Článek
Její výživová doporučení jsou prý nudná. Nepřichází totiž neustále s něčím novým, nesnaží se být cool a insta-friendly. Margit Slimáková říká, že „stačí“, když budeme jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. Pak přijde zdraví a s tím i štíhlost. Jenže to se mnohým zdá drahé nebo pracné. Zázraky na počkání tato žena skutečně neslibuje. Ale radí vnímat vlastní tělo, udělat pořádek v lednici a spíži a nehonit se za ideály, které nikdy nefungují dlouhodobě.
V podcastu Bubliny bylo tématem jídlo doma i v nemocnicích a také nejčastější mýty a výživové omyly apod.
Co Margit Slimáková prozradila?
- Jak je to s umělými sladidly a proč už se nemají doporučovat?
- Jak nahlížet na trendy a proč jdou často proti sobě?
- Proč je počítání kalorií mýtus a proč nešetřit čas zázračnými koktejly?
- V jaké zemi našla inspiraci a na co můžeme být hrdí my v Česku?
- Setkává se s kritikou a umí přiznat chybu?

Hledat složitosti ve zdravém přístupu k jídlu? Není to třeba, je to jednoduché i levné, jak říká v Bublinách Margit SlimákováFoto: Proženy.cz
Skutečné jídlo není drahé!
O tom, že bychom svá každodenní menu měli skládat jen ze skutečného jídla, tedy minimálně průmyslově zpracovaného, je Margit Slimáková přesvědčená. „Není to jen o tom, že skutečné jídlo je zdravé, ale ono i zasytí a jíst budete jen tolik, kolik skutečně potřebujete.“
Zní to logicky a jednoduše, proč se tomu tedy bráníme? Podle někoho je to drahé, pro jiného pracné… „Někdo totiž nakupuje zdravě ve smyslu různých specialit - avokáda, ořechová másla apod. To jsou ale drahé věci, které ve skutečnosti nepotřebujeme. Základní potraviny drahé nejsou.“
Speciální jídlo pro děti? Nevhodná kategorie!
Proč se podle Margit Slimákové půsty a detoxy neslučují se společným rodinným jídlem? „Když jsou děti malé, do dvanácti, třinácti let, buduje se jim stravovací kultura, vyživovací návyky. Tuto dobu je třeba využít maximálně. Dnes tolik populární přerušované půsty neřeší například zdravotní problém, společná snídaně je daleko prospěšnější. Rodinné stravování má pro mě obrovskou hodnotu.“
Striktní názor má na speciální dětské potraviny: „To je podle mě nevhodná kategorie: sušenky pro první zoubky plné cukru, dětský čaj, který je v podstatě samý cukr. Není to vyloženě jedovaté, takže na trhu to být může, ale je to děsivé. Speciální dětské potraviny nikdo nepotřebuje, děti potřebují skutečné jídlo.“
Kde jinde jíst správně než ve škole a nemocnici?
Velkým tématem Margit Slimákové je stravování ve školních jídelnách a nemocnicích. „Zde by to mělo být extrémně správné a vzorové, navíc to platíme. Hlavními nešvary jsou například slazené nápoje nebo vysoce průmyslově zpracované potraviny jako paštiky, rohlíky, koblihy a polotovary. Přitom by to šlo ze dne na den vyřešit zdravě a levněji.“
Je součástí týmu, který zpracoval metodické doporučení pro zlepšení kvality nemocniční stravy, ale říká, že se nyní čeká na ministra zdravotnictví, který se tomu bude ochotný znovu věnovat. „Nechceme koblihy nahradit chia semínky, ale polévkami a tvarohy. Doporučení máme zpracovaná, mohou je zcela zdarma převzít. Oni ale roky řeší něco, co je dávno hotové.“