Hlavní obsah

Co se v těle děje, když se přejídáte?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Přejídání je neřest, které čas od času podlehne každý. Některé pochutiny, jako je třeba čokoláda, zmrzlina nebo smažené bramborové lupínky k tomu zkrátka přímo vybízejí. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, co se potom v těle vlastně děje? A co organismus provede s takovým přebytkem energie?

Článek

Jíst tehdy, kdy máte hlad, a přestat, když se cítíte plní, je značka ideál. To je ale u mnohých problém, zejména pokud jedí nepravidelně a pěstují si takzvaný „vlčí hlad“, nebo naopak nemohou přestat jíst, když je jídlo skutečně výtečné. Poznáváte se?

Většinou se totiž nepřejíte nutričně hodnotnými potravinami, jako jsou luštěninové chipsy, nesolené a nepražené oříšky nebo semínka nebo olivy. Ty díky vysoké koncentraci cenných živin zasytí rychle a na dlouho. Zato třeba sladkosti a bílé pečivo způsobují takzvaný dominový efekt: „Sacharidy rozkolísají krevní cukr a další chutě na sladké,“ vysvětluje Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

Jak poznat, že „máte dost“

Přitom signály, že jste sytí, tělo vysílá a někdy jsou více než zjevné. Jen je v euforii nad famózní chutí jídla můžete snadno přehlédnout. Pocity z přejedení nejsou neznámé zřejmě nikomu – těžkost a plnost, bolest břicha a hlavy, žíznivost, únava a letargie. To je způsobeno prudkým nárůstem hladiny cukru v krvi, jímž tělo začíná kompenzovat nadměrný příjem a aby cukr udrželo v normě, produkuje více inzulinu než obvykle.

„Centrum sytosti se nachází v mozku, v hypotalamu. Ten potřebuje zhruba 20 minut, než vyšle signál, který obdrží ze žaludku ‚jsi plný, už nejez‘. Pokud člověk hltá, předbíhá signály sytosti, které přijdou, až když už je pozdě,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu. Abyste nekončili s přeplněným břichem, je jednou z nejdůležitějších věcí jíst pomalu, v klidu a důkladně žvýkat.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Sacharidy rozkolísají krevní cukr a zvyšují chuť jíst vícFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Kdy se zvednout od stolu

Všimli jste si, že se někteří lidé při jídle potí, i když pokrm, který konzumují, není vůbec pálivý nebo horký? Právě to může být známkou skutečnosti, že jedí přes svůj limit. Přejídání totiž nutí tělo pracovat na plné obrátky, s čímž souvisí i mírné zvýšení tělesné teploty. Lidem, kteří jsou přejedení, většinou zima nebývá.

Špatně se vám ale může udělat i psychicky. Pokud se podíváte na talíř a při pohledu na to, co vidíte, se vás zmocňuje nevole pokračovat, je to jasné varování, že jste překročili vlastní limit. Pokud si musíte dávat přestávky, abyste porci dojedli, nebo dokonce cítíte potřebu povolit si kalhoty, nepodléhejte chuti jen proto, že je to specialita šéfkuchaře. Poslechněte tělo a zarazte situaci dříve, než vyústí v nevolnost.

Foto: Inspiration GP, Shutterstock.com

Pokud si musíte rozepínat kalhoty a cítíte, že se do vás už nic nevejde, je to jasný signál v jídle nepokračovatFoto: Inspiration GP, Shutterstock.com

Zažívací potíže i špatný spánek

Přetížený žaludek se může ozvat nadýmáním, nevolností nebo pálením žáhy a v dlouhodobém horizontu i refluxem jícnu, syndromem dráždivého tračníku a dalšími zažívacími a střevními potížemi. Vlivem přetížení trávicího systému tělo zpracovává přijatou energii delší dobu, což se může protáhnout až do noci a narušit váš spánek.

Kdy se energie mění v tuk

Kromě nepříjemných stavů, které přejídání způsobuje, a následků v podobě horšího spánku a zažívání, zbývá klasická rovnice, že nevyužitou energii si tělo ukládá do tukových zásob. Pokud se přejíte jednou za čas, organismus situaci zvládne zkorigovat bez následků, děje-li se to ale pravidelně, musíte počítat s tím, že nebudete vypadat jako laňka.

Reklama

Načítám