Hlavní obsah

Advent v Salzburku ve znamení kultury i kulinářských zážitků

Foto: ecstk22, Shutterstock.com

Foto: ecstk22, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent v rakouském Salzburku, to nejsou jen vánoční trhy. I když ty zdejší jsou skutečně okouzlující. Jen těžko byste hledali romantičtější místo, kde na vás dýchne sváteční atmosféra na každém kroku. Vánoční čas v Salzburku se nese ve znamení hudby, divadelních představení a dalších kulturních zážitků. Návštěva Ježíškova trhu je třešničkou na dortu.

Článek

Mozartovo město je nádherné a inspirativní v každé roční době, v předvánočním čase se ale jeho kouzlo ještě násobí. Světově proslulý Christkindlmarkt (Ježíškův trh) je rozzářen tisíci světel, vůně pečených horkých kaštanů a svařeného vína proniká do všech uliček a zákoutí Starého Města. Toulky romantickým Salzburkem během adventu jsou zážitkem, a když k tomu připočtete ještě všudypřítomnou vůni skořice, vanilky a marcipánu, máte dokonalý mix pro nezapomenutelný výlet, ať už s partnerem, přáteli, nebo i s malými dětmi.

Ježíškův trh patří k nejkrásnějším na světě

Historický Christkindlmarkt (Ježíškův trh) patří k nejstarším v Evropě a nachází se přímo na náměstí před salzburskou katedrálou. Všude znějí koledy a vánoční zpěvy, řemeslníci předvádějí své umění, probíhají předčítání pro děti i sborové zpěvy. Místní jsou přátelští a dokážou si naplno vychutnávat pohodovou atmosféru, která tady panuje.

Počátky tohoto slavného vánočního trhu sahají do 15. století. Již tehdy se na náměstí před chrámem v historickém centru města pravidelně pořádal trh nazvaný Tandlmarkt, kde se nabízelo k prodeji nejrůznější zboží. V 17. století se mu pak začalo říkat Nikolaimarkt (Mikulášský trh).Vždy dva týdny před a dva týdny po svátku sv. Mikuláše 6. prosince se na tomto náměstí stavěly stánky se zbožím všeho druhu.

V podobě, jak ho známe dnes, se Ježíškův trh koná od roku 1974. Otevírá se vždy ve čtvrtek před první adventní nedělí a jeho brány se zavírají 1. ledna. V tradičních dřevěných stáncích nabízejí trhovci všechno možné, od ručně vyráběných ozdob na stromeček přes regionální lahůdky od místních sedláků až po umělecké předměty z dílen lidových řemeslníků. Nezapomenutelným zážitkem jsou rovněž salzburští trubači.

Vánoční tržiště na zámku Hellbrunn

Na zámku Hellbrunn v jižní části města se již více než 20 let konají vánoční trhy, které mají neuvěřitelný genius loci. V romantických kulisách renesančního zámku probíhá bohatý kulturní program, zdejší jarmark na nádvoří nadchne zejména rodiny s dětmi, pro které je připraven speciální program, včetně dílniček nebo jízdy na ponících. Na vánoční poště pak mohou odevzdávat své dopisy Ježíškovi. Až 700 jehličnanů je ověšeno tisícemi koulí a světelných řetězů, podél příjezdové cesty jsou umístěny hořící pochodně, okna hlavní fasády zámku zdobí obří adventní kalendář. I v zimě je přístupný areál oblíbených hellbrunnských Vodních hrátek (Wasserspiele). Cesta, která vede od amfiteátru kolem barokních jeskyní až k rybníku Sternweiher, tone v tajemném světle svítilen.

Kulturní i kulinářské zážitky

Bezesporu vrcholným kulturním zážitkem jsou v tomto čase Salcburské adventní zpěvy ve Velkém festivalovém domě a také zpěv nejznámější vánoční písně na světě, Tiché noci, která se zrodila ve vesničce Oberndorf nedaleko Salcburku a po jejíchž stopách se můžete vydat. Ve městě probíhá celá řada výstav, sbírky Vánočního muzea na Mozartově náměstí jsou přístupné celoročně, další vánoční výstavy pak uvádějí Muzeum hraček a DomQuartier, zapomenout nesmíme ani na výstavy uměleckých betlémů.

A jaké lahůdky byste rozhodně měli ochutnat? V první řadě samozřejmě Mozartovy koule, dokonalou kombinaci čokolády, nugátu a marcipánu. Ale pozor, ty jediné originální, vyráběné podle původní receptury, jsou jen a pouze z cukrářství Fürst. Poznáte je podle stříbrnomodrého obalu. A ještě jedna vychytávka: na pralince najdete „vystouplý puntík“, který v ní zůstává jako památka po špejli, na které byla plněna marcipánem a poté uzavřena. Z místních regionálních specialit stojí za vyzkoušení hovězí tafelspitz, telecí řízek, jídla ze zvěřiny či polévka se sýrovými knedlíčky Kaspersknödelsuppe. Srdce i chutě milovníků sladkého potěší nadýchané sněhové salzburské noky nebo císařský trhanec.

Načítám