Hlavní obsah

Maca peruánská: Ulevuje v menopauze, pomáhá při hubnutí a Gwyneth Paltrow ji pije ve smoothie už léta

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Foto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástupkyní spiruliny, jakožto svatého grálu ve zdravém životním stylu, je nyní maca. Jde o prášek, jen je na rozdíl od zelené matchy žlutý. K čemu je tato rostlina dobrá a proč by se na ni měly zaměřit zvláště ženy?

Článek

Každou chvíli se objeví nový doplněk stravy, který umí pro naše zdraví udělat spoustu věcí. Před pár lety byla hitem nadrcená mořská řasa spirulina, teď přebírá štafetu maca. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, pravděpodobně jste na tento kořen peruánské rostliny už někde narazili (a máte ho v poličce v kuchyni v namleté verzi). K čemu je maca dobrá?

Maca peruánská a její vliv na zdraví

Maca peruánská nebo také řeřicha peruánská pochází z peruánských And a vypadá trochu jako ředkev nebo celer (viz níže). Existují různě barevné odrůdy a rostlina v sobě ukrývá spoustu benefitů. „Používá se při vyčerpanosti a únavě, ke zlepšení fyzické i psychické výkonnosti a celkové odolnosti,“ říká Jiří Pantůček, zakladatel značky Green Idea. Rovněž má pozitivní účinky v oblasti sexuálního života a plodnosti - jak u žen, tak u mužů. „Maca je rovněž vhodná k podpoře mozkové činnosti,“ dodává.

Maca pomáhá být člověku odolnější po všech stránkách - jak fyzicky, tak i psychicky. Je plná vitaminů (C, E a skupiny B), minerálů (vápník, železo, zinek, draslík, hořčík, jod), aminokyselin a vlákniny. Vědecké studie uvádí, že pomáhá také bojovat buňkám proti poškození z UV paprsků. Jednotlivé odrůdy se příliš neliší svými účinky a můžete sehnat doplněk stravy jednodruhový nebo jako mix čtyř barev.

Foto: Shutterstock.com

Maca má čtyři odrůdy: červená, žlutá, černá a fialová. Ale svými účinky se moc nelišíFoto: Shutterstock.com

Proč je maca dobrá hlavně pro ženy

Tento žlutý, přírodní doplněk stravy zažívá svůj boom především v ženských kruzích. Může pomoci v rámci nejrůznějších problémů s hormonálním systémem - po vysazení hormonální antikoncepce, při problémech s menstruačním cyklem, ale také v období menopauzy. „Maca je skvělá, protože dokáže srovnat hormony. Pomohla spoustě ženám s otěhotněním a já nejsem výjimka,“ potvrzuje Kateřina Routová, kosmetická poradkyně a make-up artistka, se kterou jsme dělali před nedávnem rozhovor. Vyrovnání hormonů může ulevit od spousty příznaků, mezi něž patří úzkosti, deprese, akné a přibírání na váze a nadýmání. „Jen pozor, ne každému sedne. Kdo by z ní měl bolesti břicha, ať zkusí jinou bylinnou alternativu pro srovnání hormonálního zdraví,“ dodává.

  • Upozornění: Doplňky stravy samy o sobě ale hormonální zdraví a menstruační cyklus nespraví. Je potřeba dodržovat pravidelný spánek, dostatek pohybu a jíst kvalitní stravu.

Biohacking s macou

Maca je tudíž jedním z dalších doplňků stravy, které můžou přispět k celkovému ženskému zdraví. Zařaďte ji do svého biohackingového rituálu v rámci jídelníčku - v podobě kapslí nebo prášku, který si můžete přimíchat do pití, smoothie nebo snídaňových kaší. Je na vás, jaká forma nejsnadněji zapadne do vaší denní rutiny. Kupříkladu Gwyneth Paltrow, mimo toho, že je herečka, prezentuje se také jako odbornice na životní styl, si dává prášek z macy do svého ranního smoothie už léta.

  • Pro koho maca není: „Těhotným a kojícím ženám se obecně nedoporučují doplňky stravy. O užívání by se měli se svým lékařem poradit i pacienti s onemocněním jater a ledvin,“ dodává na závěr Jiří Pantůček.

Načítám