Hlavní obsah

Syndrom neklidných nohou: Neurologická porucha, která se projevuje hlavně v noci

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Foto: Creative Cat Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndrom neklidných nohou je neurologické onemocnění, které umí znepříjemnit každodenní život a narušit i psychiku. Typické je nezvladatelné nutkání pohybovat nohama, jež se projevuje zejména ve večerních a nočních hodinách. Vysvětlíme, jaké jsou příčiny, symptomy a možnosti léčby.

Článek

I když v případě syndromu neklidných nohou jde o problém spíše obtěžující než ze zdravotního hlediska výrazně závažný, může nepříznivě ovlivňovat kvalitu spánku a zasahovat do každodenního života postiženého.

Příznaky syndromu neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou se řadí mezi poruchy pohybu, které mají souvislost se spánkem. Projevuje se nutkáním pohybovat končetinami a bývá provázen i dalšími nepříjemnými pocity v končetinách, jako je třeba brnění či štípání.

„Potíže se týkají většinou končetin  dolních, ale může se jednat i o horní končetiny.  Typické pro tento syndrom je, že potíže nastupují v klidu. Pokud nemocný začne končetinami pohybovat, problémy se zmírní nebo vymizí úplně. Takže při chůzi může být člověk trpící touto poruchou úplně bez potíží,“ přibližuje Gabriela Krejstová, primářka Neurologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Pro zmíněné onemocnění je dále typické, že nejvíce uvedených obtíží pociťuje nemocný v nočních hodinách. Proto obtíže ovlivňují spánek, kdy postižený člověk nemůže v klidu usnout, budí se, trpí poruchami spánku. Nepříjemné pocity v končetinách mohou být od mírných, jako je šimrání, až po výrazné bolesti. Většinou jsou obě končetiny postiženy zhruba stejně. Někteří nemocní mají problém jen několik minut před spaním, ale jsou i takoví, kteří se trápí celý den.

Příčiny onemocnění

Dosud není zcela jasné, co je spouštěčem onemocnění. „Jde o neurologickou nemoc, kdy nervová zakončení vysílají informaci, která neexistuje. Nejčastěji se to poté projevuje právě brněním, záškuby končetin a podobně. Je to psychicky náročné a nelze to překonat vůlí. Syndrom neklidných nohou bývá mnohdy spjatý s různými neurodegenerativními chorobami, jako je cukrovka, Parkinsonova nemoc a obecně další polyneuropatie,“ říká lékař Cyril Mucha, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Příčina onemocnění může být určena i geneticky po rodičích. „Často však vidíme souvislost s dalšími chorobami nebo faktory. Vyskytuje se při onemocnění ledvin, u těhotných, při deficitu železa, při užívání některých léků či u roztroušené sklerózy. V literatuře se dočteme o výskytu syndromu neklidných nohou asi u 3 % populace, odhaduje se ale mnohem častější výskyt spojený s řadou nerozpoznaných případů. Pravděpodobnost vzniku je větší ve vyšších věkových skupinách, častěji ho nacházíme u žen,“ říká Gabriela Krejstová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Co je spouštěčem syndromu neklidných nohou, lékaři přesně nevědí. Na vině může být genetika, cukrovka, choroby ledvin nebo i některé lékyFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kdy vyhledat lékaře

Lékaře je potřebné vyhledat vždy, když si všimnete výše uvedených potíží, a to i pokud jsou prozatím jen mírného rázu. „Klinický projev onemocnění je způsoben snížením dopaminergního přenosu v nočních hodinách. Na tom se zakládá i diagnostika, kdy zjišťujeme reakci na dopaminergní léčbu. Diagnózu pomůže stanovit výskyt podobných obtíží u příbuzných. Zaměřujeme se na sledování pohybů končetin ve spánku.Vyloučit je potřeba jiné choroby, které se mohou v některých projevech podobat syndromu neklidných nohou. Zejména jde o polyneuropatii (skupina poruch periferních nervů) a radikulopatii (komprese nervových kořenů vystupujících z míchy na různých místech páteře), které nám pomůže snadno odlišit vyšetřovací metoda zvaná elektromyografie,“ vysvětluje Gabriela Krejstová.

Co pomáhá na syndrom neklidných nohou

Při vyšetřeních a zjišťování diagnózy by měl mít lékař na paměti možnou podobnost syndromu neklidných nohou s projevy onemocnění cév dolních končetinúzkostné poruchy a některých dalších nemocí. To už je v kompetenci specialisty–neurologa. Pro stanovení přesné diagnózy je nejprve nutné absolvovat klasické základní neurologické  vyšetření.

Podle nálezu pak neurolog určí, zda bude potřeba doplnit ještě další pomocná vyšetření. „V jasných případech postačí například jen odběr krve, někdy bude třeba doplnit ještě další testy. Podle výsledků vyšetření se pak pacientovi nastaví léčba, kdy máme k dispozici několik účinných preparátů. Obecně se u tohoto onemocnění doporučuje omezit příjem kávy a alkoholu,“ uvádí Gabriela Krejstová.

Léky a přírodní léčba

„Kauzální léčba vyloženě na tento problém neexistuje. Pokud je u pacienta přítomné nějaké jiné základní onemocnění, například zmíněná cukrovka (diabetes), je potřeba léčit toto onemocnění. Pak je možné podávat různé léky, jež se užívají pro léčbu epilepsie nebo Parkinsonovy nemoci a které nervy uklidní, zpomalí. Velice populární v poslední době je také cannabis, tedy léčebné konopí,“ shrnuje Cyril Mucha.

Syndrom neklidných nohou

  • Popis – Jde o neurologickou poruchu, která je charakterizována nepříjemnými pocity v končetinách, zejména nohách. Obtíže se projevují zejména v klidu a během spánku.
  • Příznaky – Nepříjemné pocity, brnění, záškuby, mravenčení či štípání v končetinách, nutkavá potřeba pohybovat nohama.
  • Léčba  – Žádná speciální neexistuje, zaměřuje se zejména na zmírnění příznaků, využívají se léky pro léčbu epilepsie nebo Parkinsonovy nemoci.
  • Smrtnost – Onemocnění není smrtelné.
  • Prevence – Onemocnění lze do určité míry předcházet a eliminovat projevy režimovými opatřeními: pravidelný spánkový režim, omezení konzumace kofeinu a alkoholu, pravidelná pohybová aktivita, teplé lázně a relaxační masáže.

Načítám