Hlavní obsah

Proč začít s jógou? Zpevnění svalů je jen bonus, důležitější je její vliv na vaši psychiku

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety to byla obrovská móda, kdo necvičil jógu, jako by nebyl. V poslední době se o ní mluví už méně, ale důvodů, proč s tímto staletími prověřeným a tělu prospěšným pohybem začít, je stále víc než dost.

Článek

Jedno si řekněme raději hned na úvod. Tento článek je především pro ty, kteří jógu nikdy nepraktikovali nebo s ní jen tak zlehka koketovali, a zatím je nikterak nenadchla. Přesvědčovat přesvědčené nemá smysl, ale všem, již si říkají, jestli to přece jen nezkusit, se pokusíme předestřít ty nejpádnější argumenty, proč začít. A také radu jak, protože to je hodně důležité. Špatný začátek vás totiž může úplně zbytečně odradit, a to by byla škoda.

Tipy pro první lekci jógy

Pokud jdete na jógu poprvé, může se stát, že vás moc nenadchne. Hodně záleží na tom, jakou lekci si vyberete i jak vám sedne lektor. Mnoho lidí se obává, že nebudou stačit těm, kteří chodí pravidelně, že nebudou jednotlivé ásany provádět správně, ale o to vůbec nejde. Jóga není soutěž, nejde ani o výsledky, ani o dokonalost, vždy cvičíte jen a jen pro sebe a jak to vyhovuje vám. I zkušený jogín si lekci náramně užije i s úplnými začátečníky, protože každá praxe je především o koncentraci na sebe sama.

„Každému, kdo s jógou začíná, bych poradila, ať z nabídky studií vybere jemnější, pomalejší jógu a klidně i polovinu lekce odpočívá,“ říká lektorka z Jóga Ateliéru Katarína Mikulandová. „Pozorujte a vnímejte své tělo, dech a duši. A cokoliv by se vám nezdálo, řekněte. Lektor by se vás sám před začátkem hodiny měl zeptat, jestli cvičíte poprvé či zda máte nějaké zdravotní komplikace. Pokud to neudělá, řekněte to sami. Klidně i to, že máte strach, zda budete stačit,“ doplňuje Katarína.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

S jógou můžete začít i v pozdějším věku, prospívá všemFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Základní přínos jógy? Zklidnění

Žijeme v bláznivém světě, neustále se na nás valí tuny špatných zpráv, úkolů a informací a najít si v tom každodenním šílenství chvilku pro sebe, kdy budete v klidu, bezpečí a jen sami sebou, není snadné. Lekce jógy ale tohle vše nabízí. Vaše mysl dostane šanci na uvolnění, zklidnění a tolik potřebnou relaxaci. „Osobně z každé lekce odcházím s pocitem očištění a lehkosti, což je přesně ten důvod, proč se tak ráda vracím,“ říká Veronika Skálová, která na jógu chodí už deset let. „Ale přiznávám, nebylo to hned. Trvalo, než jsem si svou cestu k józe našla, ale po deseti letech bych už neměnila,“ svěřuje se. „Pomohla mi nejen zpevnit zejména střed těla, ale po nějaké době mi hodně lidí z okolí začalo říkat, že jsem víc usměvavá a vyrovnanější, což je super,“ prozrazuje Veronika.

V čem cvičit jógu

Kouzlo jógy spočívá i v tom, že k ní nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí tílko nebo tričko a pohodlné legíny, podložku vám ve většině studií půjčí. Cvičí se na boso. Před lekcí je dobré alespoň dvě hodiny nejíst, tohle pokud možno vždy dodržujte, s plným žaludkem se cvičí špatně. Poradit, kterou z nabízených lekcí si vybrat, není tak jednoduché, každý lektor si praxi uzpůsobuje podle sebe, takže i ty pod stejným názvem mohou mít zcela jiný průběh. Chce to jednoduše vyzkoušet, co vyhovuje právě vám.

Benefity jógy

Narovnáte se

Jóga má velký vliv na správné držení těla, a když začnete cvičit pravidelně, po čase zjistíte, že automaticky rovnáte páteř i při chůzi či sezení, aniž o tom přemýšlíte.

Zpevníte tělo

Tím, jak je jóga zaměřená na zpevnění především středu těla, se zlepšují i bolesti v bedrech, ale mírní se například i problémy s krční páteří. Při pravidelném cvičení se vám rovněž zpevní i zeštíhlí svaly na rukou i nohou a celkově budete pružnější.

Omládnete

Nelze to exaktně dokázat, ale pravdou je, že většina jogínů vypadá mladší, než je. Vysvětlení lze hledat v tom, že pravidelné cvičení jógy má několik přímých zdravotních benefitů, podporuje látkovou výměnu, okysličuje organismus, má vliv na správnou funkci vnitřních orgánů (včetně peristaltiky), prokrvuje pleť i pomáhá při detoxikaci. A v neposlední řadě zlepšuje náladu, což se ve tváři také znatelně odráží.

Související témata:

Načítám