Článek
Omega-3 jsou polynenasycené mastné kyseliny, označované také jako esenciální – to znamená, že si je tělo nedokáže vyrobit samo, proto je důležité dodávat mu je stravou, případně výživovými doplňky. Pozitivně ovlivňují fyzické i psychické zdraví a hrají klíčovou roli ve správném fungování celého organismu.
Mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi, podporují tvorbu nových nervových spojů v mozku, pozitivně ovlivňují centrální nervový systém, chrání před některými chronickými nemocemi (například cukrovkou) a neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Omega-3 kyseliny fungují také jako prevence duševních poruch, například deprese.
Ryby, fazole a další zdroje omega-3 kyselin
Omega-3 mastné kyseliny zahrnují tři hlavní typy: kyselinu alfa-linolenovou (ALA), kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). ALA se nachází v rostlinných zdrojích, jako jsou lněná nebo chia semínka, vlašské ořechy, bílé fazole, sójové boby, obsahují ji také lněný, chia, konopný nebo rakytníkový olej a avokádo. Kyseliny EPA a DHA najdete zejména v tučných mořských rybách, jako je losos, makrela nebo tuňák, v rybím oleji a některých mořských plodech.
Omega-3 mastné kyseliny působí synergicky s různými vitaminy, čímž zvyšují jejich účinnost. Pokud je doplníte o vitamin D, mohou výrazně zlepšit zdraví kostí a imunitní systém, vitamin C zase podporuje vstřebávání omega-3 mastných kyselin a působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před stárnutím a poškozením.
Omega-3 pro zdravé srdce a cévy
Kardiovaskulární onemocnění mají podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) u nás na svědomí více než 40 % všech úmrtí. Jednou z možností, které dokážou přispět ke snížení rizika těchto chorob, jako je infarkt myokardu, vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, ateroskleróza nebo cévní mozková příhoda, jsou i omega-3 mastné kyseliny.
Pomáhají totiž snižovat hladinu triglyceridů v krvi, což je pro zdraví srdce a cév naprosto zásadní. Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které tělu dodávají energii, ale pokud je jich příliš, usazují se na stěnách tepen a způsobují jejich kornatění. Odborníci doporučují sníst denně alespoň hrst vlašských ořechů nebo lžíci lněného semínka, zamíchaného například v jogurtu, a minimálně dvakrát týdně si dopřát mořskou rybu.

Nejlepším řešením je dodávat tělu omega-3 mastné kyseliny přímo z potravy Foto: Alena Matrosova, Shutterstock.com
Proč potřebují děti omega-3
Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro tělesný růst a také vývoj mozkové tkáně i jako prevence poruch pozornosti, včetně ADHD a spánku, alergií nebo astmatu. Společně s vitaminem D přispívají ke správně fungující imunitě a podporují rozvoj kognitivních funkcí, a to již od nejútlejšího věku. Pomáhají zlepšovat paměť i schopnost učení, podporují správný vývoj zraku i zdravou mikroflóru v trávicím traktu a působí protizánětlivě.
Fungují doplňky stravy s omega-3?
I když mohou být potravinové doplňky s omega-3 kyselinami prospěšné pro osoby s kardiovaskulárními problémy, jejich přínos pro většinu zdravých lidí není podle odborníků prokázán.
Pozitivní efekty omega-3 kyselin jsou totiž nejsilnější v případě, když pocházejí přímo z potravin, které je obsahují v nejvíce koncentrovaném množství, s odlišnou chemickou strukturou a v kombinaci s dalšími živinami, uvádí Daniel Monti, lékař a profesor na Sidney Kimmel Medical College Department of Integrative Medicine & Nutritional Sciences na Thomas Jefferson University, v časopise National Geographic.