Hlavní obsah

Top filmy na sváteční dny. Nej animáky, nálož humoru, ale i romantika a dojetí

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volné sváteční dny přímo vybízejí k lenošení a užívání si chvil s těmi, co máte rádi. Třeba u pohádek či vánočních a rodinných filmů. Tak si nachystejte mísy s cukrovím a rozjeďte domácí kino. Tohle jsou ty nej filmy na sváteční dny, z nichž si vybere každý!

Článek

Popelka, Princezna se zlatou hvězdou, Dařbuján a Pandrhola, S čerty nejsou žerty a samozřejmě Mrazík. To je pohádková filmová klasika, jež jednoduše k Vánocům patří. Ale jsou tu i další filmy a pohádky, které byste o svátcích neměli vynechat. Romantické či ztřeštěné komedie, moderní animáky, rodinné filmy, kde jsou Vánoce v hlavní roli. Máme jednoduše nabídku pro každého.

Klasika, co nikdy neomrzí

Tyhle snímky se díky své laskavosti, hravosti a notné dávce romantiky a vtipu probojovaly do top vánočních filmů. Dají se totiž vidět třeba stokrát!

Pelíšky

Vtipné hlášky, které už doslova zlidověly, plejáda skvělých herců (například Jiří Kodet, Bolek Polívka, Simona Stašová, Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Miroslav Donutil…), laskavý humor, ale i hořké svědectví toho, jak to v dobách socialismu fungovalo, to vše v tomto filmu najdete. Tak se i letos zasmějte nad nerozbitnými skleničkami, kvůli kterým nebudou mít skláři co žrát, a umělohmotnými lžičkami, u nichž udělali soudruzi z NDR někde chybu.

Sám doma

Třeskutou komedii (včetně jejího pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku) o malém klukovi v podání Macaulayho Culkina, kterého o Vánocích rodiče zapomenou vzít na dovolenou a on se musí sám utkat s dvěma ne moc chytrými lupiči, děti milují. Chlapcova vynalézavost při tvorbě pastí, bezbřehá hloupost lupičů a samozřejmě potřebný happy end dělá z filmu Sám doma snímek, kterým nepohrdnou ani dospělí.

Jack Frost

Tady rovnou varujeme, že tenhle film bez velké zásoby kapesníků nemáte šanci zvládnout. Je to doják jako blázen! Michael Keaton ve filmu hraje muzikanta Jacka Frosta, který kvůli práci zanedbává svou ženu i syna Charlieho, a když se to snaží o Vánocích na poslední chvíli dohnat, spěchá tak moc, že nabourá a při nehodě tragicky zahyne. O rok později se ale stane zázrak – malému Charliemu se po tátovi stýská a tak moc si přeje, aby se vrátil, že se to stane. Duše Jacka Frosta se vtělí do velkého sněhuláka před domem, jenže co bude, až přijde obleva?

Foto: Profimedia.cz

Jiří Kodet, Kristýna Badinková a Emília Vášáryová v ikonickém snímku PelíškyFoto: Profimedia.cz

Animáky pro malé i velké

Kreslená pohádka už dávno není jen záležitostí pro ty nejmenší, dobře udělaný animák je plnohodnotným filmem, jímž nepohrdnou ani dospělí. A už vůbec ne o Vánocích.

Vánoční koleda

Film z roku 2009 Vánoční koleda je zpracováním slavné povídky Charlese Dickense o Ebenezeru Vydřigrošovi, obřím lakomci, který opovrhuje Vánoci. Pomohou mu tři vánoční duchové, již se mu zjeví, změnit názor?

Film je unikátní i tím, že jde sice o animák, ale předlohou k postavičkám byli skuteční herci – třeba Jim Carrey, Gary Oldman či Colin Firth.

Ukradené Vánoce

Hlavním hrdinou je strašák Jack s hlavou dýně a tělem kostlivce, který žije v městečku Halloween. Celý rok je tam temno, všude vládne strach a hrůza. A Jack už toho má dost, chce zažít nejen děsivý Halloween, ale i krásné Vánoce, o jejichž existenci se právě dozvěděl. Jak asi bude vypadat mix Vánoc a Halloweenu?

Grinch

Zelený chlupatý skřet, co nesnáší Vánoce a rozhodne se je zničit i milým Kdovíkům z Kdovic. To je ve zkratce děj vánočního filmu Grinch, v němž před 23 lety exceloval Jim Carrey. Skvělé masky, za které snímek získal Oscara, velkolepá podívaná, napětí, humor a hlavně dobro, jež nakonec vždy vyhraje – ideální vánoční podívaná.

Novinky pro letošní rok

Jestli chcete dát místo staré klasiky šanci něčemu neokoukanému, máme tipy i pro vás. Tohle jsou nové filmy, s nimiž si můžete zpříjemnit letošní svátky.

Rodinná rošáda

Klasická rodinná komedie na téma, které asi nikdy neomrzí. Netflix se letos rozhodl vsadit na odvěký střet dvou generací, kdy rodiče nechápou své dospívající děti, a ty zase nerozumí jim. Dokud si díky zázraku nevymění role a jednoho rána se děti neprobudí v tělech svých rodičů a rodiče zase v tělech svých ratolestí. V hlavních rolích Jennifer Garner a Ed Helms.

Nový vánoční příběh

Tenhle kousek z dílny HBO slibuje slušnou podívanou. Nejdřív se ale musíme vrátit do roku 1983, kdy do kin vtrhl film Vánoční příběh o malém chlapci Ralphovi, který touží po super dřevěné pušce, ale maminka mu ji odmítá pořídit. A tak se vypraví za samotným Santa Clausem…

O 40 let později, v roce 2023, je tu Nový vánoční příběh o tom samém Ralphovi, který ovšem vyrostl, je z něj otec, má spoustu starostí, a navíc svým dětem slíbil snové Vánoce. Zvládne slib splnit? Ceníme si toho, že v obou snímcích (v tom starém i novém) se role Ralpha ujal herec Peter Billingsley.

Vánoční záhada

V městečku Pleasant Bay se lidem žije dobře. Před sto lety tam totiž malý chlapec našel kouzelné Santovy zvonky, které městu zajistily roky prosperity. Jenže teď se zvonky ztratily, jen pár dnů před Vánoci. Je potřeba je najít. Tohoto nelehkého úkolu se ujme parta dětí… Vánoční dobrodružství si pro vás nachystalo HBO.

Nejlepší Vánoce na světě

A tohle je netflixový vánoční film se vším, co k němu patří. Dva manželské páry, které spolu dříve chodily na střední, náhoda svedla na Štědrý den dohromady a musí spolu strávit svátky. Ovšem poněkud to skřípe. Život jedné z žen se zdá doslova pohádkový a dokonalý, zatímco té druhé až příliš obyčejný a ne moc úspěšný. Jenže všechno je jinak a opět se ukáže, že štěstí se rozhodně nedá měřit podle velikosti domu či dokonalosti vánoční výzdoby…

Související témata:
Grinch
Film Ledové království

Načítám