Hlavní obsah

Žlutá kuchyň: Jak s touto barvou pracovat i v malém prostoru, s čím ji kombinovat a na čem šetřit

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Reklama

Máte v plánu renovaci kuchyně nebo se chystáte zařizovat novou a líbí se vám myšlenka na její sladění do žluté? Takové kuchyně mají celou řadu výhod, jen je dobré si dát pozor i na určitá úskalí. Jak na to?

Článek

Žlutá je barva slunce, světla, života a energie. Mnozí si ji proto spojují s radostí, teplem, štěstím a nadějí. Dokáže rozproudit komunikaci, podpoří aktivitu a kreativitu, stimuluje mozek a má pozitivní vliv na paměť a myšlení. Mimo to umí uvolňovat a přinášet pocit svobody, harmonie a souladu. A protože podporuje chuť k jídlu, je oblíbená při zařizování kuchyně i jídelny. Pomáhá dodávat do interiéru světlo a navíc pocitově otepluje, takže se hodí do chladnějších místností s okny na východ či sever.

Samozřejmě nic nemá jen pozitiva, a přestože se žlutá barva hodí vesměs kamkoliv, je důležité brát v potaz i její možná negativa.

1. Nepřežeňte to s množstvím

Žlutá bývá často spojována s přelétavostí a povrchností, zejména když se jí někde objeví příliš velké množství. A buďte ostražití i při volbě jejího odstínu.

Syté tóny žluté odrážejí oproti jiným barvám více viditelného světla a ve velkém množství mohou působit až příliš jasně. To není příjemné pro oči a může to vyvolávat i stísněné a nepříjemné pocity a úzkost. Není proto vhodné využívat ji na velkých plochách, jako je nábytek a stěny. Mnohem více se hodí na nádobí, doplňky a textilie, které mají jednu obrovskou výhodu: jakmile vás přestanou bavit, můžete je poměrně snadno a rychle vyměnit.

Přece jen vás zlákala sytě žlutá kuchyňská linka? Nekombinujte s ní už žádné další žluté tóny a zbytek vybavení slaďte do odstínů bílé, krémové a slonovinové.

Foto: Peshkova, Shutterstock.com

Na velké plochy, například na kuchyňskou linku, se mnohem víc hodí světlé a méně syté odstíny žlutéFoto: Peshkova, Shutterstock.com

2. Nezmenšete si zbytečně prostor

Žlutá má ještě jedno úskalí. Stejně jako ostatní teplé barvy dokáže prostor opticky zmenšovat. Ve velkých místnostech nebo v kuchyni spojené s obývacím pokojem si s tím nemusíte příliš lámat hlavu, v menších kuchyňkách si na to ovšem dejte pozor.

Do malých prostorů volte opravdu světlé tóny, jako je vanilková a banánová, a buďto jimi vymalujte jen jednu stěnu, nebo je užijte pouze na pár skříněk, nebo na elektrické spotřebiče, anebo na stěnu mezi bílými horními a spodními skříňkami.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

V menších kuchyních to se žlutou nepřehánějte, bohatě si s ní vystačíte třeba na zdi mezi skříňkami a přitom hlídejte odstín: měl by být opravdu světlýFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Nebojte se barevných kombinací

Žlutá má velkou výhodu v tom, že jí to sluší skoro se všemi odstíny. Kontrast vytvoří s fialovou barvou – na menších plochách vyniknou obě barvy v intenzivním provedení, ale dobře lze spojovat také sytě fialovou se světloulince žlutou či výraznou žlutou s levandulovou.

Harmonicky bude působit, když se inspirujete v přírodě a zkombinujete žlutou se zelenou nebo po vzoru podzimu s hnědou a oranžovou.

Dokonalou rovnováhu vytvoří kombinace žluté a šedé, sladit ji můžete i s modrou a růžovou. Krásně vynikne s bílou a v malém množství ji lze doplnit i akcenty černé. Pamatujte přitom, že pokud ji používáte společně s dalšími výraznými tóny, nevyplácí se to s nimi přehánět a je lepší věnovat co největší prostor světlé neutrální barvě.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Především v prostornějších a dobře osvětlených kuchyních můžete žlutou kombinovat s celou paletou barevFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Vyhněte se vzorům a nabarvené přírodě

Kombinacím žluté barvy se vzory – zejména s pestrými a výrazným – se ovšem raději vyhněte. Mohly by totiž kuchyni proměnit v kýčovitou místnost připomínající cirkus.

Materiály používejte v jejich přirozeném provedení, a ať už se jedná o beton, světlé či tmavé dřevo, nebo cihly a kámen, vyhněte se jejich přebarveným variantám. Nemusíte samozřejmě nutně sáhnout po originálech, skvěle poslouží i imitace přírodních materiálů.

Reklama

Načítám