Hlavní obsah
3,9
(9)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Čerstvému zelenému chřestu sluší ty nejjednodušší kombinace a rychlá úprava. Zkuste ho posypat dozlatova osmaženou křupavou strouhankou s trochou parmazánu a piniových semínek, bude to dokonalá jarní příloha k masu. Přidejte vajíčko a pár uvařených brambor a za 20 minut bude na stole skvělá lehká večeře.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 70 g másla
  • 1 hrnek strouhanky
  • 3 lžíce parmazánu
  • 3 lžíce listové petržele
  • 3 lžíce piniových semínek
  • 1 špetka soli
Na uvaření chřestu
  • 1 l vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
K podávání
  • 2 ks vejce
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte křupavou posypku. Rozpalte větší pánev a nasucho opečte piniová semínka, postačí jim 2–3 minuty. Míchejte je a obracejte, jakmile začnou zlátnout, přesypejte je na talířek.

02.

Pánev nasucho utřete ubrouskem a vraťte na oheň. Přidejte máslo a zahřejte ho na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 7 z 10). Do pánve vsypejte strouhanku, s citem ji osolte (myslete na to, že slanou chuť jí přidá ještě parmazán) a za stálého míchání osmažte dozlatova a dokřupava, potrvá to 4–5 minut. Jakmile bude strouhanka zlatavá, přesypejte ji také bokem do misky, zbytkovým teplem z pánve se na poslední chvíli snadno spálí.

Tip: Poohlédněte se po japonské strouhance panko. Je sice dražší, má ale vzdušnější strukturu a po osmažení je nadýchaná a opravdu křupavá. Údajně také nenasákne při smažení ani tolik tuku.

03.

Z chřestu odkrojte konce (a odložte si je do vývaru). Přiveďte k varu vodu, lehce ji osolte a přidejte sůl i cukr. Chřest krátce povařte, aby byl na skus. Tenčím výhonkům postačí 2 minuty, silnější budou potřebovat o minutku víc. Chřest sceďte a rozložte na talíře nebo servírovací mísu.

Tip: Když chřest nebudete podávat ihned, zchlaďte ho po uvaření v ledové vodě. Udrží si tak barvu i křupavost.

04.

Strouhanka mezitím částečně vychladla. Přidejte k ní nastrouhaný parmazán, velkorysou dávku najemno nakrájené petrželové natě a osmahlá piniová semínka, vše lehce promíchejte a podávejte.

Tip: K takto připravenému chřestu se hodí vajíčka s krémovým žloutkem. Znáte trik, jak připravit dokonalá ztracená vejce?

Osmažená strouhanka dobře funguje i s květákem, nebo nasladko, třeba jako posypka na meruňkové knedlíky z bramborového těsta.

Reklama

Související témata:

Načítám