Hlavní obsah

Ceny květin se zvedly i pětinásobně. Na kolik vyjde růže k Valentýnu a jak poznat tu, která vydrží

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Co dát své milované na Valentýna, když opravdu nevíte a přitom máte potřebu vyznat jí lásku? Rudými růžemi nikdy neuděláte chybu. Kolik bude letošní valentýnská kytice stát? Opět si připlatíte! A šetřit se v tomto případě moc nevyplatí.

Článek

Ačkoliv hodně Čechů říká, že tenhle svátek nedrží, přesto Valentýn vždy zvedá zájem o nákup květin. A mezi nimi rozhodně kralují růže – samozřejmě červené. Kolik za ně letos zaplatíte? Asi nepřekvapí, že to bude zase víc než loni. Za posledních pár let cena řezaných květin vyrostla postupně tak, že za některé dáte už i několikanásobek, a v Den svatého Valentýna cifry na cenovkách většinou ještě poskočí vzhůru. Například u chryzantém je nárůst ceny až pětinásobný a zřejmě neskončil.

Proč (nejen) růže stále zdražují?

Ceny květin, růže nevyjímaje, narostly od loňského roku rozdílně: roli hraje místo, odkud se dovážejí, a o jaký druh jde. „Podražily o deset až patnáct procent, ale konkrétní dovoz z Holandska i o třicet. I velmi tradiční místní pěstitelé totiž zavřeli skleníky, protože ceny energií jsou pro ně moc vysoké, a tak se to nevyplatí. Bohužel jsme tak přišli o některé prémiové růže, které by se právě k Valentýnu hodily,“ vysvětluje Jiří Hemerle, zakladatel a šéf online květinářství Florea.

Ceny za energie a dopravu se nepodepisují jen na pěstování, ale samozřejmě také na nákladech těch, kdo s květinami obchodují. Navíc se zvyšovalo DPH na řezané květiny. V součtu to pak dělá právě zmíněné výrazné navyšování cen.

Valentýn? Příležitost darovat to nejlepší

Ceny zvyšuje nejen Valentýn, ale třeba i MDŽ. Jsou to svátky, kdy nákup květin významně roste. Největší zájem je o rudé růže s velkým květem na dlouhém stonku. „Takové obvykle vyjdou kolem 135 Kč za kus, ale právě kolem Valentýna je u některých prodejců můžete vidět i dražší,“ konstatuje Jiří Hemerle.

„Někdy to nakupující řeší tak, že volí větší kytice z menších a levnějších růží, ale jsem rád, že třeba u nás je trend opačný. Vidíme nárůst zájmu o menší počet růží, ovšem té nejvyšší kvality, protože nejen déle vydrží, ale jsou opravdu krásnější,“ dodává. A tak by to podle něj mělo na Valentýna být, protože květina je jen prostředek, který doprovází vzkaz, vyznání: „A dokud si lidé budou vyznávat lásku, je svět ještě v pořádku.“

S tímto názorem souhlasí i Vlasta Černá, mistr florista ze salonu Infinity Flower. „Ceny růží překvapí hlavně ty, kdo je dlouho nekupovali, zvlášť když pro ně jdou v takový svátek, jako je Valentýn. Ale ani to by nemělo být důvodem, proč je nekoupit nebo to vyřešit růžemi ze supermarketu,“ říká.

Jak poznat růži, která dlouho vydrží

Chcete vybrat co nejkvalitnější růži, která dlouho vydrží? „Opatrně a jemně stiskněte dvěma prsty její květ. Pokud to jde lehce a máte pocit, jako by uvnitř bylo prázdno, má už nejlepší za sebou. Jestliže naopak cítíte pevnost mnoha vrstev okvětních lístků, pak by měla vydržet dlouho. Tedy když se o ni budete dobře starat,“ radí Vlasta Černá.

Foto: Anett, Shutterstock.com

Červené růže jsou symbolem Valentýna. Letos za ně dáte podle velikosti od 25 po zhruba 200 korun za kusFoto: Anett, Shutterstock.com

Kolik stojí jedna růže

Na kolik vás tedy přijdou růže koupené letos k Valentýnu? Podle nabídky květinářství po republice je rozpětí opravdu velké. Záleží na velikosti květu i délce stonku, ale především na odrůdě a na tom, odkud k nám růže připutovala. Levnější bude květina z Afriky, velkým dovozcem je Kolumbie a Ekvádor, luxusnější kousky budou zřejmě z Holandska.

  • Čím větší a delší růži chcete, tím vyšší bude cena. Nejnižší částka na cenovce u růže byla 19 Kč, ale museli byste si jich koupit minimálně deset, aby platila. Běžnější je cena od 25 Kč a může vyšplhat skoro až na stovku. Superprémiová růže Ever Red s délkou 50–90 cm vyjde od 90 do 140 Kč. Za metrovou Red Naomi zaplatíte 135 až 210 Kč. Právě o růže dlouhé 90 a 100 centimetrů je na Valentýna největší zájem.

Kvalitní květiny vydrží déle

Proč je podle floristů lepší pořídit dražší růže ve specializovaném obchodě než svazek levnějších třeba v obchodním řetězci? „V supermarketu se ocitnou většinou zbytky, které se neprodaly na burze v Holandsku a mívají to nejlepší za sebou. Do květinářství se vyplatí jít i proto, že tam květiny dostanou potřebnou péči, a tím pádem pak déle vydrží,“ vysvětluje Vlasta Černá.

JAK PEČOVAT O ŘEZANÉ KVĚTINY

Jak pečovat o řezané květiny a jak se starat o růže, aby vydržely krásné co nejdéle? Růži doma seřízněte a dejte jí tolik vody, aby sahala minimálně do půlky stonku. Během hodiny si načerpá vodu a vydrží déle. Po hodině ji vložte do vázy jen asi do 10 centimetrů vody.

V době nákupu mrzne? Pak si květiny nechejte opravdu dobře zabalit, i když půjdete jen kousek! „V takovém případě je lepší vybrat nějaké jarní druhy, které to snesou, tedy tulipány, narcisy, hyacinty. Určitě ne exotiku ani třeba orchidej v květináči, toho bych se bála. Pokud ji chcete, tak dojeďte do květinářství v obchodním centru, odkud ji odvezete autem, a zcela tak vyloučíte pobyt na mrazu,“ doporučuje floristka Vlasta Černá.

(Článek byl aktualizován dle letošních cen)

Reklama

Načítám