Hlavní obsah

Dřevěné obklady v bytě jsou nadčasové, izolují teplo i hluk a dokážou zvětšit i zmenšit prostor

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli něco dokáže vytvořit v interiéru pocit útulnosti a nadčasový design, který se jen tak neokouká, je to dřevo. Své místo najde nejen na nábytku či doplňcích, ale také na stěnách, kde skvěle izoluje teplo. Na co si dát před sázkou na dřevěné obklady pozor?

Článek

Přemýšlíte, jak oživit interiér, ale chcete se vyhnout fádní výmalbě a tapety vás nelákají? Zkuste dřevěný obklad! Dřevo rozhodně nepatří pouze na podlahu či na strop. Skvěle se vyjímá jako designový doplněk snad v každé místnosti. Dodá na útulnosti a příjemné atmosféře s nádechem přírody a pohody. Obávat se přitom nemusíte ani náročné instalace a údržby.

Ochrana stěn i tepelná a zvuková izolace

Obložení chrání povrchy stěn – dřevěné panely dobře odolávají prachu, vlhkosti i mechanickému poškození a můžete tak elegantně vyřešit problém namáhané stěny. Pokud máte malé děti či zvířecího mazlíčka, obložení zabrání poničení omítky, navíc se na rozdíl od standardně vymalované zdi snadněji udržuje.

Další praktický dopad dřevěného obložení představují izolační schopnosti spolu s akumulací tepla. Místnost tedy nepůsobí teplejším dojmem pouze pocitově, ale i podle teploměru. Dřevo skutečně dokáže zateplit a pomáhá udržovat příjemné klima, třebaže radiátory zrovna nejedou naplno. Velice dobře také zvukově izoluje, takže se hodí i tam, kde jsou problémy s hlukem z vedlejších místností nebo zvenku.

Jak vybrat rozměry, barvu a způsob kladení

Volba dřevěného obkladu závisí na velikosti a tvaru místnosti, protože podle členitosti a umístění mění dojem z délky, šířky i výšky interiéru. Necháte-li obklad sahat až ke stropu, pokoj tím opticky zmenšíte. Do malých místností proto obložení pokládejte jen do určité výšky – prostor se na pohled zvětší.

Důležitou roli hraje i barva: tmavé dřeviny prostor pocitově zmenší, světlé naopak. Důležitým faktorem je také způsob kladení obkladu: svislé obklady místnost opticky zvýší, horizontální rozšíří a současně trochu sníží.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Dřevo je nejen krásné a přírodní, ale má mnoho praktických výhod. S obklady se dá přitom pracovat tak, abyste dojem z prostoru snadno ovlivnili žádoucím způsobemFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Druhy přírodního dřeva na obklady

A jaké dřeviny vybrat? Pro vnitřní obložení se nejčastěji využívá masivní smrk, borovice, modřín, buk, dub, jasan a javor. U obkladů z přírodního dřeva věnujte pozornost zpracování: jako živý materiál je náchylný ke kroucení a jiným deformacím. Výrobci však na to pamatují. „Dřevěné panely jsou v rámci výroby pečlivě ošetřeny tak, aby to nebyl žádný problém,“ uvádí truhlář a majitel firmy Martin Drdlík.

Do prostor, které jsou extrémně namáhány vlhkem – třeba do koupelny, odborníci doporučují především exotické dřeviny, například teak. Vyznačují se vysokým obsahem pryskyřic a díky tomu i odolností vůči vlhkosti a plísním, ale zároveň i vůči chemickým čisticím prostředkům.

Imitace dřeva k nerozeznání od originálu

Dřevem zkrášlené stěny něco stojí. Záleží samozřejmě na konkrétním obkladu – od dvou set korun za metr čtvereční u obkladových palubek po tisíce korun za dekorační 3D lamelové dubové obklady.

Máte omezené finanční prostředky? Zvažte možnost použít imitaci masivu. Díky současným výrobním možnostem rozhodně není problém vybrat takové obklady, které působí opravdu realisticky. „Umělé materiály dnes dovedou naprosto věrně napodobit vzhled celé řady dřevin, a to nejen jejich odstíny, ale i unikátní plastickou strukturu,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Přírodní dřevo je skvělé, ale ne dokonalé. Kromě vyšší ceny mívá i další nevýhody – často hůř snáší vlhkost a musí se správně udržovatFoto: New Africa, Shutterstock.com

Instalace krok za krokem

Před samotným obkládáním věnujte náležitou pozornost i přípravě podkladu, tedy stěny. Zpravidla žádná zeď ani strop nejsou tak rovné, aby se na ně mohl obklad nalepit přímo. Nejdříve tedy specializovaná firma či šikovný domácí kutil musí vyrovnat podkladovou stěnu. Není to radno podcenit – má to vliv na zdárný výsledek! Dřevěné obložení se pak za pomoci vodováhy lepí přímo na omítku montážním lepidlem.

Reklama

Načítám