Hlavní obsah

Jako byste do střeva hodili napalm, říká odborník o dnešním stravování. Založil banku na stolici

Říká se, že zdraví začíná ve střevech – a věda to potvrzuje. Jak svoje mikroby co nejlépe podpořit a čím je naopak zabíjíme? A proč v Česku vznikla banka na ukládání vlastní stolice?

Článek

Ve výzkumu mikrobiomu má Česká republika hned několik prvenství. Na některých z nich, jako například na založení první banky pro uchování vlastní stolice pacientů, má svůj velký podíl RNDr. Petr Ryšávka, Ph.D.. Běžný člověk si zde může uchovat svůj střevní mikrobiom jako takovou záruku budoucího zdraví.

Stolice v bance jako záloha pro zdraví

„Už jsou k dispozici klinické studie a publikace, které ukazují, že právě uložení vlastního mikrobiomu a následná transplantace, například po antibiotické léčbě nebo po transplantaci kostní dřeně, má obrovský potenciál k rekonvalescenci a uzdravení pacientů,“ říká zakladatel banky Petr Ryšávka v dalším díle podcastu MUDrování s Marií.

O uložení vlastní stolice do mikrobiomové banky by měl podle Petra Ryšávky uvažovat každý, kdo si chce ‚spořit své zdraví do budoucna‘. „Většina lidí si myslí, že začne řešit ukládání stolice až ve fázi, kdy mají nějaké zdravotní problémy. Ale to už je pozdě. My můžeme ukládat pouze stolici v té fázi života, kdy je člověk zdravý. Primárně je tato služba postavena na prevenci,“ vysvětluje.

S kým jsme si povídali

RNDr. Petr Ryšávka, Ph.D. se dlouhodobě věnuje výzkumu mikrobiomu lidí a zvířat a vývoji probiotik určených k ovlivňování mikrobiomu střeva, kůže a dutiny ústní. Je autorem několika patentů, z nichž nejznámější je patent na biofilmová probiotika. Podílí se na vývoji probiotik pro onkologické pacienty. Jako první na světě zavedl termín prebiotický index potravin. Tento index určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě.

Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a řadu let působil jako konzultant pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Foto: Michal Šula, Borgis

RNDr. Petr Ryšávka, Ph.D. v podcastu MUDrování s Marií promluvil o novinkách v oblasti probiotik a střevního zdravíFoto: Michal Šula, Borgis

Zažíváme genocidu mikrobů ve střevě

Organismus mnohých z nás dostává v dnešní době zabrat. A střevní mikrobiom je jedním z důležitých hybatelů. „Zažíváme genocidu mikrobů v našem střevě. To, co jíme, jak se chováme, jak se stravujeme, jak se stresujeme, ovlivňuje náš mikrobiom. A ten pak ovlivňuje naši psychiku,“ říká Petr Ryšávka.

Vymyslel proto i novou hodnotu – prebiotický index potravin. „Pomocí tohoto indexu se snažíme jasně říct, která potravina prospěšné bakterie podporuje, a která naopak zabíjí,“ popisuje.

„Když do potravin začnete sypat velké množství konzervantů, může to být problém. Malá dávka nám neuškodí, to je naprosto v pohodě. Ale pokud je máte v každé potravině a v každodenním jídelníčku v relativně velkém množství, je to jako napalm, který byste hodili do střeva,“ dodává k vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

Nejlepší probiotika? Hledejte rodné číslo

Pro podporu střevního zdraví lidé už dlouhá léta konzumují kvašené potraviny. Jejich koncentrovanou alternativou jsou například probiotika v kapslích, která už není nijak obtížné sehnat. Jsou ale stejně účinná, a jak vybrat ta nejlepší?

„Velkou výhodou je, že probiotické kultury, které se používají pro výrobu doplňků stravy, jsou lidského původu. Naše tělo je mnohem lépe přijme,“ říká Petr Ryšávka.

„Vždycky je potřeba se podívat, ať už si vezmete probiotika z lékárny nebo z nějakého e-shopu, jestli probiotický kmen má svoje ‚rodné číslo‘. Najdete ho za názvem kmenu a říká vám, že byl ověřený, má specifickou úlohu, klinické studie a je bezpečný,“ dodává.

MUDrování s Marií

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Marie Makovská zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Podcast MUDrování s Marií o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na Proženy.cz. Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDrování s Marií i odebírat.

Načítám