Hlavní obsah

Skřípání zubů neboli bruxismus: V čem je rizikové, jak se dá léčit plus trik s jazykem

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skřípání zubů je zlozvyk, který vám může nevratně poškodit zubní sklovinu a vytáhnout vám z kapsy nemalou částku za nápravu v zubařském křesle. Častým spouštěčem bruxismu je přitom stres a nezdravý životní styl, tedy nic, s čím by nešlo pracovat.

Článek

Nepříjemný vrzavý zvuk můžete zaslechnout z úst vašeho partnera, ale klidně i vašich dětí. Bruxismus, jak se odborně skřípání zubů nazývá, si totiž nevybírá, postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. Objevit se může vlivem zvýšeného stresu, ale i po prodělané infekci. Trápit vás může takzvaný bdělý bruxismus, tedy mimovolné zatínání a skřípání zubů během dne. Obvyklejší je ale bruxismus během spánku.

Proč skřípeme zuby

Zatínání zubů, jejich cvakání a skřípání o sebe má obvykle svého původce v psychice. Může vzniknout dlouhodobým stresem, ale i nějakou potlačovanou frustrací, nahromaděným hněvem či úzkostnými pocity.

Ke zhoršení potíží přispívá alkohol, stejně tak kouření a přemíra kávy. Mají totiž nabuzující účinky, mohou vyvolávat nutkání zatínat zuby. Na vině může být i užívání některých léků, a to i některých antidepresiv.

Příčinou může být i pocit cizorodého tělesa v ústech, jako je nepadnoucí korunka, nekvalitní zubní náhrada nebo rovnátka, ale i uštípnutý zub nebo vadný skus.

Trpí i miminka a děti

Skřípavý zvuk můžete zaslechnout dokonce i z dětské chůvičky. Může to být reakce na bolestivý růst zubů, ale i známka probíhající infekce dýchacích cest. Běžné léky na virózu a chladivý gel na zuby tak zpravidla zatočí jak s bolestí, tak se skřípáním. Děti ale někdy skřípají zuby, i když jsou přetěžované, skřípání může provázet i dětskou obrnu nebo ADHD.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Noční skřípání zuby vás okrádá o klidný spánek, můžete se budit unavení a s bolestí hlavy, dokonce i s migrénouFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jak nemoc poznat

Skřípání zubů ve spánku nejčastěji odhalí ten, kdo s dotyčným sdílí lože. Nocujete-li sami, nemusíte tak o svých potížích dlouho vědět, často je objeví až zubař, který zaznamená doslova okousanou sklovinu. Upozornit vás ale mohou i ranní bolesti hlavy a čelistí, pocit závratí nebo náhlá přecitlivělost chrupu na chlad a horko.

Upozorněte zubaře

Pokud si partner stěžuje, že nepříjemně skřípete zuby, není od věci na problém upozornit zubaře. Zubař by o problému měl vědět i proto, že bruxismus stojí za rychlejším opotřebováním zubů i zubních náhrad, zvýšenou přecitlivělostí zubů i ústupem dásní. Může tak sledovat, jak masivní u vás poškození je, a nasadit vhodnou prevenci. „Zničená zubní sklovina se již sama nikdy neobnoví. Pokud je úbytek ve větší míře, tak musí stomatolog chybějící část doplnit fotokompozitní výplní. Při závažnějších případech musí pak lékař sklovinu nahradit fazetou,“ varuje MDDr. Ondřej Šrámek, vedoucí lékař Dentální kliniky Hradčanská.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Alkohol, ale i káva nebo cigareta před spaním mohou zvýšit intenzitu skřípání zuby během spánkuFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Pomohou dlahy i botox

Na velmi intenzivní skřípání zubů vám stomatolog naordinuje speciální chrániče na zuby. Na pomoc se používají i svalové relaxanty, jako například botulotoxin. „Při případech bruxismu ho aplikujeme přímo do žvýkacích svalů, které se po injekci botulotoxinu uvolní, a tím se výrazně omezí skřípání zubů. Injekce blokuje specifické nervové signály, díky nimž se svaly stahují. Efekt vydrží 4 až 6 měsíců,“ říká MUDr. Petr Kučera, vedoucí dermatolog Perfect Clinic.

Uvolněte se, ale bez alkoholu

„Hlavní léčbou by ale mělo být zjištění příčin stresu či napětí a pracovat tak se svojí psychikou,“ radí MDDr. Šrámek. Zmírnit dopady stresu a uvolnit přepjatou psychiku lze mnoha způsoby. Uzdravit vás může vhodná psychoterapie nebo hypnoterapie. Během dne vám mohou od stresu ulevit různé psychologické postupy zvládání stresu, večer vám ke klidu po náročném dni dopomůže jóga.

Trik se špičkou jazyka

S bdělým bruxismem se dá bojovat snáze než s tím ve spánku. Důležité je vysledovat, kdy se to děje. Často jde o soustředěné činnosti, jako je fyzický sport, hraní her nebo čtení důležitých dokumentů. Ve chvíli, kdy zjistíte, kdy se potíž objevuje, můžete se už předem soustředit na to, abyste se zlozvykem nezačali nebo abyste včas přestali. „Dobrým trikem je, dát si mezi zuby špičku jazyka,“ radí MUDr. Petr Kučera.

Snažte se také omezit zlozvyky, které vás nutí něco kousat a žvýkat, jako je třeba okusování tužky, vlasů a nehtů i časté žvýkání žvýkaček. To jen zbytečně namáhá čelisti a opotřebovává zubní sklovinu. Pomoci může odstranit dotyčné předměty z dosahu, nehty si nakrátko ostříhat, vlasy svázat. Zaměstnejte ruce něčím jiným, snažte se odvést pozornost. Místo žvýkaček sáhněte třeba po lístku aromatické bazalky nebo máty a jemně ji promněte v ústech.

Reklama

Načítám