Hlavní obsah

Před a po plastice. Matka čtyř dětí si libuje, že má zase ploché břicho. Podstoupila abdominoplastiku

Foto: Archiv MEDICOM clinic

Foto: Archiv MEDICOM clinic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život se s paní Helenou (56) moc nemazlil. Porod trojčat, péče o čtyři děti, rozvod i vážná autonehoda, to všechno jsou věci, které jí zasáhly do života a podepsaly se i na její postavě. Sen o tom, že s tím něco udělá, si splnila až teď - s pomocí plastické chirurgie.

Článek

Heleně (56) postavil život do cesty mnohé výzvy a situace, které se podepsaly i na jejím těle. Teď se rozhodla, že si splní svůj sen o opět plochém bříšku, a požádala o pomoc plastické chirurgy ze společnosti Medicom Clinic.

Chtěli druhé dítě, narodila se trojčata

Před třiceti lety se paní Heleně, přes veškeré peripetie, podařilo podruhé otěhotnět. Následovalo ohromné překvapení – čekala trojčata! Těhotenství i porod proběhly v pořádku a i všechna těhotenská kila nechala v porodnici. Jen kůže na břiše zůstala, i přes veškeré snahy, hodně vytažená, což se k její jinak štíhlé postavě nehodí. Řešila to tím, že nosila stahovací prádlo.

Únava byla příčinou vážné nehody

Výzvu připravil osud Heleně i v podobě rozvodu, po kterém zůstala sama se čtyřmi dětmi. Musela začít hodně pracovat, aby děti zabezpečila, ale i když se snažila únavu, která se logicky dostavila, překonat, dostihla ji a Helena jednou ráno usnula za volantem. Těžkou autonehodu málem nepřežila, lékaři ji doslova celou sešroubovali. O život bojovala tři měsíce, které strávila na lůžku se zevním fixátorem zlomené pánve. Léčba zanechala jako následek velké jizvy. Helena byla ale šťastná, že přežila.

Foto: Archiv MEDICOM clinic

Helena se trápila kvůli velkému povislému břichu, které jí zůstalo poté, co porodila trojčata. Abdominoplastika byla tou správnou volbou a zajistila jí znovu ploché břichoFoto: Archiv MEDICOM clinic

Foto: Archiv MEDICOM clinic

Povislé břicho po porodech odolávalo veškeré snaze o hubnutí. Zákrok plastické chirurgie byl tedy namístěFoto: Archiv MEDICOM clinic

Abdominoplastika je řešení

Její zdravotní stav už ale nebyl stoprocentní a nedovolil jí se dostatečně hýbat, takže rychle přibírala. Začala proto uvažovat o abdominoplastice, která by odstranila převislé břicho i jizvy po nehodě, ty časem nepříjemně táhly a velmi ji trápily.

Foto: Archiv MEDICOM clinic

Helena má opět postavu, po které toužila, a cítí se skvěleFoto: Archiv MEDICOM clinic

Plastická operace břicha

„Doktor Michal Puls byl milý a ochotně mi vysvětlil postup i následnou rekonvalescenci. Musím říct, že po všech svých zkušenostech jsem se zákroku opravdu nebála,“ svěřila se Helena a dodala, že ji uklidňoval také příjemný personál i prostředí kliniky, kde se cítila dobře.

„Paní Helena je obdivuhodná žena. Zaujala mě životním příběhem i obrovskou vůlí poprat se s těžkými zkouškami a vychovat čtyři děti. Trochu mi tím připomněla mou maminku,“ okomentoval jejich setkání MUDr. Michal Puls, CSc., a dodal: „Abdominoplastika u ní byla obtížnější pro rozsáhlé zjizvení po předchozích úrazech a operacích. Paní Helena však byla velmi statečná při výkonu, během hojení i rekonvalescence. Jsem moc rád, že jsem jí pomohl splnit sen.“ Sama Helena hodnotí operaci jako velmi úspěšnou. Vrátila jí nejen ploché břicho, ale i sebevědomí a volnost při výběru oblečení.

Abdominoplastika se jevila jako dobré řešení. Bývá často indikována právě u žen po vícečetném těhotenství, během něhož dochází k rozestupu přímých svalů břišních a vyklenutí břišní stěny. Je vhodná i pro ženy s původně výraznou nadváhou, které hodně zhubly. „Smyslem abdominoplastiky není v první řadě odstranění nadbytečné kůže a podkožního tuku, ale sešití podélných břišních svalů k sobě. Často bývá nutný posun pupku nahoru. Zejména ve spojení s liposukcí je efekt abdominoplastiky velmi výrazný,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Brychta, CSc., plastický chirurg a přednosta Kliniky popálenin a plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno.

Načítám