Hlavní obsah

Slavné snídaně velkých mužů: Mozart se cpal masem, Brando jedl celá balení, Teslovi stačila energie

Foto: CBS Photo Archive, Gettyimages.com

Foto: CBS Photo Archive, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ranní jídlo je často považováno za klíčový moment dne a pro některé slavné osobnosti to byla doba pro nevídanou kreativitu a excentričnost. Co snídal Wolfgang Amadeus Mozart, Benjamin Franklin, Hunter S. Thompson, Marlon Brando nebo Nikola Tesla?

Článek

O snídani se říká, že je to nejdůležitější jídlo dne. Jak toto rčení pochopili slavní géniové? Budete se divit! Holdovali nejen zvláštním jídlům, ale někdy i dost zvláštním ranním zvykům.

1. Wolfgang Amadeus Mozart

Hudební génius Wolfgang Amadeus Mozart byl známý nejen svými skladatelskými dovednostmi, ale také jedinečnými stravovacími zvyky. Jeho ranní jídelníček zahrnoval zbytky z večeře předchozího dne – a byl nejšťastnější, pokud šlo o masitý pokrm.

Nejvíc miloval jesetera, vepřové maso a hovězí guláš. Skladatel se také jednou hrdě pochlubil své paní v dopise, že se mu povedl pořádný snídaňový kousek: na ranní návštěvě u přítele snědl na posezení půlku kapouna, který zbyl z předešlého dne.

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

O guláši je známo, že je nejlepší až druhý den. U Wolfganga Amadea Mozarta to však platilo i o pečeném kohoutoviFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

2. Benjamin Franklin

Benjamin Franklin patří k otcům zakladatelům USA a nebyl to jen politik, ale také vynálezce, podnikatel a spisovatel. Jako dítě trval na tom, že bude vegetariánem, ale později od těchto ambicí upustil. Jeho jídelníček sice neobsahoval úplně kuriózní položky, zato měl prapodivný ranní rituál.

Nazýval ho „koupání ve vzduchu“ nebo „vzdušná koupel“ a prováděl to tak, že se hned po probuzení svlékl donaha a procházel se okolo domu. Poté posnídal vejce anebo si jako milovník javorového sirupu poručil pravé americké palačinky.

3. Hunter S. Thompson

Excentrický novinář, spisovatel a vášnivý uživatel drog Hunter S. Thompson se nejvíc proslavil knihami Strach a hnus v Las Vegas či Rumový deník – obě byly později zfilmovány s Johnnym Deppem v hlavní roli. Pro spisovatele měla snídaně zásadní význam: věřil, že člověk s tak rozháraným životem, jako měl on, musí mít aspoň jednou za 24 hodin chvilku sám pro sebe.

Sám Hunter S. Thompson se ke svým snídaním vyjádřil v roce 1979 takto: „Snídaně je jediné jídlo dne, které mám tendenci vnímat se stejným druhem tradiční úcty, jakou většina lidí spojuje s obědem a večeří. Rád snídám sám a téměř nikdy před polednem; každý člověk s tak narušeným životním stylem potřebuje alespoň jedno psychické útočiště každých dvacet čtyři hodin – a moje je snídaně.

V Hongkongu, Dallasu nebo doma – a bez ohledu na to, zda jsem byl v posteli, nebo ne – je snídaně osobní rituál, který lze správně dodržovat pouze o samotě a v duchu opravdového přepychu. Jídlo by mělo být vždy hojné: čtyři Bloody Mary, dva grapefruity, konvice kávy, palačinky, půlkilový kousek buď uzeného masa, slaniny, nebo hovězího masa s chilli, španělská omeleta či vejce Benedikt, litr mléka, nakrájený citron na dochucení a něco jako kousek limetkového koláče, dvě margarity a šest lajn nejlepšího kokainu jako dezert.“

Foto: Earth Earth, Shutterstock.com

Vejce Benedikt jsou skvělá i bez kokainuFoto: Earth Earth, Shutterstock.com

4. Marlon Brando

O herci Marlonu Brandovi je známo, že jeho tělesná hmotnost v průběhu života značně kolísala. Začínal jako štíhlý svalnatý mladík, pak z něj byl statný zralý muž, jak ho známe z Kmotra, a nakonec byl tak obézní, že nemohl chodit a používal kolečkové křeslo. Trpěl depresemi, obezitou a poruchou příjmu potravy – mluví se o bulimii.

Jídlo miloval a co se týče snídaně, jedl různá jídla podle nálady a ve velkém stylu. Celou krabici skořicových šneků, celé balení arašídového másla, klobásu, vajíčka, lívance, banány se šlehačkou, velké mísy kukuřičných lupínků…

Když se mu jedna z jeho partnerek snažila změnit jídelní návyky, aby získal atraktivní postavu pro filmovou roli, musela se uchýlit k drastickému řešení: dala na lednici řetězy a zámek. Ale ani to nepomohlo. S nezdolnou tvrdohlavostí využil slavný herec páčidlo, a to jen proto, aby si mohl dopřát jediný kousek sýra. Vždy nalezl cestu, jak se dostat ke svému jídlu, ať už to znamenalo něco rozbít, nebo dokonce naléhal na přátele, aby mu házeli hamburgery přes plot na plac během natáčení.

5. Nikola Tesla

Významný vědec a vynálezce Nikola Tesla měl k jídlu velmi unikátní přístup. Tvrdil, že jíst v podstatě nepotřebuje, a dokonce věřil, že může absorbovat „volnou energii“ přímo z okolního prostoru. Praktikoval půsty a tvrdil, že mu to pomáhá zvýšit výkonnost. Když už jedl, přistupoval ke stravě značně pragmaticky a vyhýbal se požitkářským pokrmům.

Načítám