Hlavní obsah

Trápí vás senná rýma? 7 triků, které ji zmírní

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost z jarních dnů vám kazí neustálé smrkání a zarudlé oči? S jarní alergií se potýká stále více lidí. Přečtěte si, co všechno můžete udělat pro to, aby vás trápila co nejméně.

Článek

Alergiků stále přibývá a jen u nás je jich asi 2,5 milionu. A mnoho z nich na jaře trápí svědění a pálení očí a otravná vodová rýma. Jak se chovat, abyste nepříjemné projevy alergie snížili na minimum?

1. Důsledná hygiena

Mezi nejčastější alergeny patří pyly. Ulpívají na všem okolo i na vás samotných. Úlevu tak může přinést zvýšená hygiena. Když přijdete zvenku, omyjte si obličej a vypláchněte si nosní dírky i ústa. Každý den si umyjte hlavu, pomůže také nosit vlasy zapletené. Pozornost věnujte oblečení: po příchodu domů se převlékněte do domácího a venkovní oblečení vyperte nebo vyfoukejte v sušičce. Často měňte ložní povlečení.

2. Opatrné větrání

Venku usušené prádlo sice krásně voní, bohužel se v něm zachytí dráždivé alergeny. Raději tedy prádlo sušte uvnitř bytu nebo v sušičce. Šetřete také s větráním, otevřenými okny proudí dovnitř nejen žádoucí záporné ionty, ale bohužel i pylové částice. Ulevit by vám mohla klimatizace, protipylové sítě do oken nebo čistička vzduchu.

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Čističku vzduchu ocení především lidé s alergií na prach, roztoče, plísně a pylFoto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

3. Bariérová ochrana

Vyplatí se sledovat pylové zpravodajství. Je-li koncentrace alergenů v ovzduší zvýšená, zvažte, zda vycházet ven. Pyly stromů mají sezonu od března do května, traviny od května do července a plevele od června do září. Intenzitu obtíží zvyšuje vítr, naopak po dešti můžete pocítit úlevu. Pokud musíte ven, jako ochrana očí poslouží sluneční brýle. Nos a ústa můžete chránit rouškou nebo si namažte nosní dírky mastnou pomádou či bariérovým krémem, zachytí drobné pylové částečky a nepustí je dál.

4. Dovolená pro sliznice

Zvýšit obranyschopnost pomůže pobyt u moře, neměl by však být kratší než dva týdny. Slaný vlhký vzduch posiluje citlivé sliznice, pozitivní efekt pocítíte i po dobu několika měsíců. V tuzemsku může k úlevě přispět pobyt v solné jeskyni, díky vysokému množství záporných iontů a přítomnosti soli ve vzduchu pomáhá uklidňovat zduřelé sliznice a zlepší dýchání. V kritickém období lze terapii absolvovat i denně.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Mořský vzduch působí na alergické sliznice jako balzámFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

5. Pomoc z lékárny bez receptu

Zásadní je potíže neignorovat! Neléčená alergie se postupně rozšiřuje. „Může tak vzniknout chronická senná rýma nebo astma, oslabuje se také imunitní systém,“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. A jak si pomůžete sami bez lékaře a bez receptu? „Můžete si koupit sprej do nosu nebo kapky do očí, dostupná jsou také antihistaminika v podobě tablet. Jako prevence se dají použít bariérové masti, které se nanášejí pod obočí a pod nos a zamezují vniknutí pylu na sliznice,“ radí lékárnice. Šikovná je i mořská voda ve spreji, která hojí podrážděné sliznice.

6. Úprava jídelníčku

Když se tělo setká s alergenem, začnou protilátky v krvi reagovat a mobilizují dráždivý histamin. Proto se na alergii užívají antihistaminika. Vhodné je také upravit jídelníček a omezit potraviny zvyšující hladinu histaminu v těle. V měsících, kdy je alergie na vrcholu, omezte zrající sýry, uzeniny, zralé banány, alkohol a fermentované potraviny. Tvorbu histaminu naopak potlačuje listová zelenina, bobulové a žluté ovoce, tučné ryby a fazole. Zmírnit otok sliznic pomůže pikantní koření: kurkuma, chilli a zázvor.

Foto: marekuliasz, Shutterstock.com

Fermentované, tedy kysané a kvašené, výrobky zvyšují hladinu histaminuFoto: marekuliasz, Shutterstock.com

7. Vsaďte na bylinky

Uvolnit sliznice, usnadnit dýchání a posílit průdušky pomohou i některé bylinky. Zkuste nejen čaje, ale i gemmoterapeutika – tinktury z pupenů. „Gemmoterapeutikum z černého rybízu je vynikající antialergikum, pomáhá řešit sennou rýmu i ekzémy, má velké uplatnění v oblastech alergických a plicních,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná. Posílit plíce pomohou také kustovnice čínská nebo líska.

Reklama

Načítám