Hlavní obsah

Proč vám žloutnou zuby? Kartáček ve špatnou chvíli, moc ústní vody i zrádné bubliny

Foto: Remark_Anna, Shutterstock.com

Foto: Remark_Anna, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstín zubní skloviny je geneticky daný, tmavne ale ještě více vlivem toho, co jíte a pijete a jak žijete. Co tón zubní skloviny zhoršuje nejvíc?

Článek

Nejste spokojení s odstínem svých zubů? Zašedlá či zažloutlá může být zubní sklovina bohužel od přírody a od čistoty a bělosti vás mohou vzdalovat také chyby v jídelníčku i v životním stylu. Čím přispíváte k tmavým či flekatým zubům?

1. Necháváte na zubech plak

Na dokonale čisté zuby se pigmenty přichytávají hůř. Zato plak funguje jako lepidlo a vede nejen k zabarvení, ale i vzniku zubního kamene. Při čištění proto dbejte na důkladnou techniku a odstraňte plak i z hůře dostupných míst. Obyčejný kartáček na to nestačí, budete potřebovat i mezizubní kartáček, případně nit a jednosvazkový kartáček. Efekt můžete zvýšit i použitím ústní vody a ústní sprchy.

2. Přeháníte to s ústní vodou

Zuby stačí čistit ráno a večer, během dne si po jídle ústa vypláchněte čistou vodou. Pokud vás trápí obavy o špatný dech a několikrát denně sáhnete po ústní vodě, můžete napáchat víc škody než užitku. Nadměrné užívání narušuje přirozené pH v ústech, které pomáhá chránit sklovinu před zbarvením i tvorbou zubního kazu. Raději sáhnete po žvýkačce bez cukru, která podpoří tvorbu slin i zdravé pH.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ústní voda může při nadměrném užívání negativně ovlivňovat tvorbu slin a ničit zdravé bakterie. Nedokážete-li se jí vzdát, sáhněte po zásadité s pH vyšším než 7, která pomáhá zachovat přirozené prostředí v ústechFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Čistíte si zuby ve špatnou chvíli

Ráno je ideální si zuby čistit ještě před snídaní, protože jídlo změkčuje sklovinu a kartáček v takové chvíli může sklovinu dále poškodit. Je to stejné jako v případě kyselých a sladkých potravin (ovoce, džusy, sladkosti, nakládaná zelenina…), i ty sklovinu dočasně narušují a mechanický tlak kartáčku jí nesvědčí. Proto je nejlepší čistit zuby před jídlem, bezprostředně po něm ústa jen vypláchněte vodou a po kartáčku sáhněte až za půl hodiny.

4. Pijete barevné nápoje

Pro bílé a zdravé zuby je nezbytný pitný režim. Při nedostatku tekutin se netvoří tolik slin a dochází k narušení pH. Pozor ale na to, co pijete. Čistá voda neuškodí nikdy, opatrně s perlivou – oxid uhličitý přispívá k erozi zubní skloviny. K zbarvení zubů a vzniku skvrn nejvíc přispívají barevné nápoje, jako je káva, čaj, červené víno a ovocné šťávy. „Je to primárně způsobeno obsahem tříslovin, což jsou barvicí látky, které se poměrně snadno udrží na povrchu zubů,“ vysvětluje Jana Karbusická, zubní lékařka a odborná garantka značky Splat.

Nechcete-li se takových nápojů vzdát, spolu s nimi pijte čistou vodu, která pomůže zuby opláchnout. Nápoje, které zubům nesvědčí (tedy nejen barevné, ale i sladké, perlivé a kyselé), je vhodné vypít v rozumně krátkém čase a nekonzumovat je pozvolna celý den, protože zuby neustále omývají a dlouhodobě zabarvují či oslabují.

5. Nezapojujete bylinky

K bělejším zubům pomáhají bylinky – výtažky z nich se přidávají i do zubních past. „K odstranění skvrn od čaje a kávy jsou účinné esenciální oleje máty a bisabolol, který se extrahuje z heřmánku,“ prozrazuje Zuzana Heiník Bělová ze společnosti Beldental. Můžete ale zkusit i popíjet čaj z heřmánku nebo mátový čaj. A jestli máte čerstvé rostlinky doma, klidně kousek bylinky během dne rozžvýkejte. Pomůže vám udržet ústa čistší a předcházet zánětu i bolestem zubů.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Zubům je jedno, zda pijete kávu černou, nebo s mlékem, tmavnutí skloviny způsobují obě variantyFoto: Rido, Shutterstock.com

6. Milujete ovoce a zeleninu

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny celkově prospívá zdraví, někdy ale mohou přispět k tmavšímu odstínu zubů. Zabarvit je umí syrová červená řepabobulové ovoce, proto bezprostředně po jejich konzumaci si proto ústa vypláchněte vodou. Rozhodně se ale ovoce ani zeleniny nevzdávejte! Mnohé mohou naopak k bělostnějšímu úsměvu přispět, v přípravcích pro zubní hygienu se používají například výtažky z ananasu, papáji nebo lesních jahod. K bělení, ale i proti zánětu v ústech pomáhá také kokosový olej. Tip: Jak vyčistit zuby kokosovým olejem?

A co když to nezabírá?

I když omezíte kávu, červené víno nebo změníte péči o chrup, nemusíte dokonale bílých zubů dosáhnout. Barvu ovlivňují i další faktory, které je třeba brát na zřetel. Žlutější odstín mají zuby s tenčí sklovinou (opotřebovává se věkem), nežádoucí odstín a skvrny má na svědomí i letité kouření, některé léky či nadužívání fluoru. Ztmavnout může zub i po úrazu, kdy se naruší jeho výživa. V takových případech je nutné bělení zubů probrat s odborníkem.

Reklama

Načítám