Hlavní obsah

Ledová královna módy slaví 73. narozeniny. Co od ní chtěl Obama a kdo další ovlivňuje fashion svět?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Můžete se proslavit v Hollywoodu bez požehnání Stevena Spielberga, vytvořit geniální počítačový systém, aniž by zasahoval Bill Gates, ale zdá se, že uspět celosvětově ve světě módy nelze, pokud to neposvětí Anna Wintour. Šéfka americké Vogue dnes slaví 73. narozeniny. Je ikonou a ženou, která (nejen) módnímu světu vládne pevnou rukou.

Článek

Vlivné ženy v oblasti módy? Možná začnete vyjmenovávat úspěšné návrhářky nebo módní influencerky, ve skutečnosti ta nejvlivnější žena v módním průmyslu vede redakci amerického Vogue a šéfuje obsahu obsahu časopisů vydavatelství Condé Nast. Stojí za trendy, stojí za úspěchem mnoha začínajících návrhářů i modelek, stojí za charitativní akcí Met Gala.

Ale vliv Anny Wintour je daleko větší a mnozí se obávají, co se s módní branží stane, až odejde do důchodu. Dnes je jí 73, nedávno se rozvedla, je babičkou, ale v práci rozhodně nepolevuje.

Které další dámy mají na módu vliv?

Jak se stala královnou módy?

Anna Wintour se narodila ve Velké Británii a její otec byl uznávaný novinář. Začínala v časopisu Harper´s Bazaar, ale o své budoucnosti měla jasno: chtěla stát v čele americké Vogue. Toho dosáhla v roce 1988 a okamžitě způsobila velké haló: na její první titulce byla izraelská modelka Michaela Bercu (52) v luxusním svetříku od Christiana Lacroixe a obyčejných džínách Guess. V době, kdy titulní strany patřily nákladným róbám, způsobila revoluci. Ukázala, že má vkus a odvahu, ale i podnikatelský nos.

Vstává klidně ve 4 ráno, aby si zahrála tenis a napsala první e-maily. Její tempo je po celý den vražedné a vyžaduje to i po svých podřízených. Schůzky s ní trvají pár minut, na party se taky nikdy nezdrží a po desáté už uléhá do postele. Pokud vám věnuje 15 minut na meeting, můžete mluvit o poctě.

Dokázala nejen módu oživit, ale i propojit s dalšími oblastmi, například s filmem, sportem i politikou. Její názor respektují mnozí. Módní dům Dior na základě jejího doporučení oslovil Johna Galliana (61), Bradley Cooper (47) s ní konzultoval obsazení filmu A zrodila se hvězda (2018), Barack Obama (61) z ní chtěl udělat velvyslankyni USA ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Ač se do důchodu rozhodně nechystá, bude jednou velmi těžké ji nahraditFoto: Profimedia.cz

Ikonický styl

Většina módních profesionálů miluje černou barvu. Ne tak Anna Wintour. Nosí výrazné šaty nebo sukně a topy, často s kontrastním vzorem či potiskem. Co se týče značek, je věrná Chanelu a Pradě, obuvi od Manolo Blahnika, ale nepotrpí si na poslední trendy, naopak je v botách velmi konzervativní.

Od 14 let nosí svůj „signature“ účes, tedy krátké mikádo s ofinkou, které si nechává ráno a večer vyfoukat, aby bylo dokonalé. Tmavé brýle nesundala, ani když usedla vedle královny. Nechce prý, aby lidi poznali, co si myslí nebo jak se cítí.

Foto: Profimedia.cz

Výrazné modely, ikonický účes a úsměv jen velmi sporadický, to je AnnaFoto: Profimedia.cz

Donatella Versace (67)

Nejdříve byla múzou svého staršího bratra, postupně začala sama navrhovat, a když byl Gianni Versace (†50) v roce 1997 zavražděn, stala se hlavní návrhářkou firmy.

Oceňovaná a obdivovaná je Donatella po celém světě, a to nejen díky unikátnímu módnímu cítění, ale i pro podporu udržitelnosti. Ikonickými se staly v roce 2000 zelené šaty z džungle, které navrhla pro Jennifer Lopez (53). To, že své modely prezentuje ráda na celebritách, je pro ni dodnes typické.

Foto: Profimedia.cz

Okázalost a sexy střihy jsou jí vlastníFoto: Profimedia.cz

Stella McCartney (51)

Dcera legendárního „Brouka“ Paula McCartneyho (80) se proslavila jako návrhářka. Začínala v módních domech Christian Lacroix a Chloé a před více než dvaceti lety založila vlastní značku. Ta je pověstná tím, že bere velmi vážně udržitelnost a prosazuje módu bez krutosti. Návrhářka tak zakázala používat kůži, kožešiny a peří a spolupracuje s mnoha ekologicky zaměřenými organizacemi.

Foto: Profimedia.cz

Její móda je jednoduchá a šmrncovní, stejně jako ona samaFoto: Profimedia.cz

Miuccia Prada (73)

V roce 1978 převzala firmu na luxusní kožené zboží svého dědečka a postupně vybudovala módní impérium, které je pověstné svou inovativností. Vyrábí ikonické kabelky, její módní kolekce udávají trendy.

Spoluředitelka firmy Prada a kreativní ředitelka Miu Miu si například také stojí za tím, že být sexy neznamená být vulgární.

Foto: Profimedia.cz

Návrhářka také razí teorii, že to, co považujeme za ošklivé, je ve skutečnosti jen něco, na co jsme si ještě nezvykliFoto: Profimedia.cz

Chiara Ferragni (35)

Italská módní influencerka začínala v roce 2009 jako blogerka na webu The Blond Salad. O osm let později se umístila mezi top módními influencery podle Forbes. A dnes? Spolupracuje s předními návrháři, má vlastní módní kolekci a sleduje ji 28 milionů lidí na Instagramu.

Foto: Profimedia.cz

Chiarra patří k milovnicím výrazné módy i líčení, Italku v sobě nezapřeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám