Hlavní obsah

Zase nová dieta, volumetrická. Vsází na velké porce

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnete každoročně do plavek a místo vyrýsované siluety si spíš váhu rozkolísáte a posunete nežádoucím směrem? Přestaňte experimentovat a zhubněte díky dietě, která se dá držet dlouhodobě a chválí ji i odborníci.

Článek

Velké porce a přitom ručička váhy posouvající se až o kilo a půl dolů týdně? Nemusí to být jen sen. Existuje dieta, díky které můžete hubnout bez hladovění. Miluje ji řada hollywoodských hvězd, pochází ale od odborníka, obezitoložky Barbary Rolls z Pensylvánské univerzity. Americký časopis U.S. News ji dokonce zařadil mezi pětici nejlepších diet, které existují. Je totiž účinná, neohrožuje zdraví a dá se držet dlouhodobě.

Neřešte kalorie, ale hustotu

Při této dietě je třeba sledovat energetickou hodnotu potravin. Nemusíte ale luštit kalorické tabulky, spíše se zaměřte na hustotu jídla. Podle doktorky Rolls je třeba v jídelníčku upřednostnit objemné potraviny, které zaženou pocit hladu, ale přitom dodají jen málo kalorií. To jsou zejména potraviny bohaté na vodu a vlákninu. Těch si můžete naložit plný talíř, což zaplní nejen břicho, ale uspokojí i psychiku.

Plný talíř, ale chytře

Naložit si porci těstovin nebo kousek masa s hromadou brambor není ta pravá cesta k vytoužené postavě. Talíř může být plný, ale potravin bohatých na vlákninu. Vysoký obsah má zelenina a ovoce, oříšky, semínka, luštěniny a celozrnné obiloviny. Než plný talíř špaget, raději plný talíř fazolí nebo čočky.

„Mezi hlavní benefity vlákniny patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje nejen v dietě neocenitelného pomocníka,“ vysvětluje nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví (jak zahnat hlad bez jídla). Vláknina nasává do střev vodu a zvětšuje tak jejich obsah, usnadňuje vylučování a pomáhá tělu zbavit se i toxinů.

Foto: Kiian Oksana, Shutterstock.com

Při téhle dietě si můžete dopřát 5x denně plný talířFoto: Kiian Oksana, Shutterstock.com

Potraviny plné vody

Také vodnaté druhy ovoce a zeleniny vám pomohou proti nežádoucím kilům, ale v horkých letních dnech zásadně přispějí i k pitnému režimu. „Vhodnými zdroji tekutin jsou například rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy. Zkuste také mladé klíčky a výhonky, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé. Výborně chutná naklíčené mungo, hrášek, cizrna, vojtěška či řeřicha,” doporučuje Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti Probio.

Proč jíst hlavně luštěniny

Při volumetrické dietě jezte luštěniny a poznejte i méně známé druhy. Zkuste čirok, fazole adzuki, červenou pšenici, pučálku (pálenec) nebo pražmo. Luštěniny jsou základem mnoha výtečných polévek, pomazánek nebo salátů. Také se již vyrábí jako těstoviny. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, bez nichž byste se cítili unavení.

Zeleninu, ovoce a luštěniny můžete kombinovat s libovým masem, drůbeží, rybami, vývary, nízkotučnými mléčnými výrobky a celozrnnými obilninami. To tělu zaručí dostatek všech živin, proto můžete volumetrickou dietu držet dlouhodobě. Vzdávat se nemusíte žádných oblíbených dobrot, jako jsou sladkosti nebo tučné pokrmy, jen by neměly být v jídelníčku každý den. Díky tomu, že vás zasytí vhodnější potraviny, nesníte jich navíc tolik.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Fazole, čočka, cizrna... Volumetrická dieta je postavena na luštěnináchFoto: nadianb, Shutterstock.com

Najíte se do sytosti, ale nepřiberete

Problém mnoha lidí, kteří se snaží zhubnout, je ukrytý v hlavě. Pokud i vy při hladovění trpíte hlavně psychicky, volumetrická dieta by mohla být řešením. Jídelníček totiž není nijak nudný, talíř si můžete naložit plný, jíst smíte pětkrát denně. Navíc jíte potraviny bohaté na vlákninu a minerály, které přispívají psychické pohodě. Dieta také pomáhá tělu lépe detoxikovat, to prospívá i po psychické stránce.

Ukázkový jídelníček

Ráno začněte třeba zeleninovou omeletou s celozrnným toastem a sklenkou džusu. K dopolední svačině si dejte tvaroh s ovocem, k obědu drůbeží maso se salátem z fazolek a zeleniny. K odpolední svačině si dopřejte malý řecký salát. K večeři pak třeba kousek grilované ryby, jako přílohu zvolte quinou nebo tzatziki salát.

Načítám