Hlavní obsah

Křehké kukuřičné tyčinky

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 551 kJ
Bílkoviny8,2 g
Tuky1,1 g
Sacharidy79 g
Sůl0,7 g
SAFA0,1 g
Vláknina3,9 g
Cukry1,6 g

Jedná se o extrudovaný výrobek z kukuřičné krupice a rostlinného oleje. Je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je nízký. Energetická hodnota na 100 g je poměrně vysoká, extrudované výrobky jsou však velmi lehké a jedna tyčinka má ve výsledku energetickou hodnotu velmi nízkou. Nevýhodou extrudovaných výrobků je vyšší glykemický index, tento výrobek má navíc nízký obsah vlákniny, slouží proto především jako rychlý zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, proto ho do jídelníčku zařazujte pouze výjimečně a doplňte ho nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.

Náhrada potraviny

Vhodnější jsou výrobky z celozrnné mouky nebo s přídavkem otrub, které obsahují vyšší množství vlákniny a mají nižší glykemický index.