Hlavní obsah

Oblíbená jídla našich prezidentů: Kdo miloval párky v poledne i večer a kdo švestkové knedlíky

Foto: Noseková Jana, ČTK

Foto: Noseková Jana, ČTK

V pohádkách se hradní stoly prohýbají pod vybranými lahůdkami a na tabuli se nosí nadívané křepelky, bažanti na sto způsobů, zvěř z okolních lesů, čerstvé ryby a prvotřídní dezerty. Co se ale servíruje na Pražském hradě doopravdy a na čem si nejvíc pochutnali naši prezidenti?

Článek

Myslíte, že se dá poznat povaha člověka podle oblíbeného jídla? Kdyby to tak bylo, dalo by se říct, že naši prezidenti byli vesměs vlastenci. Většina z nich upřednostňovala českou kuchyni a někteří se neváhali postavit k plotně sami.

Petr Pavel

Současným prezidentem České republiky je Petr Pavel a jeho manželka Eva prozradila, že je velmi vděčný strávník, ochotný ochutnat cokoli. Obzvlášť když mu pokrm někdo uvaří. Mezi prezidentova oblíbená jídla patří těstoviny a zelňačka, do které Eva Pavlová přidává nejen klobásu, ale také dvě neobvyklé suroviny – škvarky a nakrájené sušené švestky.

Sám Petr Pavel na sebe v podcastu Příběh, který se opravdu stal jeho autorce Markétě Lukáškové prozradil: „Vařím rád, ale žena říká, že vařím jak pejsek s kočičkou. To se však nevylučuje. Na recepty moc nedám, vařím podle vlastního vnímání. Mám hrozně rád boloňské špagety, ty se dají připravit na sto způsobů.“ Dále pan prezident ocení dobrý burger a kvalitní pivo, a to bez ohledu na pořadí, ve kterém je to podáváno.

Prezident Petr Pavel umí ocenit i kvalitní české pečivo, které si může koupit poblíž svého nového sídla - Lumbeho vily.

Miloš Zeman

Zabijačkový talíř s tlačenkou, jelitem a jitrnicí, k tomu několik skleniček vína a panáček Becherovky. Lékaři nad prezidentovým jídelníčkem lomili rukama a Miloš Zeman si z toho velkou hlavu nedělal. Nezdravý životní styl se mu ale nevyplatil a konec jeho druhého mandátu poznamenaly vleklé zdravotní komplikace. V souvislosti s ním si budou lidé pamatovat dvě jídla: meruňkový koláč a vinnou klobásu, o kterých jeho mluvčí tvrdil, že si je objednal k jídlu v nemocnici.

Václav Klaus

Vzpomínáte? Václav Klaus s oblibou v žertu dělil věci i pokrmy na pravicové a levicové: vepřový řízek byl pravicový, kuřecí levicový, o salátu prohlásil, že je to antijídlo a levicová úchylka. Jako sportovec si potrpěl na zdravější stravu, měl rád propečené steaky a nepohrdl ani řízkem nebo odlehčenější svíčkovou. Preferoval české suroviny a česká jídla servíroval i státním návštěvám.

Václav Havel

Na rozdíl od svého předchůdce Václav Havel jídlo miloval: rád jedl a rád ho i připravoval. Ještě v dobách, kdy byl disident, pořádal na chalupě dýchánky, kde pro přátele vařil třeba legendární kung-pao. Jídlo pro něj bylo důležitou součástí života i politiky – například na konci roku 1991, kdy se schylovalo k dělení federace, servíroval čelným představitelům Československa svůj „federální guláš“.

Byl bonviván a mohli jste ho potkat třeba v legendární čínské restauraci ve Vodičkově ulici a rád také navštěvoval restauraci Posezení U Čiriny. Paní Irena Košíková, přezdívaná Čirina, je vyhlášená kuchařka s maďarskými kořeny a Václavu Havlovi dva roky vařila, nejraději měl prý její bratislavské rohlíčky plněné mákem.

Gustáv Husák

O stravovacích návycích Antonína NovotnéhoLudvíka Svobody se toho moc neví, proto přeskočme do doby, kdy na Pražském hradě seděl Gustáv Husák. Pravděpodobně měl z našich prezidentů nejzvláštnější jídelníček. Z pobytu ve vězení si odnesl podlomené zdraví a špatné trávení mu nedovolovalo jíst, co by chtěl. Rád vysedával v kavárnách, pil černou kávu a kouřil jednu cigaretu za druhou. K obědu si často nechal přinést párky a dva rohlíky… A k večeři totéž. „Pracoval, kouřil a jedl párky. Pookřál, jen když na návštěvě nebo po jednání přišlo na řadu občerstvení,“ vzpomínal chartista a disident Miroslav Kusý v rozhovoru pro magazín Dotyk.

Od Edvarda Beneše po Ludvíka Svobodu

Za Edvarda Beneše se v kuchyni Pražského hradu žádná velká změna nekonala: stejně jako jeho předchůdce byl v jídle střídmý a alkoholu se vyhýbal. Zkusíte si udělat netradiční palačinky podle prezidenta Beneše?

V roce 1938 se stal prezidentem Emil Hácha. Renomovaný právník si potrpěl na dobré jídlo a doutníky a nepohrdl ani sklenkou vína.

První komunistický prezident Klement Gottwald měl v mládí rád jednoduchá jídla a pochutnal si třeba na bramborových plackách, ale už v té době začal nestřídmě holdovat alkoholu. Z jeho ženy Marty si národ dělal legraci kvůli absenci vkusu a korpulentní postavě, v kuchyni se prý ale uměla otáčet a i jako první dáma zůstala věrná těžší české kuchyni. Stejně jako ona si i „Kléma“ potrpěl na poctivou svíčkovou, vepřo knedlo zelo a později si oblíbili hovězí svíčkovou na způsob Wellington.

Antonín Zápotocký se vařečky chopil rád sám. Vařil a také zavařoval, jeho nakládané houby byly pověstné. Byl skromný a šetrný, jako pohoštění na jeho svatbě se podával chléb se salámem a okurkami. Byl známý jako milovník párků a tlačenky a k jeho nejoblíbenějším jídlům patřily buřty s cibulí.

Asketický T. G. Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk byl v jídle umírněný, až asketický. Nepřejídal se, neholdoval alkoholu a miloval obyčejná jídla: třeba škubánky a zeleninové polévky. Už v dobách, kdy byla kyprá těla známkou hojnosti, varoval před obezitou a tvrdil, že žaludek musí regenerovat. A i když nebyl vegetarián, s masem to nijak nepřeháněl, spíš si pochutnal na čerstvých rybách z českých vod.

Snídal ovocnou šťávu nebo čerstvé ovoce, topinku s kousíčkem másla a zavařeniny nebo vajíčkem, k obědu si dal polévku (nejvíc mu chutnala bramboračka) a jednoduchá česká jídla. K večeři už jenom hrnek bílé kávy s kouskem buchty. Opravdu rád měl sladká jídla a černou kávu a traduje se, že miloval švestkové knedlíky sypané mákem a strouhankou.

Co by asi chutnalo všem našim prezidentům? Možná vynikající prezidentská bábovka s rumovou polevou.

Reklama