Hlavní obsah

Zvětší vám prsa, zničí hlas a sežere vás zaživa. Anebo ne? Jak vidí přechod a menopauzu slavné ženy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimakterium je fyzicky i psychicky náročné životní období. Hormony blázní a žena se musí často vypořádávat s pocity, že už patří do starého železa. O tom, jak přechod a menopauzu prožívají, promluvily i mnohé slavné dámy.

Článek

Jestli mají ženy po celém světě něco společného bez ohledu na společenské postavení, peníze či slávu, pak je to skutečnost, že v určitém období života projdou přechodem a nastane u nich menopauza. Co o tom soudí slavné ženy z tuzemska i zahraničí?

Courteney Cox (58)

Nedávno se o menopauze rozpovídala představitelka Monicy ze seriálu Přátelé (1994–2004). Své poselství na Instagramu pojala jako parodii na reklamu na menstruační tampony, kterou natočila v 80. letech: uvedla, že vyžaduje update. Sice to bylo myšleno s nadsázkou, ale její vyjádření rozhodně žádnou ženu neuklidní. Zmínila totiž, že menopauza vás sežere zaživa a prý na ní není nic dobrého. Ženy by se měly připravit například na suchou pleť nebo plešatá místa na hlavě.

Foto: Profimedia.cz

Courteney Cox to sice myslela s nadsázkou, ale ženy, které její video viděly, moc neuklidnilaFoto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow (50)

Zdá se, že pro americkou herečku, která nedávno oslavila padesátiny a vypadá fantasticky i bez make-upu, není žádné téma tabu. Otevřeně hovoří o sexu a také se fanouškům svěřila, že vstoupila do perimenopauzy, která se u ní projevuje výkyvy nálad a emocí nebo tím, že když si lehne do postele, občas jí srdce buší jako o závod. Zároveň se ale domnívá, že menopauza by měla být ve společnosti vnímána v pozitivnějším světle a mělo by se o ní víc mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow patří mezi čerstvé padesátnice Foto: Profimedia.cz

Eva Holubová (63)

Menopauza není pauza, tak se jmenuje podcast oblíbené české herečky, který natáčí se svou dcerou Karolínou Holubovou (27). Společně se baví nejen o přechodu a menopauze, ale řeší i další ženská témata a problémy. Sama herečka zavzpomínala, že když tímto obdobím procházela, začala být velmi přecitlivělá a nevěděla, co se s ní děje. O tomto tématu by se podle ní měli vzdělat i muži, aby měli pro ženy větší pochopení.

Foto: Profimedia.cz

Eva Holubová má s dcerou Karolínou skvělý a velmi otevřený vztahFoto: Profimedia.cz

Nela Boudová (54)

Přechodem už prošla i tato sympatická česká herečka a i ona se domnívá, že by se o této problematice mělo ve společnosti více mluvit, protože kolem ní panuje řada mýtů. Nemusí prý být pravidlem, aby žena ztloustla a opustila ji vášeň. Klimakterium sice pro ni bylo s ohledem na hormonální změny náročnější období, ale je prý ráda, že ho celkem dobře zvládla.

Foto: Profimedia.cz

Nela Boudová jen kvete a září, už dlouhá léta vypadá stejně dobře a stala se z ní životní koučkaFoto: Profimedia.cz

Salma Hayek (56)

Krásná mexická herečka vypadá vážně skvěle, a to i bez make-upu na fotkách, které zveřejňuje na sociálních sítích. Je přesvědčená, že věk je jen číslo a ženy nejsou jen od toho, aby rodily děti. Příznaky přechodu u sebe začala pozorovat kolem 45. roku života a – zvětšila se jí ňadra! Mnozí si dokonce mysleli, že byla na plastické operaci. Herečku to moc nepotěšilo, z velkých prsou ji bolí záda a ani návaly horka podle ní nejsou nic příjemného. Ženám ale radí, aby se nadechly a uvědomily si, že jde jen o období, které jednou skončí.

Foto: Profimedia.cz

Řada žen po nich touží, ale někdy jsou velká ňadra spíš pro zlost. Salma Hayek o tom ví svéFoto: Profimedia.cz

Dagmar Pecková (61)

České operní pěvkyni přechod významně ovlivnil kariéru. Změnil totiž její pracovní nástroj, tedy hlas. Zpěvačka uvedla, že jí vzal celou kvartu nahoře i kdysi suverénní tříčárkované cé, což ji trápilo a měla deprese. Její hlas prý přišel také o sílu, a tak s operním zpěvem skončila a začala se naplno věnovat dalším projektům, jako je například hudební festival Zlatá Pecka.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální změny Dagmar Peckovou připravily o sílu i rozsah hlasuFoto: Profimedia.cz

A pro odlehčení a optimistický pohled na svět si přečtěte fejetony Očima padesátky.

Načítám