Hlavní obsah

Věci, které by neměly být ve vaší ložnici: Elektronika, zrcadla i nepořádek

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalita spánku záleží na mnoha faktorech a jedním z nejdůležitějších je místnost, ve které spíme. Jak by měla být ložnice ideálně zařízená a co z ní rozhodně vyhodit?

Článek

Ráno vstáváte unavení a rozlámání přesto, že jste šli spát včas. Proč, vždyť by vašemu klidnému spánku vlastně nemělo nic bránit? Chyba může být už v zařízení vaší ložnice. Aniž si to uvědomujete, možná tam máte věci, které váš spánek ruší. Jde o podprahové vnímání, takže pokud vás na to nikdo neupozorní, nemáte šanci na to přijít. Takže, co můžete kromě pořízení pohodlné postele ještě dnes udělat, abyste se ve svém chrámu snů cítili co nejlépe a spali jako na růžovém obláčku?

Vypněte telefon i modré světlo

V dobách, kdy bez telefonu neuděláme ani krok, je těžké někomu radit, aby ten svůj nechával za dveřmi ložnice. Ale zkusit to můžete. Pokud totiž leží na stolku vedle postele, podvědomě máme pocit, že pořád musíme něco zkontrolovat, odpovědět, pohlídat… A to vše klidný spánek ruší. Pokud to nedokážete, přepněte telefon aspoň na režim letadlo, i tím si do hlavy vložíte informaci: nejsem dostupný, odpočívám.

A určitě přesuňte z ložnice veškerou další elektroniku, televizi i počítač. Problém sledování televize či monitoru počítače před spaním je, že vyzařují modré světlo, které brání produkci melatoninu, hormonu navozujícího spánek. Jeho hladina se odvíjí od střídání světla a tmy. Proto bychom alespoň dvě hodiny před spaním neměli být vystaveni ostrému a hlavně modrému světlu, které produkují i další osvětlení. Při jejich nákupu - zejména do ložnice - se tedy vždy informujte, o jaký typ osvětlení jde. Pořídit si ta, která modré světlo nevyzařují, už dnes není problém. A na většině počítačů i telefonů se dá také vypnout, respektive přepnout na noční režim. Což rozhodně udělejte, pokud přece jen potřebujete před spaním pracovat.

Foto: ALDECA studio, Shutterstock.com

Zírání do obrazovky mobilu těsně před spaním vás obírá o klidný spánek a rychlé usnutí. Zkuste odložit telefon aspoň dvě hodiny před spaním nebo si ho alespoň přepněte na nožní režim bez modrého světlaFoto: ALDECA studio, Shutterstock.com

Ukliďte si

Místnost, kde spíme, by měla být co nejvíce vzdušná a prostorná. Nepořádek nás ovlivňuje mnohem více, než si uvědomujeme. Jak uvedla pro portál Psychology Today emeritní profesorka psychologie Susan Krauss Whitbourne, na toto téma proběhlo už několik výzkumů. Většina se shodla, že bez ohledu na naši náturu, nás okolní nepořádek rozptyluje. Znesnadňuje soustředění a v ložnici zhoršuje klidný spánek. Jedna ze studií dokonce naznačila, že lidé žijící v nepořádku mají i tendenci vnímat svůj život jako méně šťastný a neuspokojivý. Tíhnou více k depresím a negativnímu vnímání problémů. Což s uspokojivým spánkem také úzce souvisí.

Existuje tedy dost důvodů vyházet i z ložnice vše, co tam být nemusí, a udržovat ji co nejvíce harmonickou, čistou a uklizenou. Rozhodně by neměla být skladištěm šatstva, které už stejně nikdo dávno nenosí, či odkladištěm nepotřebných krámů. Chcete se dobře vyspat? Vyházejte je.

Zrcadla - ano, či ne?

Vzhledem k tomu, že většina lidí má ložnici spojenou i s šatnou, bývají zrcadla její oblíbenou součástí, ale odborníci na interiérový design a harmonii prostotu radí s nimi zacházet obezřetně. „Zrcadla jsou mocným nástrojem, protože v místnosti násobí světlo i energii, ale zejména v těch částech bytu, kde chceme odpočívat a relaxovat, je třeba je používat opatrně,“ říká designérka a expertka na feng-šuej Suzanne Roynon. Pozor je třeba si podle Roynon dávat především na to, aby se v zrcadle neodrážela postel, a tedy jsme se neviděli, když ležíme. Což podle starodávného učení o harmonii proudících energií jen zbytečně narušuje spánek. Stejně tak by zrcadlo nemělo viset proti dveřím, to energii odráží zpět do místnosti, podprahově ji pak vnímáme a necítíme se v takovém prostoru dobře.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

V ložnici myslete i na správné zatemnění a zrcadla instalujte tak, abyste se v nich z postele neviděliFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Správné barvy

Při volbě barevného spektra ložnice je třeba si zvolit jednu základní barvu a tu doplnit dalšími vhodnými odstíny, ideálně tón v tónu. Všem výrazným kontrastům se raději vyhněte. Pamatujte, že všechny syté, ostré odstíny působí rušivě. Pro navození klidu a pohody se dobře hodí okrové či pískové tóny doplněné zemitými doplňky v terakotovém odstínu. Pokud by pro vás takový interiér byl příliš nudný, lze jej doplnit jemně modrými či levandulovými odstíny vzbuzujícími klid a pohodu středomořské dovolené. Pokud je ale vaše ložnice přímo na jih, raději vsaďte na chladnější podtóny šedé, zelenkavé či azurové doplněné bílou či smetanovou barvou. Taková kombinace vytváří vždy dojem harmonického přístavu pro unavené duše.

Načítám