Hlavní obsah

Léčíte zvracení dětí colou? Je to zastaralé, mnohem více pomůžete něčím zcela jiným, apelují lékaři

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi se zvracejícím dětem dával hlavně hořký čaj a piškoty, ale už delší dobu je mezi rodiči populárnější cola nebo nějaké její varianty. O správnosti volby je přesvědčuje i fakt, který se o tomto nápoji traduje – totiž že kdysi vznikl jako lék na žaludek.

Článek

Je pravda, že když má člověk trochu rozhozené zažívání a například ho pálí žáha, colové nápoje mohou přinést úlevu. To možná zažil ledaskdo z nás. Rozhodně ale není dobrý nápad dávat colu dítěti, které akutně zvrací a stěžuje si na bolest břicha. Jeho stav se tím nezlepší.

„To už je fakt zastaralý postup, takhle se to nedělá. Pak nám sem chodí do ambulancí rodiče se zvracejícími dětmi s tím, že jim dávají colu a dítě přesto stále zvrací,“ říká lékařka Jitka Dissou, která v pražském Motole vede urgentní příjem a dětskou pohotovost. Coca-colou rodiče dětem dávají především obrovské množství cukru, dráždivé bublinky a naopak vůbec žádné minerály.

Cola nedokáže zavodnit

Zvracení u dětí může mít podle primářky Dissou nejrůznější příčiny, tou nejčastější je akutní gastroenteritida, lidově zvaná střevní chřipka. Dítě při ní zvrací, může mít průjem, teplotu, bolí ho břicho. „Při zvracení dítě ztrácí vodu, minerály, snižuje se mu hladina cukru, to vše může vést k odvodnění dítěte neboli dehydrataci. Naším cílem je tomu zabránit. Musíme tedy dítěti podávat něco, co obsahuje vodu, minerály a trochu cukru. Doporučujeme buď vychlazené rehydratační roztoky po doušcích, popřípadě lze kombinovat studené neperlivé minerálky se studeným oslazeným čajem či šťávou,“ popisuje lékařka správný postup. Nic z toho – tedy doplnit dítěti ve správném poměru látek to, co při zvracení ztratilo, cola nedokáže, a proto se k dehydrataci nehodí. Mimochodem, nehodí se ani čistá voda, také tělu nedodá látky, o které přišlo.

Foto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Studený oslazený čaj po lžičce nebo po malých douškách je mnohem lepší variantaFoto: Ermolaev Alexander, Shutterstock.com

Každopádně předtím, než dáte dítěti, které zvracelo, pít, ho nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Studené tekutiny by mělo dostávat po lžičkách nebo usrkávat brčkem.

Výzkumy úlevný účinek nepotvrdily

Cola obsahuje i kofein, který působí stimulačně a může zavadlé dítě probrat, ale to vlastně není cílem. Obsahuje rovněž malé množství kyseliny fosforečné, která má mírný antiemetický efekt, tedy zmírňuje zvracení. „Ale množství kyseliny fosforečné v cole je velmi malé a antiemetický efekt tohoto množství nebyl ve studiích potvrzen,“ doplnila lékařka Jitka Dissou, která je zároveň odbornou garantkou webu Dětská pohotovost. Na něm lékařky matky zveřejňují praktické informace o nejčastějších dětských zdravotních problémech.

Malé množství studené, ale vybublané coly lze podle ní eventuelně podat dospělému nebo většímu dítěti při nevolnosti. Ale určitě by se neměla podávat někomu, kdo zvrací.

A co nahoře zmíněné piškoty? Ani ty se doporučit nedají, mimo jiné opět kvůli vysokému obsahu cukru, v případě dítěte vadí i vajíčka, která piškoty obsahují. Dítě, které zvrací nebo má akutní průjem, by nemělo jíst nic. Když se mu uleví, je v prvé řadě důležité doplnit ztrátu tekutin.

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Dětem hrozí dehydratace rychleji, zaměřte se tedy opravdu na doplnění tekutinFoto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Kdy jít se zvracejícím dítětem k lékaři?

K lékaři rozhodně vezměte dítě, pokud zvrací opakovaně, nemočí, je unavené, apatické, má silné bolesti břicha. Případně pokud má krvavé skvrnky na kůži, vysokou horečku, silně ho bolí hlava, zvrací krev, nebo pokud máte podezření, že by mohlo jít o otravu. A také v případě, že jde o miminko, které zvrací obloukem.

Reklama

Související témata:

Načítám