Hlavní obsah

Dojemná zpověď nemocné Céline Dion: Mám v sobě sílu, nic mě nezastaví!

Foto: Neilson Barnard, Gettyimages.com

Foto: Neilson Barnard, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí ji má spojenou s úvodní písní k filmu Titanic a také se ví, že trpí velmi vzácným onemocněním. Zpěvačka se nevzdává, pracuje na tom, aby následky nemoci byly co nejmenší, a hlavně se snaží všechny okolo motivovat k tomu, aby nic v životě nevzdávali!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když bylo před dvěma lety kanadské zpěvačce Céline Dion diagnostikováno vzácné autoimunitní onemocnění, celý svět byl v šoku. Trpí SPS (stiff person syndrome), jde o disociativní poruchu hybnosti, která se projevuje ztuhlostí končetin a postupující ztrátou pohyblivosti. Většina lidí se obávala, že už nikdy neuslyší její krásný hlas, protože i hlasivky jsou sval. Předpokládalo se, že se bude stranit veřejnosti a soustředit se jen na rekonvalescenci. Opak je ale pravdou. Zpěvačka se rozhodla o této zákeřné nemoci otevřeně hovořit a používat ji jako prostředek pro šíření osvěty a dodávání odvahy ostatním lidem.

Koncem března v plné formě na hokeji

Nedávno se objevila v kabině hokejistů Boston Bruins, kde přečetla sestavu na zápas proti týmu Rangers a vtipkovala s hráči. I přes svou indispozici se před ně postavila ve vysokých podpatcích, tančila a některá jména dokonce zazpívala. Není divu, že hokejisty neskutečně vyburcovala. I ona je totiž nucena na sobě tvrdě makat, aby nemoc alespoň zpomalila. „Musím trénovat jako sportovec a tvrdě pracovat,“ svěřila se pro magazín Vogue. I když její povzbuzení k výhře nakonec nestačilo a o tři góly Boston prohrál, sportovci mají zážitek na celý život.

Stále svádí ohromný boj

Kdo by si ale myslel, že to nejhorší už má Céline za sebou, není tomu tak. „Nemoc jsem neporazila, je doživotní. Doufám, že najdeme zázrak, způsob, jak to vyléčit, ale zatím se s tím musím naučit žít. Pět dní v týdnu absolvuji atletickou, fyzickou a hlasovou terapii. Na začátku jsem se neustále ptala sama sebe: Proč já? Jak se to stalo? Co jsem komu udělala? Je to moje chyba? Život mi ale nedá žádné odpovědi,“ svěřila se v rozhovoru pro francouzský Vogue.

Všechno je o penězích a podpoře

Jako každá vážná nemoc, i tato vyžaduje nejen trpělivost a podporu rodiny, ale je i velmi finančně náročná. Céline si je toho vědoma. „Pomáhá mi hlavně láska od mých dětí, fanoušků a podpora mého týmu. Lidé, kteří trpí SPS, nemusí mít takové štěstí nebo prostředky na to, aby měli na dobré lékaře a léčbu. Já ty prostředky mám a vím, že je to dar. A co víc, mám v sobě potřebnou sílu. Nic mě nezastaví,“ tvrdí bojovnice.

Foto: Steve Babineau, Gettyimages.com

Na hokejový zápas zpěvačku doprovodili i její dva synové, dvojčata Nelson a Eddy Foto: Steve Babineau, Gettyimages.com

Sláva je její motor

I když mnoho lidí, kteří jsou vážně nemocní, touží hlavně po klidu, v případě Céline Dion je to jiné. To, že je slavná, jí pomáhá, je to pro ni motor. „Být slavnou mě přinutilo nikdy nic nevzdat. Narodila jsem se, abych komunikovala na pódiu, se svým týmem, hlasem a se svými fanoušky. Jde o sdílení. Sláva mi nic nevzala, protože díky ní každý den žiju a posouvám se. Mým snem je žít přítomností. Jeden den po druhém. Mám opravdu velké štěstí. Jsem šťastná, že i v pětapadesáti letech je zájem o to, abych se nafotila na titulku prestižního časopisu. Na druhou stranu - co je krása? Krása je to, co je uvnitř. Jsou to naše sny, je to přítomný okamžik. Dnes jsem žena, která cítí silnou a pozitivní budoucnost,“ věří Céline Dion.

Načítám