Hlavní obsah

Je nutné „zobat“ drahé vitaminy v podobě tablet? Většinou ne, stačí dát si kiwi nebo rybu

Foto: Ilona Kozhevnikova, Shutterstock.com

Foto: Ilona Kozhevnikova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci se shodují, že většina lidí nemusí užívat vitaminové doplňky, všechny potřebné živiny najdou ve zdravé a vyvážené stravě. Jsou ale období, kdy je třeba jejich příjem zvýšit.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

„Představa, že k jídlu potřebujeme navíc vitaminy a doplňky stravy, pochází ze 30. let 20. století, kdy byla rozšířena podvýživa, a přežívá dodnes, kdy je hlavním problémem přejídání,“ píše se v knize iautora Tima Spectora. V ní uznávaný vědec a odborník na výživu hovoří také o tom, že jde o skutečně výborný marketingový tah. To ostatně potvrzuje i upozornění, které na každé krabičce „zázračných tabletek“ najdete: „Jedná se o doplněk stravy, který nenahrazuje pestrou stravu.“

Lákavá je i dostupnost téměř pro každého - vitamínové doplňky jsou v tabletách, nápojích, dokonce i ve formě gumových medvídků pro děti. A lze je aplikovat i nitrožilně. Ne vždy je ale nutné jimi tělo zatěžovat. Přesto jsou situace, kdy se užívání doplňků stravy doporučuje.

Kyselina listová nejen v těhotenství

Pokud je žena těhotná nebo se o miminko pokouší, doporučuje se užívat doplněk stravy obsahující 400 mikrogramů kyseliny listové (vitamin B9) denně až do ukončeného 12. týdne těhotenství. Má vliv na správný vývoj mozku plodu a předcházení defektům, jako je například rozštěp páteře. „Velký úspěch na poli potravinových doplňků přineslo přidávání kyseliny listové do stravy ženám pokoušejícím se otěhotnět. Snížilo se tak riziko výskytu vrozených poruch o 70 procent,“ potvrzuje Tim Spector. Kyselina listová se hodí ale i pro ostatní. Jen už nemusí být v takovém množství, a pokud dbáte na vyváženou stravu, není nutné ani utrácet za doplňky. Obsahuje ji například brokolice, květák, špenát, okurka, luštěniny, kvásek a rajčata. „Doplňovat by ji měli i lidé s bezlepkovou dietou, protože bezlepkové potraviny obvykle neobsahují vitaminy B12, zinek, hořčík ani právě kyselinu listovou,“ dodává Spector.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

V těhotenství je nutné doplňovat kyselinu listovou, minimálně do 12. týdne těhotenstvíFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Vitamin D ze slunce a filé

Na trhu je k dostání nepřeberné množství domácích testů, které vám odhalí, jestli máte dostatek vitaminu D. A pokud se ukáže, že ne, hned vám je doporučeno platíčko s jeho obsahem. Nic se ale nemá přehánět. Zdravému dospělému člověku postačí k jeho získání zhruba 15 minut na slunci. „Vitamin D ve skutečnosti není vitamin, jelikož naše tělo ho dokáže vyrobit přirozeně z látek přítomných v kůži vystavené slunečnímu záření,“ upřesňuje autor knihy Mýty na talíři a pokračuje: „K potřebnému množství stačí pobyt na slunci a filé z tučné ryby, například lososa.“ Je třeba zmínit, že přibývá případů předávkování déčkem. Než proto tento doplňek stravy do svého jídelníčku zařadíte, zajděte si na odběry krve ke svému lékaři a zjistěte jeho hladinu v krvi.

Přesto jsou lidé, kteří by měli vitamin D doplňovat:

  • kojenci by měli od narození dostávat denní doplněk vitaminu D. Příjem z mateřského mléka není dostačující
  • lidé, kteří nejsou často vystaveni slunci – jako ti, kdo jsou vázaní na domácnost, pobývají v zařízení, jako je pečovatelský dům, nebo obvykle nosí oblečení, které pokrývá většinu jejich kůže

Rybí tuk na lžičku každé ráno

Dříve narození potvrdí, že nemohli odejít do školy bez toho, aniž by spolkli lžičku rybího tuku. Zapáchal a nechutnal, většina lidí na něj asi nerada vzpomíná. Naštěstí věda pokročila, takže když dnes chcete doplnit omega-3 mastné kyseliny, jde to i bez krčení nosu. A že je to potřeba - hlavně pro správnou funkci srdce! „V Evropě bohužel patříme k národům s nejnižší konzumací mořských ryb a ani příjem semen a vybraných rostlinných olejů, neznehodnocených tepelným zpracováním při smažení a podobně, nestačí k pokrytí potřeb těchto zdravotně prospěšných nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nezbytné,“ tvrdí Ivan Mach, zakladatel Aliance výživových poradců ČR.

Foto: Mr Boiko Oleg, Shutterstock.com

Omega-3 mastné kyseliny najdete v tučných rybách nebo v tobolkách. K dostání jsou i v sirupu s příchutíFoto: Mr Boiko Oleg, Shutterstock.com

Přeceňovaný vitamin C

Jakmile se přiblíží období chřipek, většina lidí vyrazí do lékárny s jasným požadavkem: „Dejte mi doplněk stravy s vitaminem C, prosím!“ A mnohdy to opět není nutné. Nedostatek vitaminu C se projevuje hlavně u podvyživených dospělých, jinak by nikdo neměl mít problém získat ho z racionální stravy.

Mýtus o vitaminu C na podporu imunitního systému pravděpodobně pochází od nositele Nobelovy ceny za chemii Linuse Paulinga, který na začátku 60. let vyslovil hypotézu, že vitamin C by mohl působit jako prevence proti obyčejnému nachlazení. „Několik studií ukázalo, že vitamin C v kombinaci se zinkovými doplňky může příznaky nachlazení zmírnit v průměru na šest až dvanáct hodin. Podobně blahodárné účinky však zřejmě pocítíte i po vypití sklenice pomerančového džusu nebo snězení jednoho kiwi,“ míní odborník Tim Spector.

Před koupí vitaminů se zamyslete

Než se pro zařazení vitaminů v podobě doplňků stravy rozhodnete, je vhodné poradit se se svým praktickým lékařem. Ušetří vám to peníze a mnohdy i zdravotní komplikace, které může předávkování určitým vitaminem způsobit.

Položte si následující otázky:

  • Potřebuji doplněk stravy kvůli zdravotnímu stavu či k prevenci onemocnění? Nebo jsem se jen nechal(a) zlákat líbivou reklamou?
  • Existují potenciální vedlejší účinky?
  • Jaké jsou nejlepší značky tohoto doplňku z hlediska kvality, bezpečnosti a jak dobře fungují?
  • Mohu přípravek užívat spolu s jinými léky? Mám se vyhýbat konkrétním potravinám?

Načítám