Hlavní obsah

Kiwi umí zázraky. Dopřejte si ho denně, budete lépe spát a vaše srdce, kosti i pleť vám poděkují

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokáže udržet mladistvý vzhled pleti i zdravé kosti, zmírnit projevy akné, ochránit buňky v těle před stárnutím i podpořit správné fungování trávicího systému. To vše umí kiwi. Přečtěte si, proč se vyplatí dát si ho co nejčastěji.

Článek

Kiwi je plodem popínavé dřeviny aktinidie lahodné, známé je také pod názvem čínský angrešt. Původně pochází z Číny, konkrétně z údolí řeky Yangtze. Dnes se pěstuje po celém světě v oblastech s mírným klimatem. Na Dálném východě se od pradávna používá například k léčbě zubního kazu nebo paradontózy. Jde o ovoce s nahnědlou chlupatou slupkou a sladkokyselou zelenou dužinou uvnitř. Když si ho dopřejete alespoň dvakrát týdně, posílíte imunitu, budete lépe usínat a zlepšíte i funkci plic. K těmto závěrům dospělo hned několik vědeckých studií.

Kosti i nervy v kondici

Kiwi je doslova nabité vitaminem C. Možná nevíte, že tohoto vitaminu obsahuje více než pomeranče, jahody, maliny i červený rybíz, a jediný plod tak dokáže pokrýt téměř celou doporučenou denní dávku pro dospělého člověka. Najdete v něm i vitaminy B, D, E a K.

Dále je bohatým zdrojem hořčíku, železa a draslíku, který podporuje kardiovaskulární systém. Hořčík je zase důležitý pro správné fungování metabolismu a zdravý nervový systém. Miniaturní semínka pak obsahují omega-3 mastné kyseliny a řadu antioxidantů. A co víc, pravidelná konzumace kiwi je, díky vysokému obsahu vitaminů D a K, výbornou prevencí osteoporózy.

Foto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Konzumací kiwi podpoříte metabolismus, prospějete zraku a snížíte hladinu špatného cholesterolu v krviFoto: AtlasStudio, Shutterstock.com

Pomoc při astmatu, vysokém cholesterolu i zácpě

Podle některých výzkumů existují důkazy, že konzumace plodů bohatých na vitamin C pomáhá zlepšit funkci plic u lidí s astmatem a podporuje střevní peristaltiku, tedy činnost střev, čímž zamezuje zácpě a funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva. A co víc, vědci přišli rovněž se zjištěním, že pravidelná konzumace kiwi snižuje hladinu krevního tlaku a pomáhá chránit srdce i cévy. Mimo jiné tím, že antioxidanty obsažené v plodech tohoto tropického ovoce dokážou omezovat nadměrné srážení krve a zároveň redukovat hladinu cholesterolu v krvi. Vitamin C společně s hořčíkem podporují látkovou výměnu, zpevňují žíly a cévy a prospívají zraku.

Lepší spánek, pleť bez vrásek

Vědci z Taiwan’s Taipei Medical University přišli v rámci svých studií se zjištěním, že kiwi může mít vysoce příznivý vliv na kvalitu spánku, pomáhá při nespavosti i potížích s usínáním. Nezanedbatelné jsou i „zkrášlující“ účinky kiwi. Umí vyhlazovat, vypínat a regenerovat pokožku, díky vitaminu E zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí a tvorbě vrásek. Živiny, které kiwi obsahuje, přispívají k produkci kolagenu v organismu, čímž udržují pleť pružnou a hydratovanou, vitamin E ji chrání před poškozením slunečními paprsky a UV zářením.

Smoothie s kiwi

Do mixéru vložte 1 kus oloupaného kiwi, 1 banán, polovinu jablka, hrst čerstvého baby špenátu a vše zalijte 200 až 250 ml vody, případně ovesného či mandlového mléka, a společně rozmixujte. Smoothie můžete dochutit medem, čekankovým sirupem nebo pomerančovou šťávou.

Foto: Katsiaryna Lipianskaya, Shutterstock.com

Z kiwi vyrobíte lahodné smoothie, zmrzlinu i džem, zkusit můžete i pleťovou maskuFoto: Katsiaryna Lipianskaya, Shutterstock.com

Kiwi pleťová maska

Dužinu z poloviny plodu kiwi rozmačkejte v misce vidličkou, přidejte lžičku tučného tvarohu, lžičku přírodního bílého jogurtu a pár kapek olivového či kokosového oleje. Promíchejte a směs naneste na pleť obličeje, krku nebo dekoltu. Nechtě působit 10 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

Sorbet z kiwi

Šest plodů kiwi oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vložte do mixéru. Přidejte dvě lžíce krupicového cukru, případně rýžový či čekankový sirup, trochu citronové či limetkové šťávy a lžičku medu, přilijte asi 50 ml vody. Vše společně rozmixujte, směs přelijte do plastové vaničky a uložte do mrazáku. Během prvních dvou hodin mražení 2× promíchejte. Do sorbetu můžete podle chuti přidat jahody či maliny.

Načítám