Hlavní obsah

Nebojte se zvěřiny! Vynikající guláše a další recepty, které zvládne i úplný začátečník

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Možná máte po ruce srnčí, divočáka nebo bažanta, máte na ně velkou chuť, ale váháte, jak maso upravit. Dilema vyřešeno! Sáhněte prostě po jednom z našich receptů.

Článek

Ve Francii mají krevety, v Itálii olivy a v Česku? My máme zvěřinu. Děti nad ní zpravidla ohrnují nos, až se stoupajícím věkem ji berou na milost. A dospělí? Většinou ji považují za velkou lahůdku. Pokud máte bažanta, srnčí, jelení nebo kance, užijte si a vychutnejte si to. Držte se následujících receptů a nemusíte se bát, že něco zkazíte.

Srnčí či jelení guláš

Foto: Proženy.cz

Zvěřinový guláš je klasika, se kterou se často setkáte v restauracích. Proč si ho nepřipravit i doma a levněji?Foto: Proženy.cz

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1,2 kg zvěřiny (srnčí nebo jelení)
  • 120 g másla
  • 1 velkou cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 menší kořenovou petržel
  • ½ menšího celeru
  • pepř a půl
  • ¾ l zeleninového vývaru
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítky tymiánu
  • 1–2 bobkové listy
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

01.

Do malého kousku plátýnka zabalte a zavažte celý pepř, nové koření, tymián i bobkové listy. Zvěřinu omyjte a nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 cm. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno. V hlubším kastrolu rozpusťte máslo a kořenovou zeleninu na něm zvolna opékejte dohněda, chce to čas, neuspěchejte to.

02.

Když zelenina zezlátne a ztmavne, přidejte do hrnce nakrájenou cibuli a nechte ji společně zhnědnout. Do hrnce k opečené zelenině vložte kostky masa, nechte je zatáhnout. Maso pustí šťávu, tedy vše opékejte, dokud se většina tekutiny nevypaří. Poté základ zaprašte moukou, osolte, opepřete, krátce zasmahněte, zalijte vývarem, přidejte balíček s kořením a přiklopte pokličkou. Duste za občasného míchání na mírném ohni 2 až 3 hodiny, záleží na stáří masa. Nejlepší je, když guláš necháte ještě přes noc rozležet.

Kančí se šípkovou omáčkou

Foto: Proženy.cz

Se zelím, nebo se šípkovou? Dnes se šípkovou!Foto: Proženy.cz

Na 6 porcí potřebujete:

  • 1,2 kg kančí krkovice nebo kotlety
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 kořenovou petržel
  • 2 cibule
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 250 ml šípkového džemu
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce octa
  • balíček divokého koření
  • 5 lžic másla
  • 5 lžic sádla
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 750 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Na jíšku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

01.

Uvažte v plátýnku balíček divokého koření: 15 zrnek černého pepře, 3 bobkové listy, 10 zrnek nového koření, 10 zrnek jalovce, snítku rozmarýnu a tymiánu. Balíček přidejte k masu, až ho budete dusit.

Tip: Základ omáčky krásně ovoní i nakrájený úzký proužek uzeného špeku.

02.

Kančí omyjte a nakrájejte na kostky o straně asi 3 centimetry. Mrkev, celer i petržel očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibule nakrájejte také nahrubo. V hrnci rozpusťte máslo se sádlem a opečte na něm kořenovou zeleninu, dokud nebude opravdu tmavá. Vložte cibuli a nechte ji také ztmavnout. Pak přidejte k základu maso a osmahněte ho. Pustí šťávu, dále restujte a míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Přilijte ocet a čekejte, dokud se neodpaří, poté přidejte cukr, povidla a džem.

03.

Přilijte vodu a víno, osolte a vařte na mírném ohni bez pokličky asi dvě hodiny, záleží na stáří masa. Pak maso vařečkou vyjměte, omáčku zahustěte smetanou, tmavou jíškou (připravíte ji v pánvičce z mouky a másla) a rozmixujte najemno, poté chvíli provařte. Maso vraťte do omáčky a společně prohřejte. Servírujte s knedlíkem.

Bažantí prsa s ostružinami

Foto: Proženy.cz

Pokrm jako z královské tabule u vás na stoleFoto: Proženy.cz

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 bažantí prsa
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci sádla
  • asi 20 ostružin
  • 10 lžic portského vína
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 snítku tymiánu
  • sůl a pepř

Postup

01.

Bažantí prsa dobře omyjte, zbavte kůže, osolte, opepřete a potřete tymiánem. Troubu rozehřejte na 180 °C. V pánvi rozpalte máslo se sádlem a prsa na tuku po dvou minutách z obou stran opečte. Pak je přendejte do pekáčku a nechte asi 10 minut v troubě dojít. Pánev nestahujte z ohně, posypejte ji cukrem a rychle míchejte. Vznikne karamel, opatrně ho zalijte vínem. Vařte, dokud se nezredukujte na polovinu. Pak v omáčce už jen prohřejte ostružiny a podávejte společně s prsíčky.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Související témata:
Srna
Bažant

Načítám