Hlavní obsah

Změňte své víkendové návyky a zhubněte

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Normálně máme během týdne motivaci cvičit a dodržovat jídelníček a jen o víkendu si dopřejeme. Jenže teď, když musíme být ve jménu zdraví co nejvíc doma, se některým z nás víkend prodloužil na sedm dnů v týdnu. Jak posílit pevnou vůli a nepřibrat?

Článek

Po pracovních dnech působí víkend na vyčerpané tělo i mysl doslova jako dar z nebes. Je jasné, že si jej chcete pořádně užít, odpočinout si a trochu popustit uzdu. Proč ne, když jde jen o dva dny. Jenže mnoho z nás má teď ledničku po ruce pořád a odolat něco průběžně celý den mlsat je tak těžké!  Jak z takové šlamastiky ven? Nemusíte se vzdávat toho, co máte rádi, stačí změnit návyky. Jak?

1. Cvičte ráno

Naplánujte si jakoukoliv pohybovou aktivitu. Domácí cvičení, nordic walking, jógu nebo pilates podle videa. I kdyby to bylo jen deset minut. Vždy lepší něco, něž nic. „Doporučuji cvičit hned po ránu. Budete mít ze sebe lepší pocit a netlačíte cvičení celý den před sebou,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu. „Odpoledne už často chybí energie, motivace k pohybu ubývá a snadno sklouznete k přejídání,“ vysvětluje.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Domácí pohodička se snadno zvrtne v přejídání. Abyste se tomu vyhnuli, zařaďte pohybFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Tančete

Tanec pomáhá hubnout, aktivuje metabolismus, posiluje kosti, klouby i srdce, zvyšuje flexibilitu. Navíc nemá punc těžkého sportu, při kterém se odrovnáte – což jsou vlastnosti například běhu, kola nebo intervalového tréninku, do kterých se vám v karanténě nebo při sychravém počasí příliš nechce. Logicky pak dáte přednost pohovce. Hodinka tance vás donutí vydat spoustu energie, a navíc se skvěle zabavíte čili nebudete jíst jen tak z nudy. Pozitivem dnešní koronavirové doby je skutečnost, že spousta lektorů vede lekce na internetu.

3. Vyrazte na pěší výlet

Do běžné rutiny můžete zařadit i procházku nebo pěší výlet. Alespoň jednou za den vyrazte ven a nadýchejte se čerstvého vzduchu – příjemně se vyvětráte, vydáte energii, nakopnete spalování a vytrhnete se z letargie, takže toho následně sníte a vypijete méně. Svižná chůze navíc přispívá ke zvýšení energetického výdeje. „Vhodným tipem v podzimních dnech je sběr šípku, na který můžete vyrazit společně s dětmi. Čajem z čerstvě nasbíraných šípků se po pobytu venku nejen zahřejete, ale také získáte pořádnou dávku vitaminu C. Pokud si šípky nasušíte do zásoby, na zimu budete mít stále po ruce přírodní zdroj významných látek pro podporu imunity,“ radí Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Polehávání na pohovce proložte procházkou nebo pěším výletemFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

4. Ozdravte recepty

Nejen pohyb, ale i strava má pro redukci hmotnosti nebo její udržování velký význam. Jídelníček můžete ozdravit třeba úpravou receptu na oblíbený moučník. Jak na to? „Místo bílé mouky použijte mouku celozrnnou, například špaldovou, snižte množství cukru až o polovinu nebo jej úplně nahraďte ovocem. Přidejte více bílkovin ve formě tvarohové náplně a místo čokoládové polevy jen rozehřejte vysokoprocentní hořkou čokoládu,“ radí Jiřina Mačková.

5. Motivujte se navzájem

Je jasné, že blízcí lidé se ovlivňují, a to platí jak v dobrém slova smyslu, tak i v tom špatném. Nakazte partnera nebo další členy rodiny, kteří s vámi žijí v jedné domácnosti, nadšením do nového životního stylu a provádějte změny zvyků společně! Když do plánování aktivit zapojíte někoho blízkého, významně to zvýší vaši motivaci – tancujte, vyrazte na procházku nebo na výlet, doma si společně upečte. Kromě toho, že budete dělat něco pro své zdraví, budete také pracovat na svých vztazích.

Reklama

Načítám