Hlavní obsah

Evík, Miluna i Venca Konopník: Jak dnes vypadají představitelé z trilogie Slunce, seno…

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Děti jdoucí po prázdninách do školy většinou nemají zase tolik důvodů k radosti, pro herečku Jaroslavu Kretschmerovou mělo ovšem první září vždy speciální význam. Slaví totiž narozeniny a dnes je jí sedmašedesát.

Článek

S trilogií Slunce seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991) je spjata celá řada výrazných hereckých jmen. Mnozí z nich, jako například Helena Růžičková (✝67), Jiří Růžička (✝43), Jiřina Jirásková (✝81) nebo Pavel Vondruška (✝85), už jsou bohužel po smrti. Dnešní oslavenkyně Jaroslava Krestchmerová, která se do dějin české kinematografie vepsala jako Evík, ovšem stále srší životní energií. Jak se po letech daří nejen jí, ale i jejím dalším hereckým kolegům?

Jaroslava Kretschmerová (67)

Postava Evíka je s Jaroslavou Kretschmerovou neodmyslitelně spjata, rozhodně o ní ale nemůžeme říct, že je herečkou jedné role. Objevila se i v mnoha dalších filmech a také pohádkách, jako je třeba Lotrando a Zubejda (1996) nebo novější Micimutr (2011). Aktivní je nejen ve filmu, ale také na divadle. Letos si připomněla atmosféru Hoštic i díky tomu, že dostala roli v muzikálu Slunce, seno, jahody. V něm ovšem už nevystupuje jako Evík, ale ztvárňuje vrchní drbnu Kelišovou. Přestože v Troškových komediích byl jejím vyvoleným živočichář Béďa v podání Jiřího Lábuse (72), v osobním životě se jí zřejmě s muži moc nedařilo, anebo si minimálně umí skvěle chránit soukromí. Nikdy se nevdala a nemá ani děti.

Foto: Profimedia.cz

Občas ji lidi oslovují Evíku a herečce to prý vůbec nevadíFoto: Profimedia.cz

Bronislav Černý (61)

Na rozdíl od Kretschmerové představitel Venci Konopníka velkou kariéru ve světě filmu neudělal. Na konkurz se šel původně podívat jen pro zajímavost a překvapivě to klaplo. Režisér Zdeněk Troška (69) o něm prohlásil, že byl velmi přirozený, všechny překvapil a měl v sobě neskutečný potenciál. Hereckou dráhu ovšem vyměnil za práci řidiče kamionu a Troškovi prý dodnes není jasné, proč se jeho herecký objev tak rozhodl. V roce 2003 se ještě mihnul v Kameňáku, jinak ale dal zřejmě přednost poklidnějšímu rodinnému životu před pozlátkem šoubyznysu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý herec si nenechal ujít premiéru muzikálu Slunce, seno, jahodyFoto: Profimedia.cz

Pavel Kikinčuk (62)

To herec, který se ujal role nadšeného studenta a inovátora v oblasti dojení krav Šimona Pláničky, u uměleckého povolání zůstal. V jeho portfoliu najdeme hlavně komedie a Zdeněk Troška ho obsadil do všech třech dílů Babovřesků (2013, 2014, 2015). Ve stopách svého otce se vydala i jeho dcera Kamila Kikinčuková (33), která rovněž působí jako herečka. Stejně jako Kretschmerová i Kikinčuk se v Slunce, seno, jahody objevuje na divadelních prknech – přisouzena mu byla role starého Škopka, kterého si ve filmu zahrál Stanislav Tříska (✝63). Tuto roli si prý náramně užívá, protože hlavně sedí nebo leží v posteli.

Foto: Profimedia.cz

V roli Škopka se herec divákům ukázal ve spodním prádleFoto: Profimedia.cz

Veronika Kánská (55)

Jen pár filmů má na svém kontě představitelka Blaženy Škopkové. Přestože po kariéře herečky toužila odmalička, po neúspěšných přijímačkách na DAMU se nakonec stala knihovnicí. Sláva ji ale provází i po letech. Lidé ji na ulici stále oslovují Blaženo a chtějí se s ní vyfotit. Veronika Kánská má dvě děti a o její dceři Anně-Marii (29) se mluví hlavně v souvislosti s tím, že randí s o třicet let starším miliardářem a bývalým automobilovým závodníkem Richardem Chladem (59).

Foto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Takhle si Veronika Kánská užívala rodinný život a těhotenství v roce 2004Foto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Petra Pyšová (54)

Opomenout nelze ani Blaženinu sokyni v lásce Milunu. Pyšová a Kánská si navíc moc nesedly ani mimo natáčení, takže na place prý nemusely ani tolik předstírat. Herečka se kromě trilogie objevila už jen ve filmu Na krásnom modrom Dunaji (1994). Vystudovala žurnalistiku a nějakou dobu působila jako hlasatelka a následně jako moderátorka diskuzního pořadu Nedělní partie. Později pracovala ve finančním sektoru a na vysokých manažerských pozicích. S manželem má tři děti.

Foto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Bývalé herečce se ve světě financí daří velmi dobřeFoto: David Kundrát / CNC / Profimedia

Jiří Lábus (72)

Český herec byl odjakživa veselá povaha a skvěle se tedy ujal komické postavy živočicháře Bédi. Na natáčení dodnes vzpomíná v dobrém. Svůj život zasvětil práci a stal se z něj starý mládenec. Už jako malé dítě prý chtěl být středem pozornosti, a dokonce své spolužáky přemlouval k tomu, aby ho šikanovali a ostatní ho pak mohli litovat. Stále čile natáčí a hraje divadlo. Naposledy se objevil například ve filmové pohádce Tajemství staré bambitky 2 (2022). Bydlí v pražských Vršovicích, kde má prý na časy, kdy už se nebude moci spolehnout sám na sebe, dokonce vyhlédnutou léčebnu dlouhodobě nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lábus baví diváky i po sedmdesátce, ale je připravený i na to, až přijdou horší časyFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Petra Pyšová
Veronika Kánská
Broněk Černý
Pavel Kikinčuk

Načítám