Hlavní obsah

Hematom může být banalita, někdy ale život ohrožující problém. Záleží na velikosti i umístění

Foto: Nadezhda Novikova, Shutterstock.com

Foto: Nadezhda Novikova, Shutterstock.com

Reklama

Krevní výron, modřina neboli hematom vzniká nejčastěji v důsledku poškození cévní stěny a úniku krve do okolní tkáně. Může vzniknout následkem silného tlaku, například úderu, v některých případech i spontánně. Někdy může dokonce ohrozit na životě. Kdy zmizí sám a kdy je nutné vyhledat lékaře?

Článek

Hematom neboli modřina je celkem běžná věc, s níž se zřejmě setkal každý. Stačí narazit nohou třeba do dveří a hematom je na světě. Obvykle nejde o nic závažného. Existují ale hematomy, které mohou být nebezpečné.

Jak a kde vzniká hematom

Hematom je výron krve ve tkáni a vzniká nejčastěji následkem silného tlaku či úderu, obvykle v souvislosti s úrazy. Dělí se podle ložiska a lokalizace. Vzniknout může kdekoli na těle. Při úrazu dojde k poškození cévy a krev z ní uniká do okolí.

U podkožního krvácení jde o povrchový hematom, který nebývá závažný. V případě, že se vytvoří hematom uvnitř těla, například v mozku, bývá závažnější.

Jak urychlit vstřebání hematomu

V případě povrchového hematomu, který vznikl následkem například úderu, obvykle sám zmizí do dvou týdnů. V tomto případě není nutná žádná speciální léčba, většinou stačí užívat vitamin K a C a Ascorutin (volně prodejné v lékárně).

Vhodné je přikládat na hematom chladivé obklady. Traumatické hematomy, tedy hematomy po úrazu, lze mazat přípravky s obsahem heparinu (volně prodejný v lékárně).

Příčiny spontánního vzniku hematomu

  • Hemofilie, což je vrozená porucha srážlivosti krve
  • Zvýšené riziko vzniku hematomů je také v případě užívání léků na ředění krve (warfarin, heparin), či proti srážení krevních destiček (kyselina acetysalicylová, klopidogrel)
  • Nedostatek vitaminu C a vitaminu K
  • Některá onemocnění jater
  • Poruchy funkce kostní dřeně
  • Meningokoková meningitida
  • Aneurysma neboli výduť (nejčastěji postihuje aortu a mozkové tepny)
  • Poruchy tvorby nebo funkce krevních destiček

Jak vypadá hematom

Hematom má tmavě červenou až modrou barvu, za kterou může krevní barvivo hemoglobin. Ten se postupně rozpadá a hematom mění barvu na zelenožlutou. Hematom může také bolet a může se objevit otok.

Foto: Romolo Tavani, Shutterstock.com

Dělají se vám modřiny příliš často? Řekněte to svému lékaři.Foto: Romolo Tavani, Shutterstock.com

Zapouzdřený hematom

Zapouzdřený nebo také opouzdřený hematom vznikne, když se krev vylije do kůže a vznikne takzvaná cysta. Vytvoří se boule vyplněná krví, která nemá tendenci se vstřebat. Takové hematomy se často „píchají“ a odsává se z nich krev, někdy opakovaně.

Někdy se stává, že se krev nepodaří odsát a boule zůstane. Ta se může infikovat bakteriemi a vznikne absces. Ten se pak někdy musí naříznout a odstranit z něj hnis.

Kdy je hematom nebezpečný

V případě, že se vám tvoří modřiny příliš často a snadno, je vhodné vyhledat lékaře. Stejně tak v případě, že se hematom rozšiřuje, více bolí nebo je na dotek teplejší. V případě vnitřních hematomů hrozí poškození vnitřních orgánů.

Hematom v děloze

Hematom může vzniknout i v těhotenství, kdy dojde k nahromadění krve mezi placentou a dělohou. Obvykle se objevuje na začátku gravidity. Většinou se doporučuje klid na lůžku a dostatek tekutin.

Hematomy v oblasti hlavy

Hematom se může vyskytnout také v oblasti hlavy, ten patří k nejrizikovějším. Nejlépe se zobrazí pomocí například CT nebo MR. Ten nejméně nebezpečný je obyčejná boule, která se udělá třeba na čele, nitrolební typy jsou už závažnější. Některé z nich mohou vést k útlaku mozku, v takovém případě je nutné neurochirurgické odstranění, jinak hrozí dokonce i smrt.

Komplikace hematomu

Mezi nejčastější komplikace patří otok a zánět, v případě vnitřních hematomů, například v dutině břišní, hrozí poškození postiženého orgánu až ohrožení na životě. Velké hematomy mohou být zdrojem bakteriální infekce.

Hematom

  • Příčiny: Vzniká následkem silného tlaku, například úderu. Někdy vzniká spontánně následkem hemofilie, užívaných léků na ředění krve, nedostatku vitaminu K a C, onemocnění jater, poruch kostní dřeně, poruchy tvorby krevních destiček nebo aneurysma.
  • Jak si pomoci sám: Povrchové hematomy, které vznikly například po úderu, obvykle zmizí samy do dvou týdnů. Vstřebávání hematomu lze urychlit užíváním vitaminu K, C, Ascorutinu, přikládat chladivé obklady nebo mazat přípravky s obsahem heparinu.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud se tvoří modřiny často a snadno, nebo se hematom rozšiřuje, je teplý na dotek a více bolí. V případě jakéhokoli úrazu v oblasti hlavy volejte 155.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Čiefová, praktická lékařka pro dospělé, EUC klinika, Praha

Reklama

Načítám