Hlavní obsah

Zákeřná zadní rýma. Co když smrkání úlevu nepřináší?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ucpaný nos a kýchání vás možná štve, ale doma v posteli kvůli tomu zřejmě nezůstanete. Obyčejná rýma se ale umí rozvinout i v závažnější onemocnění, především pokud moc nesmrkáte.

Článek

Rýmu obvykle zažene pár balíčků kapesníků, horký čaj a mentolový sprej do nosu. Pokud ale po týdnu necítíte úlevu, naopak se přidaly záchvaty kašle a nepříjemná bolest hlavy, zřejmě se nevinně vyhlížející nemoc přestěhovala z nosu hlouběji do těla. A vyhnat ji může být boj.

Zadní rýma: zahleněné dutiny

Při obyčejné rýmě, tedy zánětu nosní sliznice (rinitida), se neobejdete bez kapesníku, protože vám stále teče z nosu. Jenže co když smrkání úlevu nepřináší? Cítíte-li se zahlenění, ale máte pocit, že vám rýma stéká spíše do krku a dusí vás, může jít o tzv. zadní rýmu. Zánět postoupil nosem až do nosohltanu a vedlejších nosních dutin. Může vás trápit kašel, zápach z úst, pocit zahlenění na patře či knedlík v krku. Zánět může dokonce zasáhnout i hrtan, oči nebo oblast středního ucha. Na zánět ucha trpí především děti a kromě jiného za to může fakt, že neumějí smrkat. Někdy uleví propíchnutí bubínku a odsátí sekretu.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Hlen se nesmí v těle hromadit, musí co nejčastěji venFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Rýma a bakterie

Sekret, který z těla neodtéká, se v dutinách hromadí a nepříjemně tlačí. To může vyvolávat bolesti hlavy, pnutí v lících, ale i bolest zubů. Neobvyklá není ani zvýšená teplota nebo dokonce horečka a celková schvácenost. Proč to tak je?

Rýma bývá obvykle virového původu. Ale je-li vleklá, mohou na oslabené sliznice zaútočit bakterie a vyvolat tak druhotnou infekci. I proto je vhodné, pokud se rýma po týdnu zhorší, vyšetření u lékaře, který odhalí pravého původce potíží a předepíše vhodnou léčbu.

Jak často používat kapky do nosu

Úlevu při rýmě přinášejí různé přípravky. Zánět tlumí analgetika (Paralen, Ibalgin), pro zvlhčení nosní sliznice se používají přírodní preparáty (bylinný sprej RymaSTOP, minerální voda Vincentka). Rýmu lze léčit také homeopaticky (Coryzalia) a rychlou úlevu zaručí různé kapky a spreje (Nasivin, Olynth, Muconasal).

„Kapky a spreje se však mohou používat jen pár dnů, u dospělých obvykle maximálně týden. Při dlouhodobém používání hrozí riziko vzniku závislosti a poškození sliznice,“ varuje vedoucí lékárnice lékárny Benu Mladá Boleslav, Ivana Lámová. Pak je nutné zahájit jinou léčbu, například kortikoidy.

Foto: grey_and, Shutterstock.com

Nosní spreje přinášejí úlevu na počkání, bohužel i velké riziko vzniku závislostiFoto: grey_and, Shutterstock.com

Průplach slanou vodou

Pokud se s rýmou perete často nebo se vás vždy drží dlouhé týdny, zkuste různé bylinné preparáty, které nevyvolávají závislost. V případě častých potíží se vám vyplatí rovněž investice do parního inhalátoru. Pomůže i průplach slanou mořskou vodou: Rozmíchejte půl lžičky soli v hrnku vlažné vody. Pomocí stříkačky nebo speciální konvičky pro proplach aplikujte vodu do jedné a pak do druhé nosní dírky a hlavu mějte bokem, ať může vytékat.

Prohřejte dutiny napařováním

Abyste dutiny skutečně zcela uvolnili a sekretu umožnili odtéct, můžete zkusit i napařování nebo dlouhou horkou koupel, ideálně za pomoci vhodných bylinek. Úlevu ale přinese i silný vývar nebo horký čaj s medem a citronem, do jídelníčku zařaďte česnek a křen. Pomůže vám také zvlhčování vzduchu v bytě, časté větrání a přiměřená teplota v místnosti.

Slabá imunita nebo alergie

Prosmrkali jste většinu zimy a rýmou trpíte hodně často? Můžete mít slabou imunitu a nemoc se vám neustále vrací, ale také by mohlo jít o jedno vleklé onemocnění. Za chronickou rýmu mohou špatně prostupné dýchací cesty, překážet mohou například zvětšené nosní mandle, různé polypy v nose a výrůstky v nosní sliznici. Příčinu odhalí kontrola na ORL a lékař vám může doporučit i jejich chirurgické odstranění. Pokud vám sezona rýmy startuje s příchodem jarních měsíců, dráždit vás mohou i různé alergeny.

Reklama

Načítám