Hlavní obsah

Problém mokrých kalhotek: Kdy vás může potkat inkontinence?

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkontinence není sexy téma, moc se o ní nemluví. A když už, pak raději potichu. O co méně je o ní slyšet, o to více dovede potrápit. Nepodceňujte tento problém, víme, jak se ho zbavit!

Článek

Nechtěný únik moči neboli inkontinence se nejvíc týká žen. Proč? „Ženská pánev je anatomicky trochu odlišná od mužské a působení zvýšeného nitrobřišního tlaku může mít u žen za následek uvolnění svalových a vazivových struktur,“ říká MUDr. Lukáš Horčička ze zdravotnického zařízení Gona.

Inkontinence postihuje i muže. Projevuje se zpravidla v později, například kvůli problémům s prostatou, u žen bez ohledu na datum v kalendáři. Pravda ale je, že s přibývajícím věkem, a tedy i zdravotními komplikacemi, přibývá i žen s inkontinencí.

Co je to inkontinence a její příčiny

Porucha udržení moči není nemoc, ale jedná se o příznak nějakého problému. Dává najevo, že v organismu něco nefunguje tak, jak by mělo. Většinou se jedná o multifaktoriální problém, který způsobuje více příčin, mnohdy se jich sejde několik u jedné osoby. Proto je důležité nechat se vyšetřit, aby se vyloučily méně pravděpodobné, zato závažné příčiny.

Obvykle se jedná o změnu poměrů v pánevním dnu (např. po porodu) a změny dané věkem a úbytkem ženských hormonů po menopauze, někdy může být přítomná infekce či močový kámen, výjimečně je to příznak neurologických potíží, třeba roztroušené sklerózy či poranění míchy, nebo nádoru v močovém měchýři. Problémy může způsobit i cukrovka a CHOPN. Inkontinenci zhoršuje zvýšený tlak v břiše (obezita či chronický kašel), roli hraje i genetika.

Druhy inkontinence

Potíže s udržením moči mohou být různého charakteru, mezi nejčastější typy inkontinence patří stresová, urgentní a smíšená. Čím se od sebe liší?

1. Stresová (námahová) inkontinence

Projevuje se únikem zpravidla malého množství moči při zvedání něčeho těžkého, při kašli, kýchnutí, smíchu nebo při poskočení. Může za tím být stav po porodu, velká fyzická námaha (časté zvedání a nošení těžkých věcí), obezita, zácpa či dlouhodobý kašel.

2. Urgentní (nutkavá) inkontinence

Pocit potřeby na malou se dostaví náhle a hned dojde k úniku většího množství moči, které nelze ovládnout. Většinou vzniká v důsledku jiného zdravotního problému, třeba po opakovaných zánětech močových cest, mozkové mrtvici, při nádorových chorobách, cukrovce, astmatu, nemocích postihujících nervový systém a podobně.

3. Smíšená inkontinence

Zde se spojují projevy a příčiny stresové i urgentní inkontinence.

Foto: Profimedia

Stresová inkontinence může postihnout jak mladší ženy, tak i ženy po přechodu či ve stáří. Ale nedá se vyloučit ani u mužů, například v souvislosti s problémy s prostatouFoto: Profimedia

Léčba inkontinence

Aby se problém mohl začít řešit, je třeba určit, o jaký typ potíží se jedná a co je způsobuje. Je nutné provést rozbor moči, ultrazvukové vyšetření pánve a urodynamické vyšetření: močový měchýř se naplní tekutinou a přitom se zjišťuje funkce dolních močových cest.

„U urgentní inkontinence se nejprve léčí základní onemocnění. Současně je třeba upravit životosprávu, trénovat kontrolu močení a podpůrně užívat léky, které potlačují nutkavé stahy stěny močového měchýře a tím oddalují potřebu vyprázdnění,“ říká Lukáš Horčička.

Cvičení i operace

Stresová inkontinence se řeší konzervativně i operačně. „Smyslem konzervativní léčby je posílit svaly pánevního dna. A toho lze dosáhnout pomocí speciálních cviků, elektrostimulací či používáním speciálních kuželů – ty se zavádějí do pochvy a dráždí svaly, které se stahují. Anebo se volí operační zákrok. Časté je zavedení takzvaně volně uložené pásky pod močovou trubici, zákrok se řeší v celkové anestezii,“ vysvětluje Lukáš Horčička.

A dodává, že méně často se provádějí závěsné operace: zavěšení močové trubice pomocí pochvy ke stydké kosti. Rovněž probíhá pod celkovou narkózou, ale břišní cestou. Zákroky jsou hrazené zdravotními pojišťovnami. V případě smíšené inkontinence se volí kombinace jmenovaných postupů.

Foto: Profimedia

S jakým největším mýtem ohledně inkontinence se lékaři setkávají? Že pomočovat se je normální. Není, inkontinenci lze léčitFoto: Profimedia

Co pro sebe můžete udělat

Ať už jde o inkontinenci stresovou, urgentní, nebo smíšenou, vždy platí: vhodné řešení doporučuje lékař. Stejně tak je důležité, přiložit ruku k dílu – je třeba změnit životní styl. Jde o pravidelný příjem 1,5 až 2 litrů vhodných tekutin denně (méně pít kávu a alkohol a další močopudné a dráždivé tekutiny), přestat kouřit, nezvedat těžká břemena, pravidelně se pohybovat, posilovat pánevní dno a, je-li třeba, zhubnout. S inkontinencí vám pomohou i Venušiny kuličky.

Inkontinence moči

  • Popis - Opakovaný nechtěný únik moči
  • Příznaky - Únik moči při zvýšeném nitrobřišním tlaku (kašel, smích, zvedání těžkých předmětů), náhlé nutkání na močení, které se nedá ovládnout.
  • Léčba - Je-li problém způsoben konkrétní chorobou (infekce, močové kameny, nádor, neurologické onemocnění, cukrovka), je třeba ji léčit. Dále je nutné zapojení pacienta (posilování pánevního dna, zhubnutí, zbavení se zácpy); k léčbě inkontinence se používá fyzioterapie, léčba estrogeny, elektrostimulace, různé operační a laserové zákroky.
  • Statistika - Uvádí se, že stresovou inkontinencí trpí pětina českých 45letých žen.
  • Prevence - Vhodné je posilování svalů pánevního dna, nedopustit dlouhodobé zvýšení nitrobřišního tlaku (chronický kašel a zácpa, tahání těžkých předmětů).

Reklama

Načítám