Hlavní obsah

Chystáte se na hory? Klidnou dovolenou vám zajistí i správně vybavená lékárnička, radí dětská lékařka

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní prázdniny jsou doslova za dveřmi a vy už se možná nemůžete dočkat, až vyrazíte s rodinou na hory za pořádnou lyžovačkou. Abyste si užili klidnou dovolenou, je potřeba předem myslet na pár důležitých věcí. Jednou z nich je cestovní lékárnička. Co byste měli v každém případě přibalit s sebou, zejména v případě, že vyrážíte s dětmi? Zeptali jsme se pediatričky.

Článek

Zimní dovolenou na horách s dětmi si chcete užít bez zbytečného stresu a na maximum. Proto před odjezdem nepodceňte přípravu a zabalte všechno, co by se mohlo hodit, abyste eliminovali možné nepříjemné zážitky nebo nevítaná překvapení. Zdravotním obtížím nebo zraněním se samozřejmě nemůžete stoprocentně vyhnout, přesto se vyplatí být připraven. Když vás nebo vaše děti pak zaskočí nachlazení nebo třeba trávicí problémy, je fajn mít po ruce „první pomoc“.

I na horách řádí bacily a chřipka

Zejména s malými ratolestmi musíte na dovolené počítat doslova se vším, od rýmičky a kašlíku až po zvracení, horečku nebo nějakou tu bouli, modřinu a odřeninu. „Aktuálně všude kolem nás řádí bacily a určitě se nejde spoléhat na to, že se právě vám vyhnou jen proto, že jste zrovna na lyžovačce. V cestovní lékárničce by neměly chybět léky a přípravky na nejčastější zdravotní obtíže, se kterými se můžete setkat. V ordinaci stále říkám maminkám a sama se řídím heslem, že je vždy lepší být připraven na všechno, a s dětmi to platí dvojnásob. Nemoc nebo úraz vás může překvapit kdekoli a kdykoli a není nic horšího, než vysoká horečka uprostřed noci a vy jste bez léků,“ říká dětská lékařka Monika Michňová (IG: @detska_doktorka).

Podle jejích slov není nezbytně nutné vláčet s sebou na hory obrovskou tašku plnou krabiček, tabletek, kapiček, sirupů a obvazů, ale mít vždy u sebe základní léky a pomůcky pro nejčastější situace, které mohou nastat a zkomplikovat váš lyžařský pobyt. Cestovní lékárničku byste měli vybavit s ohledem na charakter, místo a délku dovolené, chronické nemoci a zdravotní potíže jednotlivých členů rodiny a také věk ratolestí.

Léky proti alergiím a zvracení i oční kapky

„Základem rodinné lékárničky na cesty by měly být léky proti teplotě (antipyretika), s dětmi je třeba mít s sebou více druhů s různými účinnými látkami, to znamená paracetamol/ibuprofen ve formě sirupů, čípků nebo tablet. Dále přípravky, abychom si mohli sami pomoci při zvracení nebo průjmu, střevní virózy a zažívací potíže jsou i na dovolené poměrně častým problémem. Dobře vybavená lékárnička obsahuje také základní set na ošetření drobných ran a poranění a nezapomeňte ani na oční kapky, můžou se hodit při podráždění očí od slunce nebo větru,“ popisuje paní doktorka Michňová.

Dodává, že důležité je rovněž nezapomenout doma léky, které vy nebo kdokoli jiný z rodiny pravidelně užívá, vhodné je mít po ruce také lék proti alergiím, tzv. antihistaminikum, pro případ náhlé potřeby.

Co by nemělo chybět v cestovní lékárničce na hory

  • Léky na tlumení teploty a proti bolesti (na bázi ibuprofenu a paracetamolu), druh léčiva a formu přizpůsobte věku dětí
  • Přípravky na ucpaný nos a léčbu rýmy (nosní kapky a spreje, mořská voda nebo minerální voda ve spreji na uvolnění nosu a dutin)
  • Léky na cestovní nevolnost (ve formě tabletek nebo žvýkaček)
  • Léky (sirupy či tablety) na dráždivý kašel
  • Přípravky na bolest v krku (cucavé pastilky, tabletky, lízátka)
  • Léky na léčbu zvracení a průjmu
  • Pro případ pádu: octanový krém, mast proti bolesti, proti otokům, na modřiny apod.
  • Digitální teploměr na rychlé měření tělesné teploty
  • Elastické obinadlo, náplasti s polštářkem, náplasti na puchýře
  • Dezinfekce pro ošetření povrchových ran
  • Opalovací přípravek s vysokým ochranným slunečním faktorem (SPF 50+)

Načítám