Hlavní obsah

„Čau, jak je? Tady Liz.“ Oslavenec princ Harry měl s babičkou speciální pouto a často si ji dobíral

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Princi Harrymu je dnes 38 let a jsou to pravděpodobně už druhé narozeniny v jeho životě, které stráví v slzách. Před 25 lety, když mu bylo 13, oplakával tragicky zesnulou maminku, letos truchlí po babičce.

Článek

Princ Harry (38) a královna Alžběta II. (†96) měli obrovské pouto. Odborníci se domnívají, že rošťácký a citlivý vnuk panovnici v lecčem připomínal jejího milovaného manžela Philipa (†99).

Královna měla možná komplikovaný vztah se svými dětmi, ale vnoučata si upřímně užívala. Nad syny nejstaršího syna Charlese držela ochrannou ruku, když jim zemřela matka Diana (†36). Mhouřila obě oči, když měl princ Harry rebelské období, milovala jeho žertíky i vtipné dárky a zdroje z paláce říkají, že mohl požádat o cokoli a ona souhlasila.

On ji vždy oceňoval, před lety například s respektem pronesl, jak obdivuje babičku za práci, kterou v čele Commonwealthu odvedla, jak dokázala udržet pohromadě tolik lidí různých etnik. A svěřil se, že s ním babička mluvila o věcech, které by nerozebírala s nikým jiným.

Chránili se navzájem

Dojemný snímek malého gentlemana, který chrání před deštěm babičku i prababičku, vznikl během Vánoc v roce 1995. K vánočním svátkům se pojí i vtipná historka, kdy prince Harryho napálila jeho maminka Diana a do ponožky nad krbem mu místo dárku dala plastový bobek. A on jím pak pobavil i babičku.

Foto: Profimedia.cz

Královská rodina se schází nejen o svátcích a speciálních příležitostech. Několik generací vyrůstá pospolu a vzájemně se obohacujíFoto: Profimedia.cz

Rodina především

Na trůn panovnice usedla ve 25 letech a to samozřejmě ovlivnilo, kolik času mohla věnovat rodině a dětem. O to víc se snažila mít hezký vztah s vnoučaty – trvala na společném trávení svátků a zvala je na letní dovolenou na své skotské sídlo Balmoral.

Foto: Profimedia.cz

Byla panovnicí, ale zároveň i milující babičkou. A pro prince Harryho byla jedním z nejdůležitějších lidí v životěFoto: Profimedia.cz

Bylo těžké udržet vážnou tvář

Princ Harry byl vždy vnímán jako „princ s lidskou tváří“, který se nebojí dát najevo emoce a umí porušovat pravidla. A tak když na vojenskou přehlídku Královské vojenské akademie v Sandhurstu po dokončení výcviku přijela královna, neudržel na rozdíl od ostatních důstojníků vážnou tvář a cukaly mu koutky.

A víte, že rozverný vnuk jednou na babiččině záznamníku změnil vzkaz? Volající místo oficiální zprávy slyšel: „Čau, jak je? Tady Liz. Zrovna nejsem na trůnu. Pro horkou linku na Philipa zmáčkněte jedničku, na Charlese dvojku a na corgíky trojku.“

Foto: Profimedia.cz

Princ a ostatní důstojníci nastoupení před panovnicí. Rošťák Harry neudržel vážnou tvářFoto: Profimedia.cz

S vnukem byli spiklenci

Královna bývala na veřejnosti vždy velmi profesionální a spíše vážná, ale právě s vnukem Harrym se dokázala uvolnit: špitali si a vtipkovali. Když babičku požádal, aby s ním natočila video k charitativní sportovní akci Invictus Games, souhlasila a ohromila svět. Vnuk jí ve videu ukazuje výzvu manželů Obamových, ona vtipně zareagovala a naznačila, že proti Britům nemá americký tým šanci.

Foto: Profimedia.cz

O čem si asi povídali na svatbě otce prince Harryho, současného krále Karla III. (73), a Camilly (75) v roce 2005?Foto: Profimedia.cz

Oblíbila si jeho vyvolenou

V královské rodině platila vždy nejrůznější přísná pravidla a postupy, princ Harry ale občas míval výjimku. A tak se mimo jiné stalo, že jeho snoubenka Meghan (41) byla v roce 2017 pozvána na rodinné oslavy Vánoc, ač ještě nebyli manželé. A co se týče Vánoc a dárků, i zde bylo znát, jak blízcí si vnuk s babičkou jsou. Třeba jednou jí daroval koupací čepici s nápisem Ain’t life a b… (volný překlad zní Život není svině…). A jí to přišlo velmi povedené.

Foto: Profimedia.cz

Pravidla v královské rodině se mění. Harryho rodiče Charles a Diana se sotva znali, když se brali, zato princovu milou Meghan rodina přijala dávno před svatbouFoto: Profimedia.cz

Měla pochopení pro jeho odchod

Jeden z nejtěžších okamžiků, které jako babička zažívala, byl, když se její milovaný vnuk rozhodl, že se jemu a jeho rodině bude lépe žít v USA. Odborníci se shodli, že tehdy musela být nejen chápající babičkou, ale i panovnicí, které záleží na tom, aby princovo jednání neohrozilo rodinu a monarchii.

Foto: Profimedia.cz

Babička by jistě měla ráda vnuka i s rodinou poblíž, ale snažila se jejich rozhodnutí o odchodu respektovatFoto: Profimedia.cz

Jméno po prababičce

Mladý pár za oceán přesídlil v době, kdy se svět začínal uzavírat kvůli pandemii. Mnozí se proto domnívali, že to mělo negativní vliv na vztahy s britskou částí rodiny, zvlášť když dávali kontroverzní rozhovory… Nicméně podle prince Harryho byl naopak kontakt s urozenými prarodiči častější a intenzivnější než dříve, využívali totiž hojně videohovory a královna s manželem tak viděli, jak jejich pravnouček Archie (3) vyrůstá. A nádherné gesto a projev lásky ukázali Sussexové vloni, kdy svoji dcerku pojmenovali Lilibet (1), což je královnina přezdívka z dětských let.

Foto: Profimedia.cz

Královna s manželem byli mezi prvními, komu byl malý Archie představenFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám