Hlavní obsah

Jak v obchodě poznat zralé ovoce? Ananas prozradí listy, banán tečky a avokádo slupka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotické ovoce, to už je v dnešní době samozřejmost, která je na pultech po celý rok. Jste si ale jisti, že si umíte vybrat to, které je tak akorát zralé, abyste si na něm mohli pochutnat hned?

Článek

Umíte si v bedýnce s ananasy, mangem, avokádem nebo banány vybrat plody, které jsou zralé přesně tak, abyste je v den nákupu mohli sníst a pochutnat si na nich? Nebo chcete takové, které potřebujete až za pár dní, takže se hodí vybrat méně zralé a dát jim čas dozrát? Poradíme, čím jednotlivé druhy exotického ovoce prozradí zralost.

1. Mango

Mango je nejen velmi lahodné, ale také se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů. Na trhu najdete několik druhů, které se liší barvou, tvarem i chutí. Nejčastěji se konzumuje syrové, jako dezert třeba i mírně chlazené. Jak mango správně naporcovat?

  • Jak poznat zralost: Přivoňte si, zralé mango má příjemnou sladkou vůni. Také je hezky vybarvené. Když ho vezmete do ruky, měli byste cítit, že má pružnou slupku i dužinu. Tvrdé mango potřebuje ještě dozrát, příliš měkké s hlubšími vráskami na slupce už je přezrálé.

2. Avokádo

I když ho hodně lidí považuje za zeleninu, avokádo patří mezi ovoce, jde o plod hruškovce přelahodného. „Pokud ho chcete jíst hned, pak sledujte označení RTE – Ready To Eat. Tvrdší a nevyzrálé plody uchovávejte při pokojové teplotě, při nižších teplotách se plody kazí,“ radí Petra Bártová, vedoucí oddělení kvality řetězce Makro.

  • Jak poznat zralost: Je-li avokádo tvrdé, je nedozrálé. Zralé se pozná tak, že je lehce měkké a slupka je pružná. Jestliže je dužina kašovitá, je lehce přezrálé.
Foto: Profimedia.cz

Koupit si avokádo, které je dozrálé přesně ke konzumaci, vyžaduje pozornost a zkoušku, jak poddajná je jeho slupkaFoto: Profimedia.cz

3. Ananas

Velmi oblíbený ananas se prodává po celý rok a koupit si můžete různé odrůdy a velikosti. Pro zajímavost: Ananasovník roste pomalu a prvního plodu se dočkáte za dva až tři roky. Jak oloupat ananas?

  • Jak poznat zralost: Správně zralý ananas příjemně a svěže voní a je celý nažloutlý až zlatavý. „Když ho jemně zmáčknete, musí být lehce pevný a poddajný. Napovědí i listy: Kdybyste chtěli jeden vytrhnout z růžice, nemělo by to jít moc ztuha, ale ani příliš lehce. Pokud klade přiměřený odpor, je ananas zralý, pokud list vypadne skoro sám, je přezrálý. Spodní část lístku by měla být nažloutlá,“ říká Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu supermarketu Košík.

Jak skladovat exotické ovoce

  • „Exotické ovoce nikdy nedávejte do chladničky, protože tím zastavíte přirozený proces dozrávání,“ upozorňuje Petra Bártová, vedoucí oddělení kvality řetězce Makro.
  • Nejvhodnější teplota pro skladování je 10–17 °C.
  • Citrusy neskladujte v igelitu, s výjimkou pomela, které bez něj velmi rychle vysychá.
  • Jedním z mála druhů exotického ovoce, které patří do ledničky, jsou hrušky nashi.

4. Banán

Banány jsou nejspíš nejběžnější exotické ovoce. Co se týče zralosti, je cesta k zákazníkům docela složitá: Kontrakty se uzavírají mnoho týdnů před dojezdem k dodavatelům, kteří mají vlastní dozrávárny, kde jsou banány do chvíle, než mají požadovaný stupeň zralosti. Banánové slupky nevyhazujte, mají skvělé využití.

  • Jak poznat zralost: Hodně prozradí barva slupky – má být sytě žlutá. „Žlutý banán nemusí být vždy nejchutnější, navíc obsahuje hodně škrobu, který není ideální pro trávení. Teprve hnědé tečky na slupce jsou známkou správné zralosti, kdy se škrob proměnil na jednodušší cukry, banán je pak sladší, chutnější a lépe stravitelný,“ upozorňuje Jaroslav Sklenský.

5. Kiwi

Kiwi patří mezi oblíbené druhy a některé odrůdy jsou schopné plodit a dozrát i na našich zahrádkách. Ale většina lidí je kupuje, takže se hodí vědět, jaké si vybrat. A jeho konzumaci rozhodně můžeme doporučit – obsahuje hodně vitaminu C. Jak oloupat kiwi?

  • Jak poznat zralosti: Nezralé kiwi je tvrdé, jak zraje, postupně měkne. Pozor ale v obchodě, abyste ho moc nemačkali! Pokud máte rádi kiwi tak zralé, aby mělo sladší chuť, vyzkoušejte žluté či zlaté kiwi, které právě takovou chuť má.

Načítám