Hlavní obsah

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě ženy. A co když ne? Nesmí se to říkat nahlas

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celodenní nevolnosti, nateklé kotníky, změny nálad. Strach, jestli je miminko v pořádku, jaká budete máma a jak se vám změní život. Nejen s tím se těhotné ženy potýkají. K tomu výčitky, že se během jiného stavu nevznáší na obláčku euforie, protože je to přece nejkrásnější období v životě ženy, aspoň se to říká. A co když ne tak úplně?

Článek

Většina žen cítí radost, když jim test oznámí, že jsou těhotné, a na miminko se těší, ale tlak, který na ně společnost postupně klade, otázky, které jim blízcí pokládají, a očekávání, která od nich mají, jsou často stresující.

„Předsudků a stereotypů ohledně období těhotenství a po porodu je z mého pohledu hodně. Především se setkávám s tím, že my ženy máme být v tomto období šťastné a radostné a je to nejkrásnější období v životě. Jde o stereotypy pozitivního rázu. Někdy si říkám, zda tyto názory neprezentují hlavně muži a ženy, které ještě nebyly těhotné a nemají miminko,“ jako by mi brala slova z úst psycholožka Ilona Špaňhelová. Co těhotné ženy nejčastěji trápí?

Tlak okolí? Šťastnou mámou být chceš!

Že stát se matkou je přirozeným životním cílem většiny žen? To může být pravda, ale také nemusí. Klinická psycholožka Danuše Jandourková vidí problém v tom, že mateřství je vnímáno jako něco čistě pozitivního, a když to tak žena nevnímá, s pochopením se moc nesetká. A pokud se dokonce rozhodne děti nemít, je často vnímána jako sobecká. „Pro příklad nemusíme chodit daleko. Opakovaně to vidíme třeba na politické scéně, kdy je zpochybňována (někdy dost nevybíravě) kompetence jedné z bezdětných političek hovořit o tématech rodiny,“ říká.

Mějte na paměti jedno. Zejména v případě, že čekáte první miminko, můžete zažívat velmi rozporuplné pocity. Roste ve vás nový život, což je malý zázrak. Ale vy postupně vůbec nepoznáváte sebe sama a svoje tělo.

Nejkrásnější období nebo peklo?

Musíte se srovnat se spoustou změn, necítíte se dobře a každý se vás ptá, zda jste nadšené a užíváte si to. Když influencerka @nasranamama kdysi otevřeně řekla, že je těhotenství peklo, dostalo se jí jak podpory, tak hejtů. Ale ono to není rouhání, vy tím neříkáte, že miminko nechcete, že se na svoji novou roli netěšíte. Jen že je to náročné.

Jaké jsou rané příznaky těhotenství. „Ženám může být špatně, těhotenství může být plné překvapení, nenadálých situací, nejistot a otazníků. Mění se jim tělo, jsou méně pohyblivé, řeší miminko a pak čtou všude možně, že je to nejkrásnější období, přitom ony to tak možná necítí. A to je naprosto běžné. Tento normální rámec doporučuji ‚vtloukat‘ ženám do hlavy,“ přimlouvá se Ilona Špaňhelová.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Ilustrační foto.Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Co těhotné ženy trápí

  • Měnící se fyzický vzhled. Proměny těla bývají velké a často nečekané. Například influencerka Kateřina Kopicová založila před lety profil Tělo s příběhem kvůli tomu, jak moc ji překvapily strie. „Těhotenství může významně změnit tělesnou schránku a to je v dnešní době kultu dokonalého těla těžká věc. Pro ženy, které mívají tendenci opírat se o svůj vzhled, to může být zdroj nejistoty,“ vysvětluje Danuše Jandourková.
  • Pochybnosti všeho druhu. Ženy neustále slýchají, že těhotenství a porod zvládly všechny před nimi a že být matkou je přirozená věc. Ale moc uklidňující to není. „Všechno je nové, jiné. A v mnoha případech se tato jinakost nevejde do žádných pouček, do žádných rad nebo doporučení, se kterými se ženy kdy setkaly,“ objasňuje Ilona Špaňhelová.
  • Obavy ze ztráty sociálních kontaktů. Je jedno, zda žena žije ve velkém městě nebo na malé vesnici, pakliže nemá s kým těhotenství a mateřství sdílet, může ji izolace trápit. Bude si mít co říct s bezdětnými kamarádkami, dostane se za kulturou nebo sportem? Jen těžko.
  • Jak se zorientovat v mase informací. Dříve bylo běžné čerpat informace a zkušenosti u kamarádek, matek a babiček a věřit své intuici. „Dnes je ale běžné bydlet daleko od rodičů, případně jsou rodiče pracovně aktivní a není tolik prostoru na společný čas a předávání zkušeností s mateřstvím,“ objasňuje jedno z úskalí Danuše Jandourková. Další problém je, že informačních kanálů je výrazně více, což nemusí být výhodou. Zejména rozmach sociálních sítí vede k tomu, že ženy nedají na zdravý rozum a věří všemu, co se na nich objeví.
  • Nejistota z pracovní budoucnosti. Diskuze o tom, jak moc ženy vyřadí roky na mateřské a rodičovské dovolené z pracovního trhu, se vedou a situace se pomalu zlepšuje, ale je-li žena v práci spokojená, vybudovala si pozici a má dobře rozjetou kariéru, může ji logicky napadnout, že ji nová životní role posadí na pracovní čekačku. Nedivme se, že má z toho obavy.

Jak z toho ven?

Jestli něco těhotným ženám a ženám po porodu pomůže nejvíc, je to podpora a laskavost. Jak od okolí, tak od sebe samotných. Je důležité respektovat svoje pocity a nevyčítat si je. „Chce to více se věnovat sobě, být k sobě laskavá. A to nejen v období těhotenství. Ale nezapomínat na sebe ani po narození miminka,“ radí Ilona Špaňhelová.

Jak podpořit novopečenou maminku? Možností máte hodně

Načítám