Hlavní obsah

Nejslavnější filmové záchodové scény: Připomeňte si směšnou smrt, výbuch i super trapas na toaletě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 19. listopad připadá Světový den toalet. Jeho smyslem je poukázat na skutečnost, že funkční záchod stále není v mnoha zemích světa samozřejmostí, ale téměř nedosažitelným luxusem. Važte si čisté toalety dnes o to víc a zavzpomínejte spolu s námi na filmy a seriály, ve kterých se zásadní scény odehrály právě na záchodě.

Článek

Na záchod musí čas od času každý – a holky tam někdy chodí i ve dvou. Záchody a toalety jsou místo, kde jsou si všichni rovni, kde mají filmoví hrdinové pocit soukromí, mohou tu bez svědků kout pikle, plakat nad zpackaným životem nebo se tu poprat… Zkrátka: scény odehrávající se na záchodě mají filmaři v oblibě!

Nejslavnější česká scéna

A naši tvůrci nezůstávají stranou. Jednu legendární scénku najdete ve filmu Pelíšky. Malý Péťa (Marek Morvai-Javorský), který rád klade dospělým záludné otázky, si v klidu čte na toaletě encyklopedii s dinosaury. Na Štědrý večer ale jeho maminka Eva (Eva Holubová) pozvala učitele Sašu Mašláně (Jaroslav Dušek), a tomu se už kroutí nohy, jak by si potřeboval odskočit. Péťa však nespěchá. „Chlapče, jak tam ještě budeš dlouho?“ – „Dlouho.“ Když nakonec se stoickým klidem záchod opustí se slovem „volno“, Saša už si ulevuje do umyvadla a od karmy mu chytají vlasy.

Ally McBealová

Legendární seriál se odehrává v prostředí vyhlášené právnické kanceláře, kde pracují pořádní podivíni. Proslavil herečku Calistu Flockhart, která hrála právničku Ally. Ta měla podivné halucinace a v hlavě hlasy, sekretářka Elaine zase vynalezla mimo jiné podtvářenku a šéf firmy Richard Fish měl svérázná životní moudra typu: „Vůdce vede, opice se opičí. Fishismus.“

A všichni se potkávali na unisex záchodech, kde se řešily jak aktuální kauzy, na kterých pracovali, tak i osobní vztahové peripetie. A že jich bylo! A právník zvaný Piškot se tu hecoval tancem.

Jaký byl důvod pro společné toalety, prozradil kdysi scenárista David E. Kelley. Šlo nejen o úsporu z hlediska kulis, ale zároveň to perfektně sedělo k povaze Richarda Fishe, kterému se líbilo, že takto může nakouknout i na dámské záchody.

Trainspotting

Kam až člověk může zajít kvůli drogám a závislosti? Právě to chtěla ukázat kriminální komedie Trainspotting. Hlavního hrdinu ztvárnil tehdy začínající Ewan McGregor a jeho feťák Mark Renton navštívil mimo jiné i nejšpinavější záchod ve Skotsku – a dokonce si v něm zaplaval. Závislák na heroinu si totiž vezme opiové čípky, aby se vyhnul abstinenčním příznakům. A to není vše… Do záchodu mu totiž spadnou drogy a on je musí vylovit. Co se odehrává pak, už opravdu není hezké.

Herec je dnes zasloužilý pětinásobný otec, a třebaže prý nebyl u toho, když jeho dcera Clara Trainspotting viděla poprvé, mají s dětmi sledování právě této slavné záchodové scény jako svoji oblíbenou zábavu.

Smrtonosná zbraň 2

Filmoví znalci bývají k filmovým pokračováním a druhým dílům skeptičtí. A je vskutku jen málo dvojek, které by jedničku překonaly. Ale Smrtonosná zbraň 2 to zvládla a stala se jedním z nejúspěšnějších filmů roku 1989. Policejní parťáci v podání Dannyho Glovera a Mela Gibsona mají mezi sebou výbornou chemii. Jejich postavy si k sobě cestu sice chvíli hledají, ale jejich představitelé si prý sedli na první dobrou. Akční scény, honičky a spousta vtipných hlášek fungovaly skvěle.

Fanoušci se téměř jednomyslně shodují, že top scéna se odehrává právě na záchodě. Seržant Roger Murtaugh se ztratí a jeho mladší parťák Martin Riggs ho najde, jak sedí nešťastně na záchodě a nemůže se pohnout, protože je k míse připevněná výbušnina reagující na tlak. Záchod je nakonec výbuchem vymrštěn a dopadne přímo před dům, zatímco pánové se válí v sutinách, někteří s kalhotami u kolen.

Pulp Fiction

Desítky hlášek, desítky scén, které patří do zlatého fondu kinematografie, to jsou Tarantinovy Historky z podsvětí. A jednou z legendárních postav je Vincent Vega, kterého si zahrál John Travolta, a je důkazem, že na záchod musí opravdu každý – i nájemný vrah.

Kvůli heroinu ale trpí zácpou a tráví tam dost času. Jenže pokaždé, když si jde ulevit, stane se zatím nějaká katastrofa. Předávkuje se Mia Wallace (Uma Thurman), je přepadena restaurace, kterou navštívil… A pobyt na onom místě se mu nakonec stane osudným – nechá totiž venku ležet svou zbraň a nenajde ji nikdo jiný než boxer Butch Coolidge v podání Bruce Willise. A ten nezaváhá.

Fotr je lotr

Jako by návštěva u přísných rodičů vaší lásky nebyla dostatečně stresující, vy, pokud nechcete, aby se vám vyvalil bok, musíte čas od času použít jejich toaletu. Jenže když vás sleduje budoucí tchán, bývalý agent CIA v podání Roberta De Nira, není vlastně možné neudělat chybu. A Greg Jebal, kterého hraje Ben Stiller, jich udělá dost.

Když je obviněn, že spláchl záchod, ačkoliv byl varován, že je septik plný a hrozí jeho protečení, obviní z toho kocoura Jinxe. Sice vycvičeného, ale stále kocoura! To je samo o sobě zlé, ale to, co se následně děje na zahradě pána domu, je ještě horší: je totiž zaplavena výkaly… Utéct, nebo trvat na tom, že jste ten pravý pro jeho dceru?

Načítám