Hlavní obsah

Cesta k nezávislosti a lepšímu důchodu. Také ženy se mohou naučit investovat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv studie ukazují, že ženy investují méně než muži, výsledky těch, které se do investic pustí, jsou nadprůměrné. Příčiny nezájmu investorek můžeme hledat především v tradiční výchově a nedostatečné informovanosti. Eva Hlavsová, zakladatelka investiční platformy Fondee, se v podcastu O penězích se nemluví snaží tento stav změnit a tvrdí, že investovat může každý, bez ohledu na výši částky.

Článek

Zajímá vás, jak začít investovat, jaké jsou rozdíly v přístupu k investování žen v Česku a v zahraničí nebo co znamená finanční DIP? Poslechněte si další díl podcastu O penězích se nemluví.

Eva Hlavsová poukazuje na studii, která odhalila, že téma investic je pro mnoho žen stresující a bojí se, že budou za své nedostatečné znalosti pykat. Jen malá část žen se odhodlá k investování do cenných papírů, akcií či dluhopisů. Namísto toho dávají přednost konzervativním finančním produktům nebo spoření.

Odbornice v podcastu zdůrazňuje, že investování je efektivní způsob, jak zhodnotit finance, a že je důležité o tom mluvit. Nabádá ženy, aby převzaly kontrolu nad svými penězi a postaraly se o svoji budoucnost.

Mezi hlavní důvody, proč by se ženy měly začít více v investování vzdělávat, patří:

  1. Snížení závislosti na partnerovi – investování poskytuje finanční jistotu a může umožnit větší flexibilitu v životě.
  2. Lepší příprava na důchod – vzhledem k tomu, že ženy žijí déle a většinou mají nižší příjmy, mohou investice zvýšit jejich finanční bezpečí ve stáří.
  3. Snížení finančního stresu – překonáním strachu z investování objeví ženy nové možnosti pro zlepšení své finanční situace.
  4. Ochrana před inflací – dlouhodobé investice mohou chránit a zvyšovat hodnotu peněz.
  5. Zlepšení finanční gramotnosti – aktivní sledování finančních trhů posiluje ekonomické znalosti, analytické myšlení a rozhodovací schopnosti.
Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu byla ekonomka Eva Hlavsová (vlevo)Foto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Eva Hlavsová se svým manželem založila platformu Fondee, která umožňuje lidem investovat do cenných papírů. Vystudovala ekonomii na Univerzitě v Cambridgi. Kromě jiného byla v minulosti viceprezidentkou analýzy investičních rizik v bance Morgan Stanley, pracovala na Ministerstvu financí i v Evropské bance pro obnovu a rozvoj.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Načítám