Hlavní obsah

Zvěřina: Tři chutné recepty, kterých se nemusíte bát

Foto: Greta Blumajerová

Je libo bažanta? Nebojte se ho připravit. Nebo jinou zvěřinu!

Možná máte v mrazáku srnčí, divočáka nebo bažanta, i byste na ně měli chuť, ale netušíte, jak maso upravit. Dilema vyřešeno. Sáhněte prostě po jednom z dnešních receptů!

Článek

Ve Francii mají krevety, v Itálii olivy a v Česku? Zvěřinu. Děti nad ní zpravidla ohrnují nos, až se stoupajícím věkem ji berou na milost. A dospělí? Považují ji naopak za nebetyčnou lahůdku. Pokud se vám poštěstilo, že jste třeba od známých dostali bažanta, srnčí nebo kance, užijte si a vychutnejte si to. Držte se následujících receptů a nemusíte se bát, že něco zkazíte. Redakční favorit je šípková, protože vám zbude trochu dobrého vína. A to přece nevylejete, že ne...?

Srnčí (jelení guláš)

Na 6 porcí potřebujete:1,2 kg zvěřiny (srnčí nebo jelení), 120 g másla, 1 velkou cibuli, 1 mrkev, 1 menší kořenovou petržel, ½ menšího celeru, pepř, sůl, ¾ l zeleninového vývaru, 4 zrnka černého pepře, 4 zrnka nového koření, 2 snítky tymiánu, 1–2 bobkové listy, 2 lžíce hladké mouky, plátýnko na koření

Foto: Greta BlumajerováPůvodní recept je sice na jelení maso, využijete ho ale i pro srnčí

Postup: Recept je dle tradiční domácí kuchařky, guláš takhle vařila i moje babička. Zvěřinu omyjte a nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 cm. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hlubším kastrolu rozpusťte máslo a kořenovou zeleninu na něm zvolna opékejte dohněda, chce to čas, neuspěchejte to.

Když zelenina zezlátne a ztmavne, přidejte do hrnce cibuli a nechte ji společně zhnědnout. Mezitím do plátýnka zabalte a zavažtecelý pepř, nové koření, tymián i bobkové listy. Pak přijdou do hrnce kostky masa – nechte je zatáhnout, pustí šťávu, tedy vše vařte, dokud se většina nevypaří. Základ zaprašte moukou, osolte, opepřete, krátce zasmahněte, zalejte vývarem a přiklopte pokličkou. Vařte na mírném ohni 2 až 3 hodiny, záleží na stáří masa. Lepší je, pokud guláš necháte ještě přes noc uležet.

Foto: Archiv firemTipy k servírování srnčího? Tohle se vám může hodit!

Kančí šípková s bramborovými knedlíčky

Na 6 porcí potřebujete:1,2 kg kančí krkovice nebo kotlety, 2 mrkve, 1/2 celeru, 1 kořenovou petržel, 2 cibule, 4 lžíce povidel, 250 ml šípkového džemu, 2 lžíce cukru, 3 lžíce octa, balíček divokého koření, 5 lžic másla, 5 lžic sádla, 500 ml suchého červeného vína, 750 ml vody, 200 ml smetany ke šlehání, sůl. Na jíšku:2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky. Na knedlíky:1 kg vařených brambor, 300 g hrubé mouky, 3 vejce, sůl, 1 lžíci škrobu, 2 lžíce másla

Foto: Greta BlumajerováTmavost omáčky záleží na použitém džemu i opečení zeleniny

Postup:Kančí omyjte a nakrájejte na kostky o straně asi 3 centimetry. Mrkev, celer i petržel očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibule nakrájejte také nahrubo. V hrnci rozpusťte máslo se sádlem a opečte na něm kořenovou zeleninu, dokud nebude opravdu tmavá. Vhoďte cibuli a nechte ji také ztmavnout. Pak přidejte k základu maso a nechte ho opéct. Pustí šťávu, vše ale vařte, dokud se nevypaří. Následuje ocet – opět ho nalejte do hrnce a čekejte, dokud se neodpaří. Pak už jen přidejte cukr, povidla i džem.

Uvažte v plátýnku balíček divokého koření, doporučujeme směs 15 zrnek černého pepře, 3 bobkové listy, 10 zrnek nového koření, 10 zrnek jalovce, snítku rozmarýnu a tymiánu, přidejte ho k masu (základ případně hezky ovoní i nakrájený úzký proužek uzeného špeku).

Teď už jen vše zalejte vínem, vodou, osolte a vařte na mírném ohni bez pokličky asi dvě hodiny, záleží opět na stáří masa. Pak maso vařečkou vyjměte, omáčku zahustěte smetanou, tmavou jíškou (připravíte ji v pánvičce z mouky a másla) a rozmixujte najemno. Kance vraťte do hrnce, prohřívejte.

Před koncem ještě nachystejte knedlíky. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Doplňte je moukou, vejci, špetkou soli a škrobem a rukama vypracujte těsto, ze kterého oddělujte lžící knedlíky o průměru asi 3 centimetry. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu a knedlíky v ní nechte asi 6–8 minut, dokud nevyplavou. Po vyndání je propíchejte vidličkou, přelejte rozpuštěným máslem a podávejte společně s kančím.

Foto: Archiv firemI nádobí může být inspirováno zvířecí říší!

Bažantí prsa s ostružinami

Na 2 porce potřebujete:2 bažantí prsa, 1 lžíci másla, 1 lžíci sádla, asi 20 ostružin, 10 lžic portského vína, 2 lžíce cukru krupice, 1 snítku tymiánu, sůl, pepř

Foto: Greta BlumajerováBažantí prsa nevyžadují zdlouhavou přípravu

Postup:Bažantí prsa dobře omyjte, zbavte kůže, osolte, opepřete a potřete otrhaným tymiánem. Troubu rozpalte na 180 stupňů Celsia. V pánvi rozpalte máslo se sádlem a prsa na tuku po dvou minutách z obou stran opečte. Pak je přendejte do pekáčku a nechte asi 10 minut v troubě dojít. Pánev nestahujte z ohně, posypte ji cukrem a rychle míchejte. Vznikne karamel, který zalejte vínem. Vařte, dokud se nezredukujte na polovinu. Pak v omáčce už jen prohřejte ostružiny a podávejte společně s prsíčky.

Foto: Archiv firemKe zvěřině se skvěle hodí zdobené talíře. A pokud hledáte třeba jen dekoraci, nechte si na zakázku vyrobit celý lovecký nůž. Krásný dárek!

Máte také osvědčený recept na zvěřinu? Podělte se o zkušenosti v diskusi nebo v rubrice Souboji receptů.

ynezorPumanzeSaNyknalC