Hlavní obsah

Řidič autobusu nepustil ženu s kočárkem dovnitř. Měl na to právo? Jaké jsou podmínky pro cestování

Foto: 8th.creator, Shutterstock.com

Foto: 8th.creator, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se vám stát, že se s kočárkem nedostanete do autobusu nebo do vlaku, kterým byste potřebovali jet. Proč k tomu může dojít a jaká jsou pravidla přepravy v MHD, v meziměstské dopravě nebo v letadle?

Článek

Asi jste zaznamenali nedávnou kauzu, kdy řidič vykázal maminku s kočárkem z autobusu. Kdo si nevyzkoušel cestovat s kočárkem, asi si ani neuvědomuje, jak náročné to může být. Problémů se může vyskytnout spousta, proto je dobré vědět, jak to vlastně s podmínkami jejich přepravy je. Jaká jsou pro takové cestování pravidla a kdy vás může dopravce odmítnout?

Co s kočárkem v MHD

Kočárek s dítětem se přepravuje zadarmo. Vždy je lepší využít nízkopodlažní spoje, místo pro kočárky je ale samozřejmě i v těch klasických – jen se hůř nastupuje a vystupuje. Do nízkopodlažního vozu vjíždějte popředu a vyjíždějte pozadu. Do vozu se schody se kočárek vynáší i snáší madlem napřed. Kvůli bezpečnosti dětí je nutné kočárek vždy zabrzdit na vyhrazeném místě ve směru jízdy a přidržovat ho.

O úmyslu nastoupit do vozu musíte dát vědět řidiči mávnutím ruky ve chvíli, kdy vjíždí do zastávky. Měl by vám dát kývnutím najevo, že můžete nastoupit. „Většina autobusů, které v systému Pražské integrované dopravy jezdí, má homologaci pro přepravu jednoho kočárku, přibývají autobusy s homologací pro víc kočárků. Situace je případ od případu jiná, také každý typ autobusu je trošku jiný, a proto přepravní podmínky umožňují řidiči, že může, pokud to je bezpečné, vzít i kočárek navíc. Nebo naopak zhodnotit, že je v dané situaci vhodnější další kočárek nepřepravovat. Vždy je to na konkrétní domluvě, nicméně cestující by měl rozhodnutí řidiče respektovat,“ vysvětluje Martin Šubrt, náměstek ředitele pro městskou dopravu a marketing PID.

Stejné místo jako pro kočárky je většinou vyhrazeno i jízdním kolům a invalidním vozíkům. Jestliže se sejdou na zastávce v jednu chvíli, pak má invalidní vozík přednost před kočárkem a kočárek před kolem. Když ale chcete s kočárkem nastoupit do vozu, kde už někdo s bicyklem místo zabral, nemá povinnost vám ho uvolnit.

Foto: Grigvovan, Shutterstock.com

V hromadných dopravních prostředcích mají kočárky předem určená místa, která jsou pro ně bezpečnáFoto: Grigvovan, Shutterstock.com

Kočárek v metru

Vhodné místo pro kočárek je v soupravě pražského metra například u nouzových spojovacích dveří na konci vagonu nebo u pravých dveří podle směru jízdy, které se obvykle nepoužívají. Na jedné plošině by měl být nejlépe jen jeden kočárek. Ze schodů by se měl kočárek snášet i vynášet tak, aby z něj dítě nemohlo vypadnout, to samé platí na eskalátorech. Ale jedná se jen o doporučení z hlediska bezpečnosti, není to žádné nařízení.

Jak cestovat s kočárkem v autobuse

Na přepravu kočárků jsou připraveny i linkové meziměstské autobusy, ale na konkrétní podmínky se předem informujte u dopravce. Mezi sedadly místo není, takže se kočárek skládá do zavazadlového prostoru. Je tedy vhodné vzít dítěti i autosedačku, ale pak je třeba se domluvit na blokování dalšího sedadla. Někde vám ji mohou zapůjčit – právě to si musíte předem ověřit. Až budete vědět, který spoj chcete využít, kontaktujte dopravce a vše s ním proberte. Současně zjistěte i cenu: liší se podle toho, zda dítě jede s kočárkem, jak je staré, zda s sebou máte další ratolest…

Kam s kočárkem ve vlaku

Podrobné podmínky k přepravě kočárků najdete na webových stránkách dopravce, například České dráhy je přepravují ve všech vlacích. Kapacita míst je různá podle typu a počtu vagonů. „Například v malém motorovém voze řady 810 pro 55 cestujících jsou místa asi pro dva kočárky, ve vlaku CityElefant určeného pro 310 cestujících je jich šest a více. Přeprava kočárků má vždy přednost před jinými zavazadly, například jízdními koly,“ říká tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

O umístění kočárků může rozhodnout vlakvedoucí nebo průvodčí a v případě, že vhodné místo nenajde, přepravu zamítne. Rozhodující je vždy bezpečnost všech cestujících! Přeprava kočárku pro spolucestující dítě je vždy zdarma, děti do 6 let jezdí také zdarma.

Foto: connel, Shutterstock.com

Do nízkopodlažních vozů mají kočárky vjíždět popředu, vystupovat couvánímFoto: connel, Shutterstock.com

Jak s kočárkem do letadla

Letíte s dítětem, které potřebuje kočárek? Můžete nechat kočárek odbavit a odevzdat se zavazadly a na letišti pak dítě nosit v náručí nebo v šátku. Anebo nechte kočárek odbavit a užívejte ho až do chvíle nástupu na palubu, kde ho personál uloží do zavazadlového prostoru. Lze ho také odbavit a odevzdat a zapůjčit si kočárek na letišti a vrátit ho až před nástupem na palubu. Tuto možnost nabízí i pražské letiště. Kočárek se v letadle většinou přepravuje zdarma.

„Podmínky leteckých společností se liší, proto je dobré se zeptat ještě předtím, než si koupíte letenku. Pokud hledáte informace na internetu, pak jsou většinou v sekci týkající se odbavení zavazadel,“ radí Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Budete-li mít kočárek s sebou při pohybu na letišti, měl by se vejít do rentgenového rámu. Kočárek, který si chcete vzít na palubu, musí splňovat kritéria stejně jako příruční zavazadlo. Předepsané rozměry má každá letecká společnost jiné, proto si je předem ověřte.

Reklama

Načítám