Hlavní obsah

Od hledání kamarádů přes lásku až k podnikání: Proč není špatné podlehnout sociálním sítím

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě jako dobrý sluha, nebo zlý pán? Pokud s nimi pracujete s rozumem, můžou vám pomoci nejen v těžkých životních okamžicích, ale i třeba při rozjezdu podnikání nebo hledání partnera.

Článek

Sociální sítě jsou fenomén, žrout času, ale i zdroj informací. Kritici často zmiňují, že se kvůli sítím zapomíná na živý kontakt s rodinou a přáteli, přitom do svého soukromí online klidně pustíte i úplně cizí lidi. Upozorňují na kyberšikanu i tlak na výkon, protože máte pocit, že všichni toho zvládají víc. Navíc sítě podporují sedavý životní styl.

Ale mají i spoustu výhod a mnohé se naplno projevily ve chvíli, kdy svět ochromila pandemie, jak říká trenérka zdravého pohybu Tereza Kubešová: „V době, kdy covid jedny dveře v podnikatelském světě zavíral, sociální sítě otevřely obrovská vrata a lidi ve velkém začaly využívat online služby.“

Pojďme „sockám“ napravit jméno a ukázat, co mají za výhody.

1. Najdete tu lidi se stejnými zájmy

Sociální sítě nejen pomáhají udržet kontakt s rodinou či kamarády, které nevídáte tak často, ale umožňují i najít podobně smýšlející nové přátele: jen na Facebooku najdete jednotlivé skupiny pro maminky na mateřské, nadšené běžce, věřící, zahrádkáře, milovníky knih a tak dále. Nemluvě o různých hobby nebo sportovních webech.

Barbora Pallová, která prodává své výrobky pro děti přes vlastní internetovou firmu Lesito, potvrzuje: „Můžete se spojit s kamarády a s lidmi, kteří mají rádi podobné věci jako vy. Najít celé komunity lidí, se kterými souzníte.“

2. Usnadňují firemní komunikaci

V poslední době sociální sítě velmi usnadnily i firemní komunikaci, kdy se mnohé schůzky v době covidu odehrávaly online a začalo být běžnější, že spolu komunikují kolegové z celého světa.

Martina Dvořáčková alias Digiholka pomáhá už deset let firmám a podnikatelům růst a vydělávat díky sítím: „Často se zapomíná, že sociální média jsou jednoduše sociální. Firmy a podnikatelé netvoří obsah pro sebe, ale pro své klienty a potenciální zákazníky, a ti na něj můžou okamžitě reagovat. Z jednosměrné pasivní marketingové komunikace se tak rázem stává aktivní oboustranná konverzace a tím se budují vztahy a komunity na pracovišti. A to je podle mě geniální!“

3. Najdete tu partnera

Sociální sítě jsou také ideálním místem na hledání spřízněné duše. Existují i samostatné seznamovací aplikace typu Tinder, které si instalujete čistě kvůli nalezení lásky. To si pochvaluje například módní influencerka Nikol Moravcová (35), která se netají tím, že se díky Tinderu seznámila se svým manželem. Internetových seznamek je ale nepřeberné množství a najdete je například i na Facebooku.

Foto: Vasin Lee, Shutterstock.com

Možností, jak se propojit se světem, je mnoho. Snídani nasdílíte na Instagram, převratnou myšlenku na Twitter a muže snů oslovíte na TinderuFoto: Vasin Lee, Shutterstock.com

4. Máte ihned zprávy z celého světa

Zpravodajství funguje online prakticky živě. Dávno již nemusíte čekat na večerní zprávy nebo ranní noviny. To dává možnost získat širší pohled na světové i místní dění (například o moravském tornádu se vědělo díky sociálním sítím hned) a být stále v obraze. Navíc má každý možnost vybrat si média, která mu sedí nejvíc, a pod příspěvky pak diskutovat s ostatními. Zkuste třeba Seznam Zprávy.

Svoje sociální sítě má každé zpravodajské médium. Novináři mají často i své osobní profily, kde analyzují nebo komentují aktuální dění, natáčí podcasty (například na Stream) apod. Zároveň některé profily vznikly i čistě pro informační charakter, například Evropa Neasi, Jsem v obraze nebo Politika nejen pro mladé.

Zároveň je ale třeba být obezřetný a ověřovat si, kdo za profily či zpravodajskými servery stojí, abyste nenaletěli hoaxy internetových trollů.

5. Můžete zde podnikat

Začít podnikat je díky existenci sociálních sítí snazší než dříve. Máte totiž možnost zaujmout a získat zákazníky prakticky z celého světa.

Podnikatelka Barbora Pallová si to pochvaluje: „Sociální sítě jsou hlavním kanálem, kde komunikuji se svou komunitou a zákazníky. Hlavně díky propagaci na Instagramu a Facebooku prodávám své hračky a dekorace. Začala jsem tvořit na rodičovské a se třemi dětmi jsem nemohla jezdit na živé akce a designové markety. Ale díky sítím se moje značka postupně dostala k tisícům lidí.“

Tereza Kubešová zase využívá sociální sítě k propagaci svého projektu BackToMyBody, což je výživový a pohybový koučink: „Skvělá je ta masa lidí na jednom místě - nedovedu si představit, jakým způsobem bych v našem stotisícovém městě přiměla 12 000 lidí, aby se zajímali o můj projekt a pravidelně četli mé příspěvky.“

6. Je to levný reklamní kanál

Vytvářet zajímavý obsah, který je pro vaši cílovou skupinu relevantní, představit produkt i firemní zákulisí a podpořit prodeje reklamou nebo spoluprací s influencery? Pro malé i větší firmy jsou sociální sítě k nezaplacení.

Martina Dvořáčková k tomu říká: „V době postcovidové sleduji zvyšující se zájem menších podnikatelů a tvůrců. Ač je stále těžší se prosadit kvůli přesycenosti obsahem, online je pořád nejlevnější a nejjednodušší možnost, jak se propagovat.“

Foto: Mr. Tempter, Shutterstock.com

Díky sociálním sítím nemusíte chodit do práce od devíti do pěti. A daly vzniknout i mnoha zajímavým povoláním, jako např. influencerFoto: Mr. Tempter, Shutterstock.com

7. Šíření pomoci a solidarity

Sociální sítě jsou skvělé pro šíření solidarity a podpory. Můžete tu snadno informovat o sbírce, kterou by mohli vaši sledující podpořit. Což pravidelně dělá například influencerka Nikol Leitgeb (dříve Štíbrová, 35), která si vybudovala jeden z nejsilnějších českých profilů a pravidelně sdílí příběhy lidí či rodin, kteří si zaslouží podporu. Internet je také plný různých charitativních organizací, přes které můžete pomoci i vy.

8. Zdroj zábavy a inspirace

Internet je sice pro mnohé pracovním nástrojem, ale pro ještě více lidí i obrovským zdrojem humoru a pobavení. Vtipná videa, memy nebo fun facts bývají na konci náročného dne to pravé.

Také na nich dostanete tipy na skvělé recepty nebo restaurace, místa ve světě, která by neměla uniknout vaší pozornosti, cvičící profily, které vás zvednou ze židle nebo stránky módních guru.

Reklama

Načítám