Hlavní obsah

Naučte se ovládat řeč těla. Osm nejčastějších projevů, které prozradí štěstí i nervozitu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunikace zahrnuje víc než jen slova. Zásadní roli hrají i neverbální podněty, jako je tón hlasu, gesta a držení těla. Co všechno na vás může řeč těla prozradit a jak se ji naučit číst?

Článek

Všimli jste, že když čekáte na schůzku s učitelem nebo na rande naslepo, poklepáváte nevědomky nohou? Nebo když jste konfrontováni s nepříjemnou skutečností, obranně si překřižujete ruce? A co rty? Také je při sledování napínavého filmu otevíráte?

Zde je 8 nejčastějších signálů, které vysíláte a mnohé o vás prozradí – nebo na toho, kdo je neovládá:

1. Překřížení paží

Říká se, že člověk, který má při komunikaci překřížené ruce, vyjadřuje nesouhlas. Na druhou stranu se v této pozici rádi a často fotí manažeři, aby podtrhli svou důležitost. A kolikrát se jedná jen pouze o pohodlnou polohu, která nic nevyjadřuje. „Může to být i forma, jak se uklidnit, protože při této pozici vlastně objímáme sami sebe,“ píše ve své knize Tajemství řeči těla bývalý agent FBI Joe Navarro.

2. Vlasy jako signál nervozity nebo štěstí

Význam kroucení nebo hlazení vlasů se pozná podle postavení dlaně. Když budete na poradě natáčet pramen na prst s dlaní směřující k hlavě, značí to stres a nespokojenost. „Dlaň otočená při tomto chování směrem ven, dává najevo spokojenost. Často si toho můžeme všimnout na schůzkách zamilovaných párů,“ tvrdí Navarro.

Foto: MDV Edwards, Shutterstock.com

Ženy si s vlasy hrají, když jsou šťastné i nervózní. Muži jen v případě, že se cítí nekomfortněFoto: MDV Edwards, Shutterstock.com

3. Oči jsou zrcadlem duše

Očním kontaktem dáváte najevo sympatie. Přirozeně se očnímu kontaktu vyhýbáme ve chvílích neupřímnosti. Když se proto při dialogu díváte partnerovi do očí, dáváte mu tím najevo, že je vám sympatický. Snažte se však nezírat! Vyhněte se častému mrkání a nedívejte se dolů. Neplatí, že kdo lže, ten se do očí nedívá, naopak. Řečník se upřeným pohledem do očí přesvědčuje, že mu věříte.

4. Leklá ryba? Um správného podání ruky

Dokonalý a příjemný stisk ruky je ten, který trvá tři až čtyři sekundy. Podání musí být pevné, suché a nutný je při něm i oční kontakt. Pokud je váš stisk chladný a nevýrazný (označuje se jako leklá ryba), ztratíte veškeré počáteční sympatie. „Nesprávné podání ruky v nás zanechává negativní dojem, který může v naší mysli přetrvávat dlouhou dobu,“ píše Navarro.

5. Tajemství držení těla a postoje

I vaše držení těla o vás něco prozrazuje. Zkuste stát nebo sedět rovně. Aby to bylo účinné, udělejte následující: ramena dozadu, hrudník ven, záda rovná a břicho dovnitř. Nepřehánějte to, jinak budete vypadat strnule. Když budete při hovoru ve stoje balancovat, přešlapovat z jedné nohy na druhou, dáte najevo nejistotu. Zaujměte vzpřímený a pevný postoj a budete působit sebevědoměji.

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Naučit se správnému držení těla je běh na dlouhou trať. Nebojte se trénovat před zrcadlemFoto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

6. Udržujte si odstup

Není nic nepříjemnějšího, než když někdo stojí příliš blízko vás a narušuje vaši osobní zónu. Pokud se k vám někdo dostane příliš blízko, často chce demonstrovat svou sílu. Stává se tak hlavně u hádek. Nebuďte v tomto ohledu příliš horliví, je důležité zachovat vzdálenost na délku paže.

7. Odvracení pohledu jako známka nudy

Pokud se během konverzace neustále díváte z okna nebo na hodinky či telefon, dáváte tím najevo, že se nudíte. Doplatila na to řada politiků. Bez ohledu na to, jak nudné téma může být, zkuste se soustředit na to, co bylo řečeno, abyste téma v případě potřeby obratně ukončili.

8. Špulení rtů při nesouhlasu

Rty vypovídají o naší náladě i o tom, co máme rádi, co nesnášíme a co nám nahání strach. Pokud se kousáte do rtu, dáváte tím najevo nervozitu. „Všimněte si, že někteří lidé se koušou do rtů, aby se lépe ovládali ve chvíli, kdy jsou rozzlobení,“ poukazuje Navarro. Našpulení rtů (nevědomé, ne při pořizování selfie) nevyzývá k polibku, ale je známkou nesouhlasu. Nejčastěji rty špulí například hráči pokeru, kteří nejsou spokojeni se svými kartami.

Související témata:
Osobní prostor

Načítám