Hlavní obsah

Použité čajové sáčky nevyhazujte. Odstraní mastnotu, kruhy pod očima i štípance a poslouží jako hnojivo

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta čajových sáčků je většinou rychlá – z hrnku do odpadkového koše. Víte ale, že je můžete využít v domácnosti i v péči o tělo?

Článek

Použitý čajový sáček končí v koši zbytečně rychle. Může vám totiž ještě skvěle posloužit, protože v černém i zeleném čaji zůstávají i po vylouhování cenné látky, které ocení vaše domácnost a třeba i pokožka. Takže až ho příště budete držet v ruce a rozhodovat se, co s ním, vzpomeňte si na možnosti jeho využití.

1. Na unavené a opuchlé oči

Ještě vlažný mokrý sáček můžete použít jako obklad na unavené oči. Stačí ho na pár minut položit na víčka a nechat působit. Na opuchlé oči použijte sáček, který jste předtím chvíli chladili třeba v mrazáku.

2. Na štípance a vyrážku

Vzpomeňte si na něj ve chvíli, kdy vás něco poštípe: pak stačí na štípance přiložit mokrý čajový sáček a nechat pár minut působit. Zklidní kůži a urychlí hojení. Lze použít i na místa se svědivou vyrážkou nebo na spáleniny od slunce.

3. Pro unavené nohy a ztvrdlé paty

Když si během den nastřádáte pár použitých čajových sáčků, můžete je večer přidat do lavoru s teplou vodou, kam si na chvíli ponoříte unavené nohy. Uleví od bolesti a čaj se postará i o ztvrdlé a popraskané paty a odstranění případného zápachu nohou.

4. Na opary

Sáček s čajem můžete přiložit i na opar, protože látky, které obsahuje zelený i černý čaj, mají protivirové účinky. Čaj nechejte působit několik minut a potom sáček vyměňte za nový. Použitý vyhoďte.

Foto: Julia Zavalishina, Shutterstock.com

Zbavit se rychleji oparu vám pomůže i sáček s čajemFoto: Julia Zavalishina, Shutterstock.com

5. Pro lesklé vlasy

Tmavé vlasy budou vypadat zdravě a budou se víc lesknout, když je po umytí přelijete odvarem z již použitých sáčků černého čaje. Do litru vody vložte 4–6 sáčků, přiveďte k varu a pak stáhněte z ohně a nechejte louhovat do vychladnutí. Na světlé vlasy používejte heřmánkový čaj.

6. Jako pomoc na akné

Pokožku trpící na akné můžete potírat ještě teplým a vlhkým sáčkem se zeleným čajem. Má antibakteriální účinky a bude fungovat jako pleťová voda. Po pár minutách obličej opláchněte vlažnou vodou.

7. Jako pohlcovač zápachu

Použité čajové sáčky se mohou stát skvělým přírodním bojovníkem, který umí zatočit se zápachem v lednici. Stačí je po vylouhování nechat proschnout, aby nezačaly plesnivět, a několik jich vložit v misce do chladničky. Jako pohlcovač pachu sáček poslouží i ve chvíli, kdy ho vyhodíte do koše. A užije se i ve chvíli, kdy potřebujete smýt zápach z rukou, například po manipulaci s česnekem: stačí jím ruce při mytí otírat.

8. Čajové sáčky jako hnojivo

Použité sáčky od čaje můžete přidávat do konvičky s vodou na zalévání rostlin, protože obsahují prospěšné látky dobré pro růst rostlin, hlavně dusík. Jestliže takovou vodou rostliny pokropíte, poslouží jako postřik proti škůdcům a plísním. Čajové sáčky se také skvěle hodí do kompostu.

Foto: Neveshkin Nikolay, Shutterstock.com

Již vylouhované sáčky s čajem se vyplatí schovat pro další využití. Jen dohlédněte na to, aby nezačaly plesnivět!Foto: Neveshkin Nikolay, Shutterstock.com

9. Pomohou s nádobím i okny

Občas je zapotřebí umýt připálený nebo hodně mastný hrnec. Vyzkoušejte na něj právě čajové sáčky. Nádobu naplňte horkou vodou, přidejte do ní pár sáčků a nechejte odmočit, ideálně přes noc. Pak už by mělo jen stačit vodu vylít i se sáčky a vše otřít vlhkým hadříkem. Odvar z použitých čajových pytlíků můžete vyzkoušet také jako zaručený trik na mytí oken.

10. Odpudí mravence i myši

Čajové sáčky mohou posloužit jako odpuzovače nezvaných hostů, třeba myší, pavouků a mravenců. Těm všem čaj nevoní, takže když jim do cesty postavíte použitý sáček, tak nepůjdou dál.

Související témata:
Čajové sáčky
Bodnutí hmyzem

Načítám