Hlavní obsah

Jak předcházet zápachu z úst: Jazyk si češte a na dentální vodu spíš zapomeňte

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ústech máme až tisíc druhů bakterií, a to jsou pouze ty, o kterých vědci vědí. Ve skutečnosti je jich tam možná ještě víc. A když dojde k bakteriální nerovnováze, může se to projevit jako zápach z úst. Co ještě ho způsobuje?

Článek

Nejčastější příčina, která stojí za zmíněnou bakteriální nerovnováhou, je nevhodné čištění zubů. Zápach z úst ale není vždy způsoben pouze špatnou hygienou, na vině bývá i sucho v dutině ústní, parodontóza či některé onemocnění spojené s trávicím traktem. Více o tom všem a také třeba jak si vybrat žvýkačky, si poslechněte v novém dílu podcastu MUDr.ování, kde byla hostem dentální hygienistka Adéla Šonková:

Jak pečovat o dutinu ústní správně? Patří sem čištění zubů dvakrát denně, ideálně ráno a večer. A zatímco ranní čištění může být kratší, večer byste mu měli věnovat opravdu dost času. „Večer musí být hygiena se vším všudy. Klidně pět minut a správné použití mezizubních kartáčků. V tu chvíli dochází k přemnožování bakterií v mezizubních prostorech. A večer je to důležité proto, že přes noc dochází i ke snížené produkci slin,“ vysvětluje dentální hygienistka Adéla Šonková.

Pozor na pěnu v pastě

Zatímco zubní ani mezizubní kartáčky byste neměli nikdy vynechávat, ústní voda není vždy vhodná. Mnohé jsou totiž vyrobeny na bázi alkoholu, což může vést k snížené produkci slin. Pokud ji používat chcete, sáhněte po bylinkové. Tady ale dentální hygienistka varuje, že bylinky mohou z dlouhodobého hlediska zuby obarvit. (Týká se to zejména hřebíčku a šalvěje, které se v nich hojně užívají.)

Alfa a omega čištění zubů je správný pohyb kartáčku, přesto je dobré sledovat také složení zubní pasty. Její účel je spíše deodorační, i tak je však lepší vyhnout se příliš abrazivním pastám: obsahují krystalky, které se ne vždy rozpustí. „Sahám většinou po těch přírodnějších, a když si vybírám pastu, tak s fluoridem a takovou, která nemá pěnidla,“ radí Adéla Šonková.

Tato pěnidla totiž mohou některým lidem způsobovat ekzémy kolem úst. Pro někoho jsou ale stejně tak nevhodné fluoridy, proto je třeba vyzkoušet toho více. „Mám i pacienty, kteří si čistí zuby bez pasty,“ říká odbornice a dodává, že by lidé neměli zapomínat ani na čištění jazyka, které je specifické.

„Nedoporučuji škrabky, použijte kartáček. Nemůžete s ním drhnout sem tam, je to jen jemné hlazení od kořenu jazyka po špičku,“ vysvětluje Adéla Šonková. Tedy pohyb podobný tomu, když si češete vlasy.

Foto: Proženy.cz

Dentální hygienistka Adéla Šonková pracuje na zubní klinice Dental Office H33 a věnuje se prevenci onemocnění dutiny ústníFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Adéla Šonková je dentální hygienistka a pracuje na zubní klinice Dental Office H33. Studium dentální hygieny dokončila v roce 2020 v Praze. Od té doby navštívila nespočet školení týkajících se onemocnění dutiny ústní. V oboru se i nadále vzdělává. Zakládá si na důkladné instruktáži a vysvětlení problémů, které se v dutině ústní vyskytují.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám