Hlavní obsah

Olizujete miminku dudlík nebo lžičku? Nedělejte to, vzkazují zubní lékaři

Foto: Larysa Dubinska, Shutterstock.com

Foto: Larysa Dubinska, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud dětem od nejútlejšího věku čistíte zuby, aby je měly zdravé, ale zároveň jim tu a tam olíznete dudlík nebo je krmíte společnou lžičkou, může vaše snaha o dokonalý chrup přijít vniveč. Stojí za tím nákaza běžnými bakteriemi!

Článek

Je to klasická situace. Děťátko sedí v kočárku a najednou mrskne dudlíkem na zem, ovšem bez něj vzápětí začíná plakat. Mnoho rodičů šidítko instinktivně olízne a dítěti vrátí, stejně jako by to udělali doma, když ho vyloví třeba zpod stolu. Zubní lékaři však mají jasno: Nedělejte to! Proč neolizovat dudlík či lžičku ani nepít ze stejné skleničky jako kojenec či batole?

Nebezpečné bakterie zkazí zuby

Zubní kaz je infekční onemocnění, a proto by nejen matka, ale i ostatní blízcí, kteří přijdou s dítětem do bližšího kontaktu, měli mít zuby v pořádku, spravené a bez kazů. „Olizování dudlíku, společná lžíce a jiné prohřešky proti základním hygienickým pravidlům vedou mimo jiné k přenášení kariogenních bakterií obsažených ve slinách do dutiny ústní dítěte,“ vysvětluje praktická lékařka Ruth Adamová. Vadí také například pití ze společného hrnečku. Za kariogenní se souhrnně označují všechny mikroorganismy, které mohou způsobit zubní kaz: v ústech se jim daří, zvlášť pokud chrup není dobře vyčištěný.

Zuby batolat jsou křehké

Nejde však jen o přenos bakterií, ale také o fakt, že v batolecím věku bývá chrup nejzranitelnější. U mléčných zubů po prořezání totiž trvá několik měsíců, než se v nich uloží dostatek minerálů, jako je vápník a fluoridy, a získají potřebnou tvrdost. Pokud se do nich v této citlivé době dostanou bakterie, riziko vzniku kazu výrazně stoupne.

Například u běžné bakterie Streptococcus mutans je nejrizikovější období mezi 19. a 31. měsícem věku, jak na to poukázali autoři práce zaměřené na přenos zubního kazu mezi rodiči a dětmi – podíleli se na ní odborníci ze Stomatologické kliniky brněnské FN u svaté Anny. „Výsledky nasvědčují, že zdrojem kariogenní infekce u dítěte je jeho matka. Za potenciální cesty přenosu infekce je pokládáno hlavně olizování lžičky při krmení dítěte,“ zní stručný závěr práce, která vyšla loni v časopise Česká stomatologie a praktické zubní lékařství.

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Sliny představují veliké riziko pro vznik zubního kazu u malých dětí, tak na to myslete!Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Olizování může snižovat riziko alergií

Je pravda, že poslední dobou se objevily i výzkumy, které ukazují, že když rodič dítěti olízne šidítko, může to naopak jeho zdraví prospět. Patří sem například práce prezentovaná nedávno na setkání americké asociace imunologů, specialistů na astma a alergologů (ACAAI), podle níž olizování dudlíku posiluje imunitu a snižuje riziko, že se u dětí časem rozvinou různé alergie. Nicméně to není rozsáhlá studie a i její hlavní autorka, alergoložka Eliane Abou-Jaoude z Detroitu, uvedla, že je v tomto směru potřeba další výzkum.

Podobně studie z roku 2016 publikovaná v odborném periodiku Pediatrics zjistila, že děti, které si cucají palec a kousají nehty, mají menší pravděpodobnost, že budou trpět alergiemi. Jde však o to, že olizují vlastní ruce a nedávají si do úst mikroflóru nikoho jiného!

Zuby, nebo imunita…

Výše zmíněná práce se ovšem zabývala olizováním dudlíku v souvislosti s imunitou a alergiemi, nikoli zuby, na což poukázalo víc odborníků. A Americká dentální asociace ve svých doporučeních i nadále varuje před olizováním dudlíku coby rizikovým faktorem, pokud jde o přenos bakterií způsobujících zubní kaz.

Načítám