Hlavní obsah

Opravdu vám pomohou chilli papričky zhubnout?

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Některé druhy jen trochu štípou, jiné pálí tak, že se vám ústa rázem promění v ohnivé peklo. Za intenzitou chuti chilli papriček stojí látka kapsaicin, které jsou připisovány skvělé účinky na zdraví i podpora spalování. Vážně díky nim můžete zhubnout?

Článek

Chilli papričky nepatří mezi potraviny, které by byly v našich končinách historicky běžné. Ovšem s tím, jak se národní kuchyně stále více prolínají, se i pikantní pokrmy stávají stále častější součástí jídelníčku. Pokud jste si chilli jednou zamilovali, už není cesty zpět. A vy, kterým pálivé nesedí, vězte, že s pravidelným tréninkem si zvyknete dřív, než byste kdy čekali. Má ale z hlediska zdraví a hubnutí skutečně smysl zařadit chilli papričky do jídelníčku?

O kapsaicinu

Pálivou chuť má na svědomí bezbarvý alkaloid kapsaicin, který se přirozeně vyskytuje v plodinách jako chilli papričky nebo kajenský pepř a funguje jako jejich ochranný mechanismus. Protože kromě člověka a některých druhů ptactva, které nemají dostatečně vyvinuté chuťové buňky, žádný živočišný druh na zemi pálivé dobrovolně nekonzumuje.

Pálí, nebo nepálí?

Pokud si člověk chilli dopřává pravidelně, brzy ho pálí méně a méně. Má to jednoduchý důvod. Když sníte pálivé, aktivují se takzvané vaniloidní receptory (TRPV1), které se nachází na kůži celého těla, nejvíce ale na jazyce a sliznici nosu. Stejné receptory se aktivují, když se popálíte třeba horkou vodou. Čím častěji budete tyto receptory aktivovat, tím jejich senzitivita bude klesat. S nadsázkou se dá říct, že s každý podnětem se stále více opotřebovávají. Z toho důvodu si na pálivou chuť dokážete zvyknout. Zajímavostí je, že pokud zkonzumujete papričku, která vás pálí jak čert, tak i když si možná trochu zanadáváte, dostaví se pak obvykle slastný pocit. Pálivý vjem totiž vyšle do těla signál, který podporuje vyplavování endorfinů čili hormonů štěstí.

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Konzumace pálivého jídla vyplavuje endorfiny, přináší tedy pocity štěstíFoto: Shift Drive, Shutterstock.com

Benefity pro zdraví

Chilli papričky jsou bohaté na řadu vitaminů a minerálů, zejména vitamin C, vitamin A, železo, ale také celé spektrum vysoce prospěšných antioxidantů. Nejcennější látkou však stále zůstává kapsaicin. Podle studie z roku 2014, kterou vedli maďarští vědci s několika stovkami účastníků, má kapsaicin výrazné protizánětlivé účinky, které se projevují jak u zdravých, tak u nemocných jedinců. Studie peruánských vědců z roku 2015 zase ukázala, že sloučenina má dobrý vliv na zažívací systém, pomáhá chránit žaludek a působí proti tvorbě žaludečních vředů.

Velký ohlas vzbudila zejména studie čínských vědců z roku 2015 zveřejněná v British Medical Journal. Na vzorku skoro půl milionů lidí vědci demonstrovali protirakovinové účinky kapsaicinu. Došli k závěru, že jedinci, kteří konzumují chilli aspoň dvakrát týdně, mají o 10 % nižší šanci, že podlehnou rakovině. Že kapsaicin napadá rakovinotvorné buňky, ale už dříve potvrdili jiné studie prováděné na zvířatech.

Další studie ukazují, že kapsaicin příznivě působí na krevní tlak a představuje jistou prevenci srdečně-cévních onemocnění. Zároveň může napomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Pozitivně působí také při léčbě cukrovky.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Na pálivou chuť si můžete postupně zvyknoutFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Podporují chilli papričky hubnutí?

Na otázku, zda chilli podporuje hubnutí, můžeme dát jednu krátkou a jednu dlouhou odpověď. Ta krátká zní: ano. V té dlouhé pak máme pár poznámek ke skutečné efektivitě. Kapsaicin má pozitivní vliv na energetický metabolismus a urychluje spalování, nicméně, stále funguje jen jako jakýsi doplněk, jeden malý střípek celé skládačky. Podle studie publikované americkými vědci v roce 2011 chilli sice skutečně podporuje termogenezi, přispívá k oxidaci tuků a urychluje metabolismus. Tyto hodnoty ovšem nejsou nikterak závratné – konzumace gramu kapsaicinu zvýšila podle studie energetický výdej zhruba o 10 kcal v řádu hodin. Když tedy za den slupnete pár hodně ostrých chilli papriček, metabolismus urychlíte, ale vzhledem k průměrnému energetickému výdeji dospělého člověka (2000 kcal), vás to nijak nevytrhne. Co možná bude při dietě víc nápomocné, jsou pozitivní účinky chilli papriček na trávení a na snížení chuti k jídlu.

Chilli do veder

Chilli papričky stejně jako žádná jiná potravina nejsou zázračný lék, ale pozitiv mají spousty. A vůbec se je jich nemusíte bát ani teď v létě, kdy teploty atakují třicítky, ba naopak! V oblastech kolem rovníku místní konzumují papričky na denní bázi. Receptory, které papričky aktivují, totiž začnou vysílat zprávu, že jste jako v plamenech. Tělo zareaguje produkcí potu, čímž se velmi dobře ochladí, přičemž tento příjemný výsledek vydrží i několik hodin.

Reklama

Související témata:

Načítám