Hlavní obsah

Virus oparu chytíte i z jediného polibku! Výsev pupínků pak spouští stres, hormony a nedostatek spánku

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stačí jeden polibek a máte ho na celý život, i když o tom možná ani nebudete vědět. Řeč je o viru herpes simplex, jehož projevem jsou opary. V sobě ho má zhruba šedesát až osmdesát procent populace, přesto se u někoho za celý život neprojeví. Jak je to možné?

Článek

Jaký je rozdíl mezi náplastmi na opary a mastičkou? A pro koho může být opar skutečně nebezpečný? Poslechněte si celý díl podcastu MUDr.ování. Hostem byla kožní lékařka Kristína Balko z Laserového centra Anděl a řeč byla o nepříjemném problému, který trápí hodně lidí: o oparech na rtu.

Proč se dělají opary?

Dali jste si někdy pusu s člověkem, který měl opar, ale vy jste pak žádné problémy neměli? Neznamená to, že jste se virem herpes simplex nenakazili. Když dojde k infekci, virus se nejprve usídlí v nervových gangliích v latentní formě a až později, vlivem spouštěcích faktorů, se může projevit právě oparem. Tato primární nákaza probíhá bezpříznakově, pouze u malého množství jedinců se může projevit herpetickým zánětem dásní a ústní sliznice, který provází tvorba bolestivých aft v dutině ústní.

„Virus se přenáší přímým kontaktem, tedy slinami a kapénkami, ale i nepřímo různými infikovanými předměty, k tomu však dochází nejčastěji už v dětském věku,“ vysvětluje dermatoložka. Zda se opar nakonec objeví, či nikoli, závisí do značné míry na imunitě jedince a expozici faktorů, které mohou k reaktivaci přispět. Základem je – zcela nepřekvapivě – zdravý životní styl. „Jídelníček bohatý na vitaminy, minerály a bílkoviny, dostatečná fyzická aktivita, psychická pohoda a dostatek spánku,“ vyjmenovává dermatoložka.

Pozor na slunce i hormony

Mezi spouštěcí faktory patří psychický stres, trauma, nedostatek spánku, horečnaté stavy, vystavování UV záření a u žen ještě hormonální změny, a to včetně menstruačního cyklu. Zatímco některým faktorům se ubráníte jen těžko, u jiných to lze. V létě by se tedy jedinci, kteří na výsev oparů trpí, měli dostatečně chránit před sluncem. K tomu mohou pomoci nejrůznější balzámy na rty s UV ochranou, ale také snaha nevystavovat se tolik slunečním paprskům, ve městě k tomu dobře poslouží třeba i klobouk, který zastíní obličej.

Léčba oparu pak trvá zhruba sedm až deset dnů, záleží na jedinci a dodržování léčebného procesu. Patří sem aplikace léčivých látek, které jsou běžně dostupné v lékárně, snaha vyhýbat se dalšímu dráždění poškozené pokožky například různým odíráním či nevhodnou kosmetikou, a také úprava jídelníčku. Kromě pálivého jídla by se člověk měl vyhýbat alkoholu, který může léčbu prodloužit.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Kristína Balko je kožní lékařka v Laserovém centru Anděl v PrazeFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Dermatoložka MUDr. Kristína Balko vystudovala všeobecné lékařství na 2. lékařské fakultě UK v Praze. Po promoci v roce 2018 nastoupila na Kožní oddělení Oblastní nemocnice Mladá Boleslav a následně na Dermatovenerologickou kliniku 2. LF UK a Fakultní Nemocnice Bulovka, dnes pracuje v Laserovém centru Anděl v Praze.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám