Hlavní obsah

Prevence infarktu: Káva srdci nevadí, odpírat si nemusíte ani českou kuchyni, jen ji lehce upravte

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zítra, tedy 29. září, slavíme Den srdce. Jak bude vypadat menu na jeho počest? Podle odborníka na prevenci kardiovaskulárních nemocí si nemusíte odpírat ani klasickou českou kuchyni. Tajemství zdravého srdce tkví totiž v něčem jiném.

Článek

Pozná kardiolog zlomené srdce? „Tento termín v našem oboru existuje, protože opravdu může nastat situace, kdy dojde k přechodnému snížení funkce srdečního svalu,“ říká v dalším dílu podcastu MUDr.ování profesor Richard Češka, předseda České internistické společnosti. Rovněž známé rčení o úleku, který nám na chvíli zastaví srdce, má racionální základ.

„Nějaké pauzy se občas vyskytnou, ovšem ty, které trvají přes dvě vteřiny, už mohou být nebezpečné, to se dostáváme do mezní situace,“ vysvětluje kardiolog s tím, že infarkt myokardu nechce utrpět nikdo. „Pokud bych ho ale měl dostat, tak nejraději v České republice, která je v intervenční kardiologii na prvním místě, střídavě s několika dalšími nejvyspělejšími zeměmi.“

Méně bůčku, více zelí

Než ale zkoušet um českých lékařů, bude lepší se zaměřit na prevenci. Vedle intervenční kardiologie totiž existuje i obor, jenž se snaží nemocem srdce předcházet. A právě profesor Richard Češka se preventivní kardiologii léta věnuje. Jeho nejdůležitější rada? „Dejte na selský rozum. Doporučuje se málo tuků a hodně ryb, ale brát v potaz by se mělo i to, na co jsou lidé zvyklí a co jsou schopni změnit. I na typickou českou stravu se dá naroubovat zdravá varianta. Když máte rádi knedlo-vepřo-zelo, tak si ho dejte. Akorát místo bůčku rozumné množství libového vepřového, místo šesti knedlíků tři a k tomu horu kyselého zelí. To je normální zdravé jídlo, které můžu doporučit tomu, kdo nechce mít lososa a makrelu každý den,“ vysvětluje profesor Češka s tím, že dokonce ani nepotřebujeme znát pojmy, kterými se to v informacích o zdravé výživě jenom hemží. Schválně, uměli byste vysvětlit, co jsou omega-3 mastné kyseliny a jaký je rozdíl mez nasycenými a nenasycenými tuky?

Recept na lenost i stres

Uvařili jste si ke čtení tohoto článku kávu? Tak si ji pořádně vychutnejte. Nápoj tolikrát kvůli zdraví srdce zatracovaný vám neublíží. „Že káva škodí srdci, je mýtus. Samozřejmě, vypije-li jedinec s dispozicí k poruše srdečního rytmu pět až sedm velkých šálků za den, tak to asi není úplně optimální. Jinak je ale konzumace kávy, a dokonce i čokolády podle některých publikovaných prací z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění pozitivní,“ říká kardiolog, od kterého se v podcastu dozvíte také něco o účincích vína.

Když se mluví o zdravém srdci, žádný lékař nevynechá apel na pravidelný pohyb. Profesor Richard Češka není výjimka, ovšem i tady se přimlouvá za uměřenost. Jemu samotnému pravidelné procházky „ordinuje“ dvouletá fenka ridgebacka. Pes je dobrý nejen kvůli fyzické kondici, ale pro někoho přítomnost zvířete znamená i méně stresu. A ten srdci škodí rovněž. Zapomeňte ale na obrázek chlápka v saku hroutícího se k zemi s rukou na hrudi. „Vrcholoví manažeři na infarkt moc neumírají. Dokonce se zdá, že postihuje spíš lidi s nižším vzděláním a horším socio-ekonomickým profilem,“ říká kardiolog. Pozitivní stres z práce srdci neškodí, mnohem horší je totiž frustrace třeba ze ztráty zaměstnání, nepotřebnosti.

V rozhovoru se také dozvíte, zda jsou na tom, pokud jde o nemoci srdce, lépe cholerici, či kliďasové, jestli umírají na kardiovaskulární choroby víc ženy, anebo muži, a proč se ocitají v ohrožení také teenageři.

S kým jsme si povídali? Prof. MUDr. Richard Češka, CSc. vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Je předseda České internistické společnosti a působí v Centru preventivní kardiologie na 1. Lékařské fakultě a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Reklama

Načítám