Hlavní obsah

Žena za pultem, Knoflíky lásky, cesta na kole a hlavně žádné seznamy úkolů. To jsou tipy na víkend

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Reklama

Čtvrtek je malý pátek a blížící se červen mnozí vnímají tak trochu jako malé prázdniny. Tak si užijte výlety a zjistěte, proč je zbytečné snažit se být efektivní a děsně pracovitý, když tím nikomu neprospějete. A sobě už vůbec ne.

Článek

Květen končí, a co se počasí týče, většina dní byla za odměnu. A že si někteří stěžovali, že se u nás jaro zastavilo jen na pár hodin? Tak přichází ochlazení i s deštěm. Ale jak se říká, neexistuje špatného počasí na výlety (a cokoli jiného), jen špatně oblečených výletníků.

A my pro vás máme tipy na akce a místa, která by vaší pozornosti neměla uniknout.

Praha: Retro muzeum

Magneťáky, céčka, retro nábytek i odposlouchávací zařízení? To bylo typické pro 70. a 80. léta v Československu a vy to můžete zažít i dnes. V pražském Retro muzeu najdete vše od sifonů přes přenosnou Teslu až po nábytek z UP Rousínov v panelákovém bytě.

Jestli patříte mezi tzv. Husákovy děti nebo jste jejich rodiče, asi vám budou tyto věci povědomé, vám mladším už méně. Zajděte do obchodního domu Kotva, kde na vás ve 4. patře čeká na 12 000 unikátních předmětů, ukázky módy, bydlení, stravování, trávení volného času, ale také komunistické propagandy a fungování undergroundu.

Foto: Retro muzeum Praha

Je libo setkání s ženou za pultem?Foto: Retro muzeum Praha

Východní Čechy: po stopách koňských kopyt

Jízda na kole je nejen skvělý způsob jak se udržovat v kondici, ale i jak objevit spoustu krásných míst během jednoho dne. Ve východních Čechách najdete jak trasy určené pro zkušené cyklisty, tak pro rekreační jezdce.

Krásný výlet si můžete užít po stopách koňských kopyt, protože tento kraj je rájem koní. Pochází odtud původní nejstarší české plemeno, starokladrubští koně, a koně zde mají i své muzeum. Začněte na zámku Karlova Koruna v Chlumci, kde si užijte i naučnou pohádkovou stezku v parku, přes obec Štít a Kolesa dojeďte do Kladrub nad Labem a navštivte hřebčín. A když budete mít dost sil, můžete přes Semín a Břehy (kde je prima koupání) dojet do do Lázní Bohdaneč a výlet zakončit ve městě perníku (Pardubice mají v erbu přední polovinu stříbrného koně na červeném štítě). Případně si dejte do tělo a přes Hrádek a Dobřenice se vydejte zpět do Chlumce.

Tip pro soutěživé: Sbírejte razítka a vyhrajte některou z cen v rámci soutěže Cyklopecky.

Foto: Archiv Destinační společnost východní Čechy

Kladrubský hřebčín je prvním na světě, který je zapsán na Seznamu památek světového dědictví UNESCOFoto: Archiv Destinační společnost východní Čechy

Žďár nad Sázavou: otevřené zámecké zahrady

Ojedinělá možnost nahlédnout do soukromých zahrad zámku ve Žďáru nad Sázavou se nabízí jednou za rok, o posledním květnovém víkendu. Užijte si v rámci akce Zahrady vyprávějí nejen vůni květin, ale také hru se zrcadly. Barokní princip zrcadlení totiž používal geniální stavitel Zelené hory Jan Blažej Santini.

Soukromá zahrada Kinských je místem plným lidských osudů a zajímavých příběhů, budete obdivovat záhony s bylinkami a zeleninou, po chvíli už se budete procházet v parku plném vzrostlých stromů.

Celá rodina se bude bavit v multimediálním Muzeu nové generace, kde se dozvíte mnohé o historii bývalého kláštera. A novinkou je možnost objednat si piknikový koš a dát si do nosu v dekorovaných piknik-zónách. Vrcholem je pak v neděli odpoledne koncert Janáčkova kvarteta.

Foto: Archiv Zámek Žďár nad Sázavou

Muzeum nové generace se pyšní cenou za nejkreativnější muzeum ve střední EvropěFoto: Archiv Zámek Žďár nad Sázavou

Seriál: Iveta

České i zahraniční minisérie se těší u diváků velké popularitě a mnohé najdete i na streamovací službě Voyo. Novinkou je třídílný seriál Iveta, který mapuje dětství, dospívání a počátky kariéry Ivety Bartošové (†48).

Ta toužila po lásce a chtěla zpívat jako Karel Gott (†80), z vesnice se snažila dostat do velkého světa, ale netušila, jak drsný showbyznys umí být. Dílo Michala Samira (37) se věnuje jejím vztahům s rodinou, kdy především otec je proti tomu, aby odešla zkoušet štěstí do Prahy, ale také první velké lásce, kterou byl zpěvák Petr Sepéši (Vojtěch Vodochodský, 28). Ivetu (Anna Fialová, 26) vykresluje jako nezkušenou a lehce naivní dívku, kterou touha po slávě a úspěchu bohužel semele.

Foto: Marek Pátek / CNC / Profimedia

Anna Fialová (vlevo) jako Iveta, Eliška Křenková (32) jako Ivetina sestra IvanaFoto: Marek Pátek / CNC / Profimedia

Knížka: Čtyři tisíce týdnů

Denně na vás čeká seznam úkolů a vy sníte o tom, že je jednou všechny splníte a budete mít hotovo, klid a pohodu? Že jednou stihnete všechno v práci, užít si rodinu, aktivně sportovat a rozvíjet se a k tomu zároveň odpočívat? Britský novinář a spisovatel Oliver Burkeman (47) vás vyvede z omylu!

Průměrně máme v životě k dispozici asi 4000 týdnů a myslet si, že efektivní organizací a pilnou prací získáme víc času, je omyl. Naopak si tím pouze budujeme prostor na další práci, hotovo nebudete mít nikdy. Autor vás uklidní a vysvětlí, proč není ostuda někdy selhat a přijmout, že prostě nestihnete vše. Poradí, kdy myslet na sebe a které koníčky zvolit, když chcete opravdu odpočívat a ne přidat na to do list další položky.

Foto: Archiv nakladatelství

Další kniha, která vám změní život? MožnáFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:

Načítám